Koren s samostojnim napadom do naslova državnega prvaka

Kolesarstvo 26. Jun 202218:45 > 20:10 0 komentarjev
Foto: Jure Banfi

Kristijan Koren (Adria Mobil) je postal državni prvak v kolesarstvu na cestni dirki. Na krožni stezi v Mariboru je po desetih razgibanih krogih oziroma 167 km ugnal Matevža Govekarja (Bahrain-Victorious) na drugem in Luko Mezgeca (BikeExchange-Jayco) na tretjem mestu.

Za Korena je bil to prvi naslov državnega prvaka v cestni vožnji. “Ne vem, kdaj sem nazadnje zmagal. Nisem bil ravno kolesar zmagovalnega kova. Bil sem pomočnik in to me je veselilo. Ko sem naredil svoje, sem bil vesel, ko je zmagal kdo od kapetanov, kot so Sagan, Basso, Nibali. To so bili kolesarji svetovnega kova. Zdaj pa sem z vsemi izkušnjami prišel tudi do ravni, da lahko oblečem to majico,” je na večji del kariere, ki ga je preživel kot pomočnik v profesionalnih ekipah, dejal 35-letni Koren.

Danes je v slogu izkušenega mačka ukanil kolesarje, ki so se predolgo gledali med sabo in niso lovili člana Adrie Mobil.

“To, da sem lahko pobegnil sam, je delo celotne ekipe. V kolesarstvu ni le eden, ki skoči in gre. Res smo bili od samega začetka aktivni, bil sem že v prvem pobegu. Rekli smo, da moramo napadati in biti v kombinaciji z manjšim številom kolesarjev. Na koncu je šlo nam v prid in ko so nas ulovili, sem si rekel, da moram poskusiti še enkrat, dvakrat. Kar naenkrat sem se odpeljal, potem pa so mi iz ekipe rekli, da moram samo še dati ‘gas’ do konca,” je v svojem slogu preizkušnjo ocenil državni prvak.

Na cesti je bilo kaotično, ob napadu Korena pa preveč spogledovanja. Foto: Jure Banfi

Enkrat je sicer že slavil naslov državnega prvaka, ko je bil leta 2007 kot mlajši član najhitrejši v vožnji na čas. Ta majica pa mu pomeni še precej več po zahtevnem obdobju, ki ga je moral preživeti na stranskem tiru zaradi dopinške kazni.

“Vse je (v tej majici). Predvsem delo. Marsikdo je mislil, da bom odnehal, a sem se pojavil nazaj in napravil kljukico. Če se vztraja in ne vrže puške v koruzo, je lahko vse to poplačano. Zdaj bomo razmislili za naprej. Ciljev nimam, sezona je še dolga. Najprej nekaj premora, potem pa naprej,” je še sklenil Koren.

Nepredvidljivo kot vedno

Preizkušnja je sicer potekala po preverjenem kaotičnem receptu cestnih dirk za državno prvenstvo. Pobegi so se vrstili eden za drugim, trasa pa je omogočala, da so se skupine večkrat znova združile. Poskušali so številni kolesarji, tudi Jan Polanc (UAE Team Emirates) in Domen Novak (Bahrain-Victorious) iz ekip svetovne serije, vseeno pa je v zadnjem krogu po napadu Korena preveč pogledovanja proti ostalim kolesarjem botrovalo večji razliki kasnejšega državnega prvaka in boj za naslov je bil odločen.

Koren si je na koncu nabral 41 sekund naskoka, v ozadju pa se je v sprintu za preostala mesta na odru za zmagovalce pomerila četverica. Med člani je Govekar zasedel drugo mesto in hkrati oblekel majico državnega prvaka med mlajšimi člani. Mezgec se je moral zadovoljiti s tretjim mestom med elito. Drugo mesto je med mlajšimi člani zasedel Mihael Štajnar (mebloJOGI Pro-concrete), tretje pa Adam Jordan (Ljubljana Gusto Santic).

Državno prvenstvo (Maribor)

Moški, cestna dirka (10 krogov/167 km):

 1. Kristijan Koren (Adria Mobil) 3:54:49

 2. Matevž Govekar (Bahrain-Victorious) + 0:41

 3. Luka Mezgec (BikeExchange-Jayco) isti čas

 4. Jaka Primožič (Hrinkow)

 5. Domen Novak (Bahrain-Victorious)

 6. Tilen Finkšt (Adria Mobil) + 1:06

 7. Mihael Štajnar (mebloJOGI Pro-concrete) isti čas

 8. Aljaž Jarc (Adria Mobil)

 9. Matej Drinovec (KK Kranj)

10. Adam Jordan (Ljubljana Gusto Santic)

Bujak vnovič državna prvakinja

Eugenia Bujak (UAE Team ADQ) je postala državna prvakinja v kolesarstvu. Na cestni dirki v Mariboru je po skupno 100 km v ciljnem sprintu ugnala Špelo Kern (Massi-Tactic) in Uršo Pintar (UAE Team ADQ) ter ubranila naslov prvakinje.

Bujakova je po letu 2019 in lani tretjič postala državna prvakinja, na poti do cilja pa je premagala 960 višinskih metrov ter zgolj deset preostalih tekmic. Kot vedno so članice startale skupaj s starejšimi mladinci, med katerimi je naslov prvaka osvojil Domen Oblak (Pogi Team UAE Generali). Drugi je bil Martin Eržen (KK Kranj), tretji pa Aljaž Turk (Adria Mobil).

Ravno dirkanje med fanti pa je v ciljnem sprintu nekoliko prekrižalo načrte ekipe UAE Team ADQ. Bujakova se je sicer svojega tretjega naslova, s čimer je na večni lestvici zdaj sama na drugem mestu za Polono Batagelj (9 naslovov), razveselila, v izjavi za STA pa razkrila, da je želela pomagati Pintarjevi do njenega drugega naslova po letu 2020.

“Ves čas smo se lovili, ta klanček je bil kar težek. Mi štiri smo bile na vrhu skupaj, nato pa smo prišle v sprint. Kot ekipa smo želeli, da Urša (Pintar) zmaga, saj je bila močna in je dokazala, da si to zasluži. Želela sem ji pomagati, da se malo zamenjava, ampak v sprintu je nastal kaos. Malce so se zapletli, sama pa sem izkoristila, ker sem bila odprta. V zadnjih metrih je težko gledati nazaj,” je priznala 33-letnica.

Sledi še odhod na ženski Tour de France

Poljakinja, ki že nekaj let kolesari za Slovenijo, ima sicer deljeno mnenje o samostojni ženski dirki. “Vsakič je zanimivo, ko startamo s starejšimi mladinci. Za nas je to izziv, da z njimi preživimo, saj imajo bolj agresiven način dirkanja. Seveda pa si želimo, da bi bilo kolesark v Sloveniji čim več in da bi imele svojo dirko. Je pa tudi dirkanje s fanti zelo zanimivo, da vidimo, na kakšni ravni smo v primerjavi s starejšimi mladinci. Je, kakor je. Upamo, da nas bo vsako leto več,” je še dodala državna prvakinja.

Zdaj jo čaka nov izziv, saj se bo kot edina Slovenka predstavila na ženski dirki po Franciji pod okriljem istega organizatorja kot moške preizkušnje. Ženska se bo začela na dan zaključka moške, in sicer 24. julija, dolga pa bo osem dni oziroma etap.

“Vesela sem, da bom del naše ekipe in dirkala na prvem ženskem Touru. Komaj čakam in upam, da tudi v ženskem kolesarstvu Slovenija dočaka kakšen lep rezultat. Realno v skupnem seštevku nimam možnosti, ker nisem ‘klančarka’, so pa etape, v katerih lahko lovim dober rezultat,” je še sklenila Bujakova.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!