McNulty s Pogijem na Tour, Rogla na kronometerski trening

Kolesarstvo 28. Apr 202119:19 > 23:52 0 komentarjev
Foto: Twitter/Tour de France™

Pri ekipi UAE Team Emirates, za katero dirka Tadej Pogačar, so spremenili načrte. Brandon McNulty bo namesto kot kapetan na Giru nastopil na Touru kot Pogačarjev pomočnik. Glavni tekmec kolesarja iz Komende naj bi bil na francoskih cestah znova rojak Primož Roglič, ki bo pred dirko po Franciji veliko časa posvetil treningu kronometra.

Moštvo iz Združenih arabskih emiratov je ocenilo, da bo Američan Brandon McNulty, ki je nedavni dirki po Baskiji pred zadnjo etapo celo vodil v skupnem seštevku, na koncu pa je zasedel 15. mesto, bolj koristen kot pomočnik Tadeja Pogačarja na francoskem Touru kot pa da barve ekipe zastopa na italijanskem Giru kot kapetan. Tam bo zdaj prvi adut UAE Emirates domačin Davide Formolo, McNulty pa se bo pri poizkusu obrambe lanske zmage v ekipi bele-rdeče-črnih pridružil ostalim Pogačarjevim pomočnikom: Marcu Hirschiju, Formulu, Rafalu Majki, Davidu de la Cruzu in še enemu Slovencu Janu Polancu. Na Giru bodo ekipo UAE Emirates poleg Formula zastopali sprinter Fernando Gaviria, njegov prvi pomočnik Maximiliano Richeze, Joe Dombrowski, Diego Ullissi, Valerio Conti, Juan Sebastian Molano in Alessandro Covi.

Roglič do Francije brez dirk, Gronewegen se vrača

Vodilni na svetovni lestvici kolesarjev ostaja Primož Roglič, ki do dirke po Franciji ne bo tekmoval, temveč zgolj treniral. Kot je za francoski L’Equipe povedal eden izmed vodij njegovega moštva Jumbo Visma Mathieu Heijboer, si pri rumeno-črnih ne želijo podobnega scenarija kot lani, ko je Roglič dirko po Franciji izgubil na predzadnji dan, ko ga je na kronometru na Les-Planches-des-Belles-Filles za kar minuto in 56 premagal prav Pogačar. Zato bo ogromno treninga posvetil prav kronometru.

“Po padcu na lanski dirki po Dofineiji Roglič kar šest tednov ni sedel na kolo za kronometer, to je bil velik minus. Letos se želimo temu izogniti, zato se bo veliko posvečal tej kolesarski prvini, ki bi lahko odločila Tour, tudi na olimpijskih igrah v Tokiu pa bi lahko v kolesarski uri resnice napadel kolajne. Na treningih bo imel ves čas nekoga zraven, ki ga bo opozarjal na držo na kolesu. Priprave bo najprej opravil v Sierri Nevadi v Španiji, kjer bo tri tedne, zaključek pa sledi v Tignesu v Franciji,” je razkril Heijboer. Oba kronometra letošnje dirke po Franciji (prvi bo v 5. etapi dolg 27 kilometrov, drugi v 20. etapi pa 31 kilometrov) si je Roglič že ogledal in ju dan po koncu dirke po Baskiji tudi prevozil.

Če na Giru ne bo ne Rogliča ne Pogačarja, pa se v Italiji na dirke vrača Rogličev moštveni kolega Nizozemec Dylan Groenewegen. Ta se bo v kolesarsko karavano vrnil po devetmesečni prepovedi zaradi kazni, ko je na lanski dirki po Poljski povzročil nesrečo z rojakom Fabiem Jakobsenom. Kot je za Sporzo pojasnil Groenewegen, sta se s sprinterskim tekmecem pogovorila, njunih besed ni želel razkriti, je bilo pa srečanje prijateljsko. Ob tem je še dejal, da je za Giro dobro fizično pripravljen, skrbi ga le psihološka pripravljenost. Ne ve niti, kako bo njegovo vrnitev sprejel peleton, a je pripravljen na vsakršna čustva, je še dodal Nizozemec.

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!