Tadej Pogačar naletel na močnejšega tekmeca (VIDEO)

Kolesarstvo 18. Mar 202316:55 > 16:56
Foto: Profimedia

Nizozemec Mathieu van der Poel je zmagovalec prvega spomenika kolesarske sezone 2023 Milano - Sanremo. Drugi je bil Italijan Filippo Ganna, tretji pa Wout van Aert. Tadej Pogačar se je moral zadovoljiti s četrtim mestom. Branilec lanske zmage Matej Mohorič je v cilj prispel s 26 sekundami zaostanka in se moral zadovoljiti s končnim osmim mestom.

Dirka se je po napovedih odločala v zadnjih kilometrih. Pred tem je bila v begu deveterica kolesarjev, ki pa so bili pod nadzorom najboljših ekip in niso imeli možnosti, da bi se udarili za zmago. Dobrih 27 kilometrov pred ciljem se je njihov poskus končal, neuspešen napad je nato uprizoril Nemec Niels Pollit, po tem pa so prišle v ospredje ekipe favoritov. Najbolj napadalna je bila ekipa UAE Emirates, ki je delala za Pogačarja, aktivni pa so bili tudi Mohoričevi ekipni kolegi iz Bahrain-Victoriousa.

Odločilni trenutek spomenika Milano – Sanremo:

Na zadnjem vzponu na Poggio je ob pomoči Tim Wellensa napadel Pogačar, povsem razbil skupino, ritmu Slovenca pa so lahko sledili le Van der Poel, van Aert in Ganna. Tik pred vrhom vzpona pa se je izkazalo, da ima največ moči Nizozemec, ki je odlično kolesaril tudi na spustu in tako Nizozemski priboril prvo zmago na tej dirki po letu 1985. Zanimivo je, da je pred 62 leti to dirko dobil Van der Poelov ded Raymond Poulidor.

Poel: Vedno sem si želel dobiti to dirko

“Vedno sem si želel dobiti to dirko, to je bila ena večjih želja za letošnjo sezono. Zato sem moral tvegati, samostojen napad bi se lahko izkazal kot ‘samomor’, a po zaslugi mojega odličnega razpoloženja se ni. Ko sem po napadu pogledal nazaj, sem videl, da sem si priboril nekaj prednosti. To mi je vlilo še dodatnih moči, da sem lahko zdržal do konca,” je dejal zmagovalec.

Mathieu van der Poel
Foto: Profimedia

Pogačar nič ne obžaluje, pohvalil je ekipo

“Mislim, da smo naredili, kar smo lahko. Svoje zamisli smo izpolnili, toda danes smo naleteli na močnejšega, Mathieu je bil nepremagljiv,” nad razpletom ni bil razočaran Andrej Hauptman, športni direktor ekipe UAE Emirates. “Ničesar ne obžalujem. Imeli smo cilj, da po tem, ko potegne naša ekipa, poskusim z napadom. Naredili smo velik posel, lahko se jim le zahvalim. Žal nisem bil dovolj močan, da bi se odpeljal sam, na koncu pa je bil Mathieu premočen. Na vrhu vzpona je sprintal, sam pa sem bil utrujen od mojega poskusa. Tudi na spustu je bil boljši od nas,” je po četrtem mestu povedal slovenski šampion Pogačar.

Rezultati Milano – Sanremo 2023:

Results powered by FirstCycling.com

 

Milano – Sanremo 2023:

Konec: Mathieu van der Poel je brez težav zdržal do konca in prišel do nove velike zmage v svoji bogati karieri. Tadej Pogačar je bil četrti.

3 km do cilja: Mathieu van der Poel ima na spustu proti cilju šest sekund prednosti pred trojico zasledovalcev.

5,5 kilometra do cilja: Zdaj napada Mathieu van der Poel, Pogačar mu ne more slediti, ki je zdaj v družbi Filippa Ganne in Wout a van Aerta.

6,5 kilometra do cilja: Napad Tadeja Pogačarja! Sledi mu lahko trojica kolesarjev.

8 kilometrov do cilja: Glavnina se vzpenja na zadnji vzpon. Tempo narekuje UAE in Bahrain. Moštvi Pogačarja in Mohoriča. Peter Sagan ne more držati ostrega tempa.

10 kilometrov do cilja: Kolesarji ne taktizirajo več, karavana gre “na polno”.

15 kilometrov do cilja: Poskus Nemca je nevtraliziran. Glavnina je ponovno strjena. Približujemo se odločilnemu delu legendarnega spomenika.

17 kilometrov do cilja: Napadel je Nemec Nils Politt (BORA – hansgrohe), ki si je hitro privozil nekaj sekund prednosti, a še vedno je razlika taka, da odločitve še zdaleč ni.

27 kilometrov do cilja: Glavnina je ujela deveterico. Bitka za zmago se začenja znova.

50 kilometrov do cilja: Prednost ubežnikov kopni. Deveterica ima le še minuto prednost. Glavnina se bliža.

90 kilometrov do cilja: V begu je deveterica kolesarjev: Alexandr Riabushenko, Mirco Maestri, Samuele Rivi, Alessandro Tonelli, Samuele Zoccarato, Negasi Haylu Abreha, Alexandre Balmer, Jan Maas in Alois Charrin. Pred glavnino imajo več kot dve minuti prednosti.

110 kilometrov do cilja: Maciej Bodnar (TotalEnergies) je po padcu, ki se mu je zgodil 140 kilometrov pred ciljem, prvi kolesar, ki je končal z dirko.

149 kilometrov do cilja: PADEC! Na tleh se je znašel tudi Francoz Julian Alaphilippe (Soudal – Quick Step)! Poleg nekdanjega svetovnega prvaka so jo skupili tudi Belgijec Jasper Philipsen (Alpecin – Deceuninck), Italijan Jonathan Milan (Bahrain – Victorious), Britanec Harrison Wood (Cofidi) in Alaphilippov moštveni kolega Belgijec Yves Lampaert. Vseh pet je hitro spet ujelo glavnino.

Začetek 294-kilometrske dirke!

Foto: FirstCycling

#related-news_0

Slovenci lovijo še šesto zmago na velikih kolesarskih spomenikih. Tri je do zdaj osvojil Tadej Pogačar (Lombardija 2021, 2022, Liege-Bastogne-Liegeu 2021), Roglič in Mohorič pa po eno.

Poleg Mohoriča in Pogačarja nastopata še dva slovenska kolesarja. Domen Novak je v vlogi pomočnika Tadeja Pogačarja, Jan Tratnik pa skrbi predvsem za svoja kapetana, Belgijca Wouta Van Aerta in Francoza Christopha Laporta.

Data powered by FirstCycling.com

Komentari

Vaš komentar