Mohorič: Prej bom pregriznil “balanco” kot izpustil favorite

Kolesarstvo 22. Sep 20219:30
Matej Mohorič. Foto: AP Photo/Christophe Ena

V nedeljo bo v Flandriji na sporedu še cestna preizkušnja kolesarskega svetovnega prvenstva. Na njej visoko kotirajo številni, med drugim tudi Matej Mohorič, ki zase pravi, da je v najboljši formi v karieri.

Matej Mohorič je pred letošnjim svetovnim prvenstvom izjemno motiviran in samozavesten, kar ima lahko pozitiven učinek. “Na taki trasi je samozavest prednost. A vsi favoriti so samozavestni, ne bom si očital, če bom delal napake. Vseeno pa so naše možnosti za zmago zelo, zelo lepe,” je na novinarski konferenci pred svetovnim prvenstvom povedal 26-letnik.

Mohorič poudarja, da so bile dirke po Touru le priprava za svetovno prvenstvo: “Tudi nastop na evropskem prvenstvu je bil v funkciji priprave na svetovno prvenstvo. Že v začetku leta sem bil osredotočen na jesen, zato nisem nastopil na olimpijskih igrah. Vse dirke po Touru so bile priprava na SP. Naredil bom vse, da bom čim višje na koncu. Sem 100-odstotno osredotočen na svoj nastop.”

Mohorič in Pogačar na evropskem prvenstvu v italijanskem Trentu. Foto: guliverimage

Svetovno prvenstvo je bilo cilj že pred začetkom sezone. “Če razmišljaš celo leto o tej dirki, imaš drugačen mentalni fokus, ko dirka dejansko pride. Jaz bom prej pregriznil ‘balanco’, kot pa da bi spustil favorite. Upam, da do tega ne bo prišlo. Več kot to, kar bom v nedeljo pokazal, ne zmorem,” Mohorič dodaja.

Sanjsko moštvo: cilj je medalja

“Naš cilj je medalja, ki pa jo je nemogoče napovedati. Če bomo ostali praznih rok, bomo zelo razočarani,” je visoke cilje reprezentance zaupal gorenjski član moštva Bahrain Victorious. Slovenija v Belgijo odhaja z izjemno močno zasedbo. Na moški cestni dirki bodo poleg Mohoriča nastopili še Tadej Pogačar, Primož Roglič, Jan Tratnik, Jan Polanc, Luka Mezgec, Domen Novak in David Per.

Ob vseh zvezdniških obrazih se poraja vprašanje dogovora, za koga bodo fantje dirkali. Mohoriča to ne skrbi: “Veliko bolj enostavno je, kot pa je videti. Že v prvem delu proge je jasno, kdo bo ostal, kdo ima dobre noge. Vsi smo med seboj dobri prijatelji. Prepričan sem, da se bomo imeli dobro in da bomo poiskali svoje meje.”

Slovenija na SP prihaja z izjemno močno zasedbo. Tudi s peterico iz lanskega Toura (na sliki). Foto: AP Photo/Christophe Ena

 “Zaupam v naše odnose, da bomo dirkali kot eno. Na evropskem prvenstvu se je zgodilo, da sva morala s Tadejem že hitro pokrivati nekatere napade. Potem ko se je odpeljala manjša skupina, pa enostavno nisem več imel moči, da bi sledil. Pomembno bo, da imamo dober dan,” se spominja minulega evropskega prvenstva, kjer Slovenci niso pokazali vsega.

“Mogoče bomo morali koga žrtvovati, da bomo držali priključek. Upam, da nam tega ne bo potrebno storiti.”

Tej generaciji slovenskih kolesarjev ob vseh uspehih manjka le še ena velika kolajna. To je odličje s svetovnih prvenstev na cestni dirki. “Medalje še ni bilo, naredili pa bomo vse, da jo pripeljemo domov. Če ne letos, pa prihodnje leto,” zaključuje pozitivno naravnani slovenski adut.

Izjemno močna slovenska zasedba ni v vlogi prvega favorita

Za prve favorite velja domača reprezentanca Belgije na čelu z Woutom Van Aertom. Trasa je namreč izjemno primerna za enega največjih zvezdnikov svetovnega kolesarstva. A vsi znova poudarjajo, da je svetovno prvenstvo specifična dirka.

Van Aert je na OI osvojil srebro. Foto: guliverimage

“Kombinacij je več. Belgija, Danska, Italija, Francija in Nizozemska z Mathieujem van der Poelom. Vse lahko posežejo visoko,” poudarja Mohorič. “Mislim, da bodo nevarni tudi Italijani, ki se vedno podredijo ekipi. Med seboj se dobro poznajo, so podobni nam. Ostali lahko dirkajo s figo v žepu,” ugotavlja zmagovalec dveh etap na letošnjem Touru n za konec dodaja: “Glavni cilj 11 posameznikov je medalja. Nekdo bo pač ostal praznih rok. Vsi smo odločeni in bomo dali vse od sebe.”

Komentari

Vaš komentar