Roglič z drugim mestom suvereno zadržal rdečo majico

Kolesarstvo 4. Sep 202118:00 > 20:24
Primož Roglič je le še dve etapi oddaljen od zmage na Vuelti. Foto: guliverimage

Clement Champoussin (AG2R Citroen) je zmagovalec 20. etape letošnje Vuelte. Primož Roglič je etapo zaključil tik za njim in zanesljivo obdržal rdečo majico pred jutrišnjim kronometrom.

Zaključek etape je bil izjemno pester. Južnoafričan Ryan Gibbons (UAE Team Emirates) je dolgo časa vozil sam v ospredju, favoriti so ga ujeli le nekaj kilometrov pred koncem etape. Napadi so se vrstili, a nikomur se ni uspelo oddaljiti od konkurentov. To je dva kilometra pred ciljem izkoristil Francoz Clement Champoussin (AG2R Citroen), ki je presenetil favorite in prišel do največje zmage v svoji karieri. Roglič je v cilj prišel kot drugi.

Že pred tem sta močno zaostala Kolumbijca Egan Bernal (Ineos Grenadiers) in Miguel Angel Lopez (Movistar). Slednji je nato odstopil, Bernal pa belo majico prepustil Ginu Maderju (Bahrain – Victorious). Za Rogličem sta sedaj na stopničkah Enric Mas (Movistar) in Jack Haig (Bahrain – Victorious).

Roglič po koncu dvajsete etape, ki jo je zaključil na drugem mestu. Foto: guliverimage

Roglič je po etapi povedal: “Bolj ali manj smo imeli vse pod nadzorom. V prvi polovici etape je bil ritem res prijeten. Ampak kot pričakovano, je to pač zadnja gorska etapa in fantje so se želeli pokazati. Moštvo Ineos Grenadiers je narekovalo močan ritem, dirka pa je nato eksplodirala.”

Potek etape:

 • Clement Champoussin (AG2R Citroen) je zmagovalec 20. etape!
 • 1 kilometer do cilja: Clement Champoussin (AG2R Citroen) se pelje etapni zmagi naproti.
 • 2 kilometra do cilja: Primož Roglič (Jumbo-Visma), Enric Mas (Movistar), Jack Haig (Bahrain Victorious), Adam Yates (Ineos Grenadiers) in Clement Champoussin (AG2R Citroen) se bodo pomerili za etapno zmago.
 • 4 kilometri do cilja: Gibbons je še vedno spredaj, Jack Haig (Bahrain – Victorious) pa ima veliko težav s hitrim tempom. Znova napada Adam Yates, Roglič pa ga še vedno drži.
 • 6 kilometrov do cilja: Adam Yates (Ineos Grenadiers) napada, Primož Roglič odgovarja na napad.
 • 7 kilometrov do cilja: Le še minuta loči čelo dirke in skupino okoli rdeče majice. Miguel Angel Lopez (Movistar) naj bi odstopil.
 • 10 kilometrov do cilja: Gibbons še vedno vodi, prednost pa je minuta in pol. Skupina okoli Primoža Rogliča je že ujela zasledovalno skupino ubežnikov. Do konca je le še zahtevnih 10 kilometrov.
 • 26 kilometrov do cilja: Ryan Gibbons ima le še dve minuti prednosti pred skupino okoli Primoža Rogliča. Bernal in Lopez zaostajata že skoraj 7 minut.
 • 35 kilometrov do cilja: Vodi še vedno Gibbons, skupina okoli Rogliča pa ima še tri minute in pol zaostanka. Bernal izgublja majico za najboljšega mladega kolesarja.
 • 45 kilometrov do cilja: skupina okoli Bernala zaostaja že za minuto za Rogličem, Enricom Masom (Movistar), Adamom Yatesom (Ineos Grenadiers), Jackom Haigom in Ginom Maderjem (oba Bahrain – Victorious). Na čelu dirke je sam Ryan Gibbons (UAE Team Emirates), ki ima 40 sekund prednosti pred zasledovalci.
 • 56 kilometrov do cilja: Egan Bernal (Ineos Grenadiers) in Miguel Angel Lopez (Movistar) ne moreta slediti tempu ostalih favoritov. Zaostal je tudi deseti David De la Cruz (UAE  Team Emirates).
 • 57 kilometrov do cilja: napada Egan Bernal (Ineos Grenadiers), ki mu sledi Jack Haig (Bahrain – Victorious). A tudi ostali favoriti se ne dajo. Roglič sledi napadom.
 • 62 kilometrov do cilja: Ubežniki imajo več kot 5 minut prednosti pred glavnino, ki pa zaostanek topi. V ubežni skupini je veliko akcije. Na čelu dirke so trenutno Lilian Calmejane (AG2R Citroen), Floris De Tier (Alpecin – Fenix), Mark Padun (Bahrain – Victorious), Romain Bardet (Team DSM), Ryan Gibbons in Matteo Trentin (UAE Team Emirates). Zasledovalna skupina z osmimi kolesarji zaostajajo 20 sekund.
Profil 20. etape. Foto: Vuelta 2021

Vrstni red po 20. etapi

 1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 83:11:27
 2. Enric Mas (Špa/Movistar) + 2:38
 3. Jack Haig (Avs/Bahrain Victorious) + 4:48
 4. Adam Yates (VB/Ineos Grenadiers) + 5:48
 5. Gino Mäder (Švi/Bahrain Victorious) + 8:14
 6. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers) + 11:38
 7. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma) + 13:42
 8. Guillaume Martin (Fra/Cofidis) + 16:11
 9. David De la Cruz (Špa/UAE Team Emirates) + 16:19
 10. Felix Grossschartner (Avt/Bora – Hansgrohe) + 20:30

41. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates) 1:54:43
96. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious) 3:29:44
113. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange) 3:48:13

Komentari

Vaš komentar