Pred Vuelto: Datumi, ki si jih velja zapisati v koledarje

Kolesarstvo 16. Avg 202218:00 > 18:14 0 komentarjev
foto: Guliverimage.

V petek bo šlo znova zares. V Utrechtu na Nizozemskem se bo začela še zadnja letošnja tritedenska kolesarska dirka, ki bo najboljše jezdece na dveh kolesih znova odpeljala v Španijo. Slovenski ljubitelji kolesarstva bomo pesti stiskali za Primoža Rogliča (in Jana Polanca), v naslednjih vrsticah pa preverjamo, kateri datumi oziroma etape bodo ključni v boju za rdečo majico.

Ponedeljek, 15. avgust, je popolnoma spremenil razmerja moči pred letošnjo špansko pentljo. Včeraj je namreč slovenski šampion Primož Roglič s svojo Jumbo-Vismo oznanil, da bo po pozdravljeni poškodbi rame lovil še četrto zaporedno zmago na La Vuelti. Številke na stavnicah so se obrnile, negotova situacija, ko so bili v vlogo prvega favorita družno postavljeni Remco Evenepoel (Quick Step), Richard Carapaz (Ineos), Jai Hindley (Bora) in Joao Almeida (UAE Emirates), je postala precej bolj jasna. Roglič je velik favorit za vnovično slavje v “rdečem” Madridu.

A pot od Utrechta do španske prestolnice bo dolga, v tokratnem pregledu pa se osredotočamo na tiste etape, na katerih bi se lahko lomila letošnja Dirka po Španiji. To bodo torej tisti popoldnevi, ko ljubitelji kolesarstva pred malimi zasloni ne bomo imeli prav veliko časa in miru za popoldanski počitek.

La Vuelta 2022 (21 etap)

6 ravninskih etap
2 ravninski etapi z ciljem na zaključnem vzponu
4 razgibane etape
7 gorskih etap
1 ekipni kronometer in 1 klasični kronometer
3 dnevi počitka

Petek, 19. avgust

1. etapa: Utrecht, ekipni kronometer (23, 3 km)

Ekipni kronometer je vselej prav posebna preizkušnja za kolesarje. Dejstvo je, da prvi dan dirke še ne prinaša kakšne velike odločitve, bo pa razporeditev moštev zelo pomembna z vidika tega, kdo bo po uvodnih dobrih 23 kilometrih oblekel rdečo majico. To bo namreč močno zaznamovalo taktiko ekip v uvodnem tednu. Na papirju ima najmočnejšo ekipo Jumbo-Visma, ki bo dodatno motivirana tudi zaradi dejstva, da se letošnja Vuelta začenja v domovini nizozemske ekipe.

Ekipni kronometer je sicer v zadnjih letih bolj izjema kot pravilo “Grand Tourov”. Nazadnje so ga na tritedenski dirki kolesarji vozili na Vuelti 2019, takrat je slavila Astana.

Foto: A.S.O.

Četrtek, 25. avgust

6. etapa: Bilbao – Ascensión al Pico Jano. San Miguel de Aguayo (181,2 km)

Dobrodošli v Kantabrijskem gorovju! Že na nekaterih prejšnji etapah bo šlo precej navzgor in navzdol, 6. etapa pa prinaša prvo gorsko etapo s ciljnim vzponom na Pico Jano. Tudi tu seveda še ne bomo dobili odgovora na to, kdo bo letos slavil na Dirki po Španiji, lahko pa dobimo odgovor, kdo ne bo oziroma kdo Vuelte ni dočakal optimalno pripravljen. Zaključni vzpon prve kategorije je dolg 12,1 kilometra, povprečni naklon je 6,6 %.

Foto: A.S.O.

Nedelja, 28. avgust

9. etapa: Villaviciosa – Les Praeres. Nava (171.4 km)

Že 7. in 8. etapa (zaključni vzpon na Colláu Fancuaya ima tudi nekaj odsekov s 17 % naklona) niti približno nista od muh, deveta, ki bo kolesarje odpeljala na vrh Nave, pa bo še posebej peklenska. Etapa zaokrožuje prvi teren dirkanja, ki je z izjemo uvodnih dni precej naporen, zaključni vzpon prve kategorije pa bo resnično pravi test za vse, ki si želijo Vuelto končati na zmagovalnem odru.

Čeprav je vzpon na Navo dolg manj kot štiri kilometre, je povprečen naklon ceste več kot 12 %! Potrebujete še kakšen dokaz tega, za kako ključno etapo gre? Nazadnje je tu leta 2018 konkurenco zlomil Simon Yates, ki je kasneje tudi dobil Dirko po Španiji. Potem pa se je začela era Primoža Rogliča …

Foto: A.S.O.

Torek, 30. avgust

10. etapa: Elche – Alicante (30,9 km), kronometer

Edini individualni kronometer prihaja po dnevu počitka in je skoraj povsem ravninski ter tehnično precej nezahteven. Kje je torej “zanka”? V izjemni vročini, ki je v zaključku avgusta napovedana na jugu Španije, kamor se po prvem tednu seli Dirka po Španiji. Na to je ob včerajšnji najavi nastopa na Vuelti opozoril tudi Primož Roglič: “Slišim, da bo v Španiji precej vroče …”

Na kronometru bodo vse oči uprte v Remca Evenepoela. Belgijski čudežni deček naj bi ravno v vožnji na čas iskal svojo glavno priložnost za nabiranje ali zmanjševanje prednosti konkurence v skupnem seštevku. 22-letnik ima s tritedenskimi dirkami izjemno malo izkušenj in če ne bo suveren na kronometru, potem mu poznavalci pripisujejo zelo malo možnosti, da že letos ogrozi izkušene mačke na “Grand Tourih”, kot so Primož Roglič, Richard Carapaz in Simon Yates.

Foto: A.S.O.

Sobota, 3. september

14. etapa: Montoro – Sierra de La Pandera (160,3 km)

Že 12. etapa z 19 kilometrov dolgim vzponom na Peñas Blancas bo vse prej kot “sprehod v parku”, dva dni kasneje pa je na sporedu še zahtevnejša etapa v gorah, ki se bo zaključila na Sierri de La Pandera.

Specifika etape je v tem, da se bodo kolesarji v sklepnem delu etape najprej povzpeli na Puerto de Los Villares, po zares kratkem spustu pa sledi eksploziven finale. Zaključni vzpon bo dolg dobrih osem kilometrov, naklon pa na nekaterih odsekih preseže 15 %. Vsak trenutek šibkosti favoritov za visoka mesta bo konkurenca na 14. etapi znala kaznovati.

Foto: A.S.O.

Nedelja, 4. september

15. etapa: Martos – Sierra Nevada. Alto Hoya de la Mora. Monachil (152,6 km)

Le dan po atraktivni 14. etapi je na sporedu dan, ki bo kolesarje odpeljal na Alto Hoya de la Mora. Gre za 19,3 kilometrov dolg vzpon s povprečnim naklonom skoraj 8 %. V uvodnih nekaj kilometrih to povprečje naraste krepko nad 10 %. Kolesarji se v zaključku dvignejo nad 2500 metrov nadmorske višine, kar seveda znova prinaša novo dimenzijo spopadov med favoriti za končno zmago.

Sierra Nevada bi lahko letos odločila zmagovalca Vulete, Alto Hoya de la Mora pa je najboljše kolesarje sveta nazadnje gostil leta 2017. Takrat je bil na vrhu prvi Kolumbijec Miguel Angel Lopez, ki je tudi letos v konkurenci za visoka mesta.

Foto: A.S.O.

Sobota, 10. september

20. etapa: Moralzarzal – Puerto de Navacerrada (181 km)

Predzadnji dan Dirke po Španiji je na sporedu še zadnja gorska etapa, na kateri se bodo kolesarji le poredkoma spustili pod 1.000 metrov nadmorske višine. Na “meniju” sicer ni kakšnega posebej zahtevnega vzpona, a dejstvo je, da bodo po treh tednih dirkanja noge kolesarjev zelo, zelo težke.

Zaključni vzpon na Puerto de Cotos bo zadnja priložnost za to, da lovci na visoka mesta v skupnem seštevku pridobijo dragocen čas. Scenarij, po katerem bo potekala etapa, pa je izjemno težko napovedati. Pet vzponov ponuja pet priložnosti za preizkušanje dnevne forme konkurence. To bo etapa, ko lahko zelo veliko pridobiš. A ravno tako veliko izgubiš.

Foto: A.S.O.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!