Primož Roglič: Tour je želja, ni pa obsesija

Kolesarstvo 10. Jan 202419:18 0 komentarjev
Primož Roglič
Foto: Guliverimage

Na Majorki se je danes predstavila kolesarska ekipa Bora Hansgrohe. Njen športni direktor Rolf Aldag je na predstavitvi potrdil, da bo njen glavni cilj zmaga na Touru, na katerem bo ekipa imela le enega kapetana - Primoža Rogliča, ki pravi, da je zmaga na Touru velika želja, nikakor pa ne obsesija.

Po predstavitvi, si je Zasavčan vzel čas tudi za slovenske medije. Povedal je, da nad besedami vodstva ekipe ni presenečen in da je bila vloga edinega kapetana na Touru tudi eden glavnih razlogov, da je po prejšnji sezoni zamenjal ekipo.

“Zaradi tega sem podpisal pogodbo. Želel sem si to možnost, da imam vse potrebno za napad na zmago na Touru. Tudi če na koncu ne bom zmagal, si ne bom mogel očitati, da nisem poskusil. Treba je bilo tvegati in zapustiti najboljšo ekipo. Dobro, nisem prišel med eksote, ampak med mojo prejšnjo in zdajšnjo je bila vendarle v preteklosti velika razlika. Verjamem, da bo zdaj manjša, čeprav se zavedam, da nas čaka veliko dela. Ne bi pa še ničesar napovedoval. Zdaj lahko veliko govorimo, kaj dobro delamo, kaj nam gre, ampak realno stanje bodo pokazale dirke,” je za slovenske medije dejal Roglič.

Olimpijski prvak v kronometru bo sezono začel marca. Načrta dirk še nima, tako da ne ve, ali bo njegova prva dirka Pariza – Nica ali preizkušnja od Tirenskega do Jadranskega morja. Prav tako z izjemo dirke po Dofineji ne more potrditi nobenega drugega nastopa do dirke po Franciji.

“Rad bi vam povedal, kaj in kako, a res se o tem nismo pogovarjali. Lahko rečem, da nisem hotel spreminjati ustaljene prakse, da zadnja leta sezono začenjam marca po višinskih pripravah. V programu bomo gledali na to, kaj ima smisel, pozorni bomo na celotno zgodbo zadaj. Ne bomo gledali samo name, ampak tudi na druge. Konec koncev morata tudi Jai Hindley in Aleksander Vlasov dobiti svoje priložnosti,” o programu dirk pred Tourom ne ve povedati ničesar Roglič, ki prav tako še ne ve, kako bo s pomembnimi dirkami pozneje. Dejal je, da se zaenkrat nagiba k temu, da bi rad nastopil na cestnih preizkušnjah olimpijskih iger in svetovnega prvenstva, na kronometra dveh največjih enodnevnih preizkušenj pa ga zaenkrat ne vleče preveč.

Kot je dejal, se je v novi ekipi dobro ustalil, meni, da so njegovi kolegi v ekipi dobri fantje, zaenkrat pa še ne more reči, kdo bo lahko nadomestil Seppa Kussa, zvestega pomočnika pri ekipi Jumbo-Visma. “Iskati oziroma najti novega Seppa je težko. Vsak ima nekaj svojega, Kussa sigurno ne bom našel. Bom pa na dirkah vendarle moral fante bolje spoznati in čim prej ugotoviti, kdo bo tisti približek Kussu, kdo Robertu Gesinku, kdo Eduardu Affiniju in kaj lahko dobim od posameznikov,” meni Zasavec, ki se je po zamenjavi ekipe že navadil na novo opremo.

Foto: Bora-Hansgrohe/Matthis Waetzel

“Na številke ne dajem veliko”

“Največja sprememba je bila v čevljih in pedalih, z njo se spremeni tudi položaj na kolesu. A po sezoni sem imel dovolj časa, da sem se privadil, na roko pa mi je šlo, da sem izdelke Shimana že uporabljal,” pravi Roglič, ki v Bori-Hansgrohe ne bo opravljal le vloge kapetana na dirkah, ampak tudi izven njih. Popolnost želi na vseh področjih, zato na morebitne napake opozarja ne samo kolesarje, ampak tudi drugo osebje.

“Takšen sem. Na vseh področjih imam kakšno pripombo in tudi povem, zakaj. Zato, ker mi je mar. Lahko bi prišel sem, se postavil v ozadje, bil tiho in razmišljal na način, kar bo, pa bo. Tu sem, da poskušamo narediti najbolje, če že nekaj delamo, naredimo stoodstotno. Na srečo smo vsi na isti strani, vsi gremo po isti poti in zaenkrat sem v ekipi zelo zadovoljen.”

O tem, ali je svoj vrh že dosegel in ga zdaj samo ohranja, ne more govoriti. Številke na treningih namreč ne povedo vsega, tudi starost 34 let ne predstavlja kakšne ovire, saj se je s kolesarstvom začel ukvarjati pozno.

“Počutim se star 24 let. O tem, ali sem že bil na višku, ne razmišljam. Na številke ne dajem veliko. Tudi na števec ne. Ne zanima me, kaj pravijo kakšni časi, meni je samo važno, da sem na cilju etape pred vsemi,” je povedal Roglič, ki ni izključil možnosti, da tudi sam poskuša s podvigom, ki ga letos načrtuje Tadej Pogačar, in tudi sam napade zmago tako na Giru kot na Touru.

“Nič ni nemogočega. Vse se da, pravil ni. Rekordi so za to, da se rušijo, ustvarjati se morajo nove zgodbe. A jaz imam letos v mislih le Tour, rad bi naredil še eno črtico, potem pa razmišljal o novih podvigih,” je razmišljanja o posnemanju mlajšega reprezentančnega kolega prestavil Roglič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!