“Primož še ni stoodstoten, prvi teden je le omejeval škodo”

Kolesarstvo 29. Avg 20229:29 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Za Primožem Rogličem (in vsemi ostalimi kolesarji na Pirenejskem polotoku) je prvi, podaljšani teden na Dirki po Španiji 2022. Za 32-letnega Zasavca je minil v mešanih občutkih, saj je po prepričljivi zmagi v četrti etapi oblekel rdečo majico, nato pa v dveh etapah z zahtevnim zaključkom navkreber izgubil nekaj časa in zdrsnil na tretje mesto v skupnem seštevku. Športni direktor Jumbo Visme Grischa Niermann razkriva, da je njihov kapetan v uvodu Vuelte le omejeval škodo proti izvrstnemu Remcu Evenepoelu (Quick Step).

Ko je nizozemska Jumbo Visma le štiri dni pred začetkom Vuelte 2022 naznanila, da bo Primož Roglič tudi četrto leto zapored kapetan njihovega moštva na Dirki po Španiji in bo tako napadal četrto zmago v nizu, so se v javnosti pojavila številna ugibanja, v kakšnem stanju je slovenski šampion. Po grdem padcu v 5. etapi letošnje Dirke po Franciji je namreč s Toura odstopil pred začetkom 15. etape, vse od takrat pa na kolesu ni opravil pravih priprav na zadnji Grand Tour sezone.

Kisovčan je vsaj v začetku ovrgel negotovosti in se že v četrti etapi s ciljnim klančkom v Laguardii odel v rdečo majico. Takrat je imel pred glavnim tekmecem, Remcom Evenepoelom, 27 sekund prednosti, sledila pa sta dva slabša dneva za slovenskega kolesarja v 6. in 9. etapi, ko je izgubljal v zahtevnih zaključkih. Za Belgijcem pred drugim prostim dnem na tretjem mestu skupnega seštevka zdaj zaostaja 1:53. Danes je na Vuelti dan brez dirkanja, jutri bo na sporedu ravninski kronometer od Elcheja do Alicanteja.

Ne mečejo puške v koruzo

“Upali smo, da bi Primož lahko ostal z Evenepoelom, a tokrat nihče ni mogel slediti Remcu. Ni zaman vodilni na dirki. To je bil zelo pošten klanec. Trenutno najboljši se je odpeljal preostalim kolesarjem,” je razplet devete etape s ciljem na Les Praeresu pokomentiral športni direktor Jumbo Visme Grischa Niermann. 

“Primož še ni stoodstoten, a je blizu in je še vedno v boju. Na 9. etapi smo omejevali škodo. Luknja do Remca je velika, a Primož odlično omejuje izgube. Še vedno sta pred nami dva tedna,” je še enkrat potrdil eden od glavnih mož nizozemskih čebel.

V boj z Remcom in Španci

Zelo pomemben, a ne ključen za skupni vrstni red bo morda že jutrišnji kronometer. Od Elcheja do Alicanteja čaka karavano skoraj povsem ravninska 31-kilometrska vožnja na čas. A velikih razlik med Evenepoelom (nekdanji evropski, aktualni belgijski prvak v kronometru) in Rogličem (aktualni olimpijski prvak v tej disciplini) ne gre pričakovati.

“Velike razlike med njima ne pričakujem. A so tudi drugi kolesarji, proti katerim želimo pridobiti čas. Nadaljevali bomo z borbo, seveda pa bi si želeli biti bližje vrha,” je še zaključil Niermann. Roglič je trenutno v sendviču treh Špancev, pred njim je Enric Mas (Movistar, 41 sekund spredaj), za njim pa Carlos Rodriguez (Ineos, 40 sekund zadaj) in Juan Ayuso (UAE Emirates, 43 sekund zadaj).

Trasa torkovega kronometra: 

Foto: A.S.O.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!