Matej Mohorič predstavil lastno kolesarsko fundacijo

Kolesarstvo 2. Dec 202115:38 2 komentarja
Foto: Uroš Skaza

Slovenski kolesar Matej Mohorič je na novinarski konferenci na Vranskem predstavil kolesarsko fundacijo (MM Foundation), s katero želi pomagati mladim kolesarjem na poti do kariere profesionalca. Zmagovalec dveh etap na letošnji dirki po Franciji bo pri tem tesno sodeloval s Kolesarsko zvezo Slovenije, predvsem pa s slovensko mladinsko reprezentanco.

“Že odkar sem postal poklicni kolesar, sem razmišljal, kako bi pomagal in vlagal nazaj v lokalno okolje. Želim pomagati mladim, da bi tudi oni imeli nekoč možnost postati kolesarji. Nekaj let sem se poigraval z mislijo na ustanovitvijo fundacije, s čimer bi otroci in mladi lahko kolesarili, nekateri izmed njih pa tudi uspeli in se prebili v ekipe svetovne serije,” je predstavitev projekta začel 27-letni Matej Mohorič, sicer aktualni državni prvak na cestni dirki.

Pomagati kolesarjem v celi državi

Povod za to je predvsem obetavna aktualna generacija mladincev in mlajših mladincev. “Prvenstveno želim pomagati s svojim znanjem in izkušnjami, tudi na način, da bom prisoten na pripravah. Delali bomo v okviru fundacije in slovenske reprezentance mladincev, saj želim pomagati vsem v Sloveniji, ne zgolj v enem klubu. Pomagal bom tudi finančno, saj je izpeljava kvalitetnega programa za mladince kar velik zalogaj,” je dodal kolesar iz Podblice. Projekt bo v začetku financiral iz lastnega žepa, a verjame, da se bodo kmalu našla podjetja in sponzorji, ki bodo njegovo vizijo podprla.

Foto: Uroš Skaza

Najprej širši, nato tudi bolj specifični načrti

Namen njegove fundacije je, da bi obetavni slovenski kolesarji imeli vsaj enakovredne, če ne celo boljše možnosti za preboj v svetovno serijo kot njihovi vrstniki iz drugih držav. Poleg mladincev pa se bo s sodelavci osredotočil tudi na kategorije mlajših dečkov.

“Skušali bomo organizirati več dirk zanje. S pomočjo Kolesarske zveze Slovenije (KZS) in klubov bomo iskali posameznike, ki imajo veliko želje in talenta, a morda izhajajo iz okolja, kjer bi si vso opremo težko privoščili. Priključili se bomo tudi čim več dogodkom, ki promovirajo kolesarjenje kot rekreacijo in zdrav način življenja, tudi za družine. Kolesarjenje je tudi zdrava oblika druženja, za popoldansko aktivnost, da se ima mladina, poleg tega, da naredi nekaj dobrega za telo, v prostem času fino,” je še dodal Mohorič, v preteklosti že svetovni prvak v kategoriji mlajših članov in mladincev.

Zmagovalec etap na vseh tritedenskih dirkah (Francija, Španija, Italija) s tem želi pomagati sistematičnemu razvoju profesionalnih kolesarjev v vsej Sloveniji. “Piramida v ozadju ne stoji najbolj trdno, lotili smo se je pri temeljih in jo želimo popraviti, da bo na nivoju države, ki ima tri kolesarje v prvi petnajsterici svetovne lestvice. Tudi Primož Roglič in Tadej Pogačar delata v tej smeri,” je pojasnil član Bahrain Victoriusa.

Sodelovanja se veselijo tudi pri krovni zvezi

Njegovo namero so podprli tudi pri KZS. Njen predsednik Pavel Marđonović in Mohorič sta danes podpisala pismo o sodelovanju.

Matej Mohorič in Pavel Marđonović ob podpisu sodelovanja med KZS in MM Foundation. Foto: Uroš Skaza

“V veliko čast in veselje mi je, da bo Matej podpiral KZS oziroma mladinsko reprezentanco. Še en dokaz več, da je izjemno srčna oseba. Ta reprezentanca je izjemno pomembna za preskok v člansko kariero, saj gre za kolesarje med 15. in 17. letom, torej v zelo občutljivem starostnem obdobju. Na tem nivoju se že kažejo prvi znaki za vrhunske rezultate in možnosti za kasnejši prestop v najmočnejšo konkurenco,” je dejal Marđonović.

Mladinsko reprezentanco je sicer pred dnevi prevzel Nace Korošec, nekdanji kolesar in trener v kranjskem klubu, iz katerega prihaja tudi Mohorič. V njej je, po besedah Marđonovića, okoli 25 izjemno talentiranih kolesarjev s potencialom za preboj v svetovno serijo. Zdaj bodo sodelovali tudi s kolesarjem, ki zaseda 12. mesto svetovne kolesarske lestvice.

“Matej je izjemen analitik, poglobi se v detajle kolesarstva in je tudi iz tega zornega kota idealen in neprecenljiv za podporo, ki jo bo nudil mladinski izbrani vrsti. Tako finančno kot strokovno in motivacijsko,” je zaključil prvi mož krovne zveze.

Fotogalerija z dogodka na Vranskem:

Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje