Roglič in tekmeci po prostem dnevu v boj z uro

Kolesarstvo 30. Avg 20227:28 0 komentarjev
Primož Roglič v vožnji na čas; Foto: Guliverimage

Kolesarje na dirki po Španiji danes čaka deseta etapa. Slovenski as Primož Roglič in tekmeci se bodo spopadli z 31 km dolgo vožnjo na čas od Elcheja do Alicanteja. Gre za povsem ravninsko traso, ki pa bi vseeno lahko premešala karte med najboljšimi. Priložnost za skok na drugo mesto v skupnem seštevku bi lahko v tem primeru izkoristil tudi Roglič.

Specialisti v tej disciplini bi lahko dodobra izkoristili ravninsko traso med Elchejem in Alicantejem. Med najboljše v vožnji na čas spada tudi vodilni kolesar Vuelte, Belgijec Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl).

Dvaindvajsetletnik je v Španijo prišel v sijajni formi, v gorskih etapah pa je odščipnil že precej časa tekmecem v lovu na rdečo majico. Tudi Rogliču (Jumbo-Visma), ki v skupnem seštevku zaseda tretje mesto z zaostankom 1:53 minute. Drugi je Španec Enric Mas (Movistar), ki za Evenepoelom zaostaja 1:12 minute.

Majhne razlike

Trikratni zmagovalec Vuelte Roglič je lani v zadnji vožnji na čas devetouvrščenega Masa ugnal za 2:04 minute, a je bila 34-kilometrska trasa precej bolj razgibana. Tokrat temu ne bo tako, zato strokovnjaki tako velikih razlik ne pričakujejo.

Vseeno pa bo zanimivo videti, kako se bo razpletel boj za etapno zmago. Na stavnicah je Evenepoel izraziti favorit, sledijo pa Britanec Ethan Hayter (Ineos Grenadiers), Avstralec Rohan Dennis (Jumbo-Visma) in njegov moštveni kolega Roglič.

Kisovčan se je doslej štirikrat pomeril z Belgijcem v vožnjah na čas in bil trikrat hitrejši. Letos ga je ugnal za pet sekund na kronometru dirke po Baskiji, lani pa je bil hitrejši ob osvojitvi zlate kolajne na olimpijskih igrah, takrat je bil Evenepoel deveti.

Ob Rogliču še en Slovenec

Slednji je edinkrat proti Rogliču slavil na svetovnem prvenstvu pred tremi leti, ko je bil drugi za Dennisom. V letu 2019 je Roglič Belgijca ugnal na dirki po Romandiji.

Nastopil bo še en slovenski kolesar. Jan Polanc (UAE Team Emirates) se bo kot 25. v skupnem seštevku (+12:55) s startne rampe pognal ob 16.11, Roglič pa ob 16.51. Dve minuti kasneje bo preizkušnjo začel Mas, ob 16.55 pa Evenepoel. Prvi kolesar se bo na pot pognal ob 13.52.