Roglič ostaja vladar kolesarskih lestvic

Kolesarstvo 28. Sep. 202116:121 komentar
Delite:
Primož Roglič na zmagovalnem odru Vuelte. Foto: guliverimage

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar je znova prevzel vodstvo na lestvici Mednarodne kolesarske zveze (UCI). Na njej tretje mesto zaseda Primož Roglič, ki še vedno drži rekord po številu tednov na najvišji stopnički.

Tadej Pogačar je v začetku septembra izgubil prvo mesto na lestvici, a ni trajalo dolgo, da je ponovno na prvi stopnički. Po slabših predstavah Belgijca Wouta Van Aerta v zadnjem obdobju, je Pogačar spet številka ena svetovnega kolesarstva.

Kolesarska lestvica Mednarodne kolesarske zveze, kot jo poznamo danes, je bila predstavljena leta 2016. Že od septembra 2019 pa so Slovenci (z izjemo kratkega obdobja Van Aerta na vrhu) točkovni vladarji v kolesarstvu. Takrat je namreč na prvo mesto prvič prišel Primož Roglič, ki je do danes nabral že rekordno število tednov na prestolu lestvice.

Roglič je s 75 tedni na prvem mestu večne lestvice kolesarjev, za šest tednov zaostaja Slovak in trikratni svetovni prvak Peter Sagan. Tretje mesto zaseda Belgijec Greg Van Avermaet. Tadej Pogačar je z 11 tedni že na sedmem mestu. Do sedaj je bilo le enajst kolesarjev v svoji karieri vodilnih na lestvici, ustvarjeni leta 2016.

Število tednov na vrhu UCI lestvice:

Primož Roglič … 75 tednov
Peter Sagan … 69
Greg Van Avermaet … 48
Alejandro Valverde … 26
Julian Alaphilippe … 25
Chris Froome … 15
Tadej Pogačar … 11
Simon Gerrans … 7
Jason Christie … 2
Wout Van Aert … 2
Richie Porte … 1

Komentari

Vaš komentar