Vuelta: Roglič po prvem tednu v izjemnem položaju

Kolesarstvo 23. Avg 202110:38 > 12:26
Primož Roglič v rdeči majici vodilnega kolesarja Vuelte. Foto: AP Photo/Alvaro Barrientos

Za kolesarji v Španiji je že prvi teden letošnje Vuelte. Po prvih devetih etapah rdečo majico ponovno nosi Primož Roglič, zmagovalec zadnjih dveh Dirk po Španiji.

Primož Roglič je obrambo rdeče majice začel izjemno. Že na prvi etapi, na kratkem uvodnem kronometru, je premagal vso konkurenco in oblekel majico vodilnega. Te sicer ni nosil vse dni, a po prvih devetih etapah je ponovno v njej.

Najbližji zasledovalec 31-letnika je Španec Enric Mas. Član španskega Movistarja je edini znotraj minute zaostanka. Za Rogličem namreč zaostaja 28 sekund. Mas je pred Vuelta spadal v širši krog favoritov, definitivno pa ne v ožjega, zato so njegove izvrstne predstave presenetljive.

Enric Mas je na včerajšnji etapi edini uspel držati priključek z Rogličem. Foto: guliverimage

Na drugi strani smo veliko več pričakovali od Kolumbijca Egana Bernala (Ineos Grenadiers). Zmagovalec letošnjega Gira se v prvem tednu ni najbolje znašel. Za Rogličem zaostaja že skoraj dve minuti, poleg tega je slabši kronometrist. Kolumbijca vseeno ni dobro odpisati: lovi namreč trojček Giro-Tour-Vuelta. Dirko po Franciji je osvojil leta 2019. A Bernal je tudi sam potarnal, da se ne počuti 100-odstotno.

Že po prvem tednu je iz boja za najvišja mesta odpadlo kar nekaj favoritov. Alejandro Valverde (Movistar) in Hugh Carthy (EF Education First) sta že predčasno končala nastope na Vuelti, Romain Bardet (Team DSM), Mikel Landa (Bahrain – Victorious) in Richard Carapaz (Ineos Greandiers) pa so v prvem tednu pokazali slabosti in zaostali.

Dobre predstave kažejo tudi ostali trije slovenski kolesarji na Vuelti. Jan Tratnik je prvo etapo končal na odličnem tretjem mestu, Jan Polanc pa je bil virtualno že tudi v rdeči majici. Še vedno se drži na visokem 18. mestu. Luka Mezgec še naprej deluje kot pomočnik Avstralca Michaela Matthewsa, videli pa bomo, če bo v naslednjih dveh tednih dobil kakšno priložnost za dober individualni rezultat.

Kaj kolesarje še čaka?

Za kolesarji je izjemno pester in težek prvi teden dirkanja. Drugi je lažji, a vseeno predstavlja številne izzive. Ponedeljek je prost dan in čas za počitek, že naslednje tri etape pa so precej razgibane, ki ponujajo možnosti ubežnikom, tudi Janu Tratniku. V petek sledi etapa, namenjena za najboljše šprinterje, konec tedna pa ceste ponovno zavijejo v gore – 14. in 15. etapa ponujata nove priložnosti za napad na Primoža Rogliča.

Dve težki gorski etapi sledita tudi v zadnjem tednu Vuelte. Roglič je do sedaj dokazal, da je izjemno močan tudi v klanec, ter da je poškodba s Toura že skoraj da pozabljena.

Foto: AP Photo/Alvaro Barrientos

Vuelta se bo dokončno odločala na 21. etapi, na 33-kilometrskem kronometru. Roglič je prav na vožnji na čas najbolj superioren napram tekmecem za skupno zmago. Rezerve je še veliko, a vseeno je najpomembneje ostati na kolesu in prikolesariti do cilja.

Skupni vrstni red po deveti etapi

  1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 34:18:53
  2. Enric Mas (Špa/Movistar) + 0:28
  3. Miguel Angel Lopez (Kol/Movistar) + 1:21
  4. Jack Haig (Avs/Bahrain – Victorious) + 1:42
  5. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers) + 1:52
  6. Adam Yates (VB/Ineos Grenadiers) + 2:07
  7. Giulio Ciccone (Ita/Trek – Segafredo) + 2:39
  8. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma) + 2:40
  9. Felix Grosschartner (Avt/Bora Hansgrohe) + 3:25
  10. David de la Cruz (Špa/UAE Team Emirates) + 3:55

18. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates) + 7:40
126. Luka Mezgec (Slo/Team BikeExchange) + 1:20:06
145. Jan Tratnik (Slo/Bahrain – Victorious) + 1:24:15

Komentari

Vaš komentar