Roglič pred Vuelto: Potrebno se je osredotočiti le nase

Roglič brani lansko in predlansko zmago na Vuelti. Foto: guliverimage

Jutri se s kronometrom začenja letošnja izvedba Dirke po Španiji. Primož Roglič na njo ponovno vstopa v vlogi enega glavnih favoritov za skupno zmago.

Primož Roglič je po zmagi na Vuelti leta 2019 lani ubranil skupno zmago, enak izziv ga čaka tudi letos. Po velikem razočaranju na letošnjem Touru, se v Španijo seli kot olimpijski prvak v kronometru. “Po olimpijskih igrah smo najprej proslavljali in poskušali uživati v trenutku in ob tem, kar smo dosegli. V zadnjih nekaj dneh sem se želel pripraviti na start Vuelte, da bi bil čim bolj pripravljen na novo tritedensko preizkušnjo,” je pred začetkom Dirke po Španiji povedal Roglič.

Roglič je po osvojenem zlatu dobil tudi posebno izdajo kolesa za kronometer.

Roglič je en izmed velikih favoritov za zmago tudi letos. “Videli bomo, če mi bo uspelo zmagati. Odgovor na to bomo dobili šele na koncu Vuelte. Naredil sem vse, kar sem lahko, počutim se samozavestno, na Vuelti imamo močno ekipo,” je pred naslednjimi tremi tedni pozitiven Roglič.

Kdo so glavni konkurentje?

Egan Bernal velja za glavnega Rogličevega konkurenta v Španiji. “Nisem zaskrbljen nad tem, kdo so moji največji konkurenti. Bolj me skrbi, kako preživeti iz dneva v dan; da kot ekipa ne naredimo napak. Gotovo je Egan izjemno močen kolesar, a ni edini,” previdno odgovarja Roglič.

“Vseeno mi je proti komu dirkam. Naj bo to Tadej ali Bernal. Veliko kolesarjev lahko osvoji dirke. Potrebno se je fokusirati samo nase in opraviti najbolje kar lahko.” – Roglič pred Vuelto.

Bernal na Vuelti lovi trojček zmag na vseh tritedenskih dirkah. Osvojil je že tako Tour kot tudi Giro. Foto: guliverimage

Po velikem razočaranju v Franciji, se Roglič zaveda pomena mentalnega zdravja v kolesarstvu: “Mentalno zdravje je izjemno pomembno. Je del kolesarstva in tudi življenja. So vzponi in padci, a najpomembneje je, da zremo naprej. Zdaj sem tu in bom opravil najbolje kar lahko.”

Po Touru razočaran, a v Tokiu zlat

“Sploh nisem vedel, če bom šel v Tokiu ali ne. Za to smo se odločili šele nekaj dni pred začetkom. Na koncu je bilo vredno,” je svojo zadnjo kolesarsko izkušnjo opisal Roglič, ki je na olimpijskem kronometru pometel s konkurenco.

Zlato odličje je bil pravi obliž na rane, ki jih je dobil na Dirki po Franciji. “Bil sem razočaran. Moj plan ni bil, da tako hitro grem s Toura. Veliko sem se trudil in treniral, da bi dosegel velik rezultat. Ni mi uspelo. Počutil sem se prazno.”

Vseeno je bil Roglič navdušen nad predstavami svoje ekipe Jumbo-Visme na francoskih cestah: “Predstave ekipe je bilo zelo lepo gledati po televiziji. Res sem bil vesel za uspehe mojih ekipnih kolegov. Na Touru so osvojili veliko. Tudi če me ni bilo tam, sem bil na nek način z njimi. Počutim se ponosno, da sem del te skupine.”

Pred kolesarji težki trije tedni

Roglič se zaveda, da bodo trije tedni, ki so pred kolesarji, zelo težki: “Ne poznam novih vzponov, ki so na trasi letos. Vedno sem bolj na novo na Vuelti. Letošnja Vuelta je izjemno težka. Zelo težek je že prvi teden. Drugi teden je malo lažji, potem pa bo znova izjemno težko. Potrebno je jemati etapo za etapo. Vuelta bo izjemno zanimiva in gledljiva.”

Roglič lovi tretjo zaporedno zmago na Vuelti, a s tem se ne obremenjuje: “Ne mislim na to, da je lahko to moja tretja zmaga na Vuelti zapored. To mi ne pomaga. Izziv je tu pred mano, ne smem gledati nazaj.”

Roglič se je na rdečo majico že navadil. Foto: guliverimage

“Na Vuelto bom vedno imel posebne spomine. Res mi je všeč, rad zmagujem in zato mi bo vedno ostala v spominu. V Španiji rad dirkam,” je še povedal Roglič, ki ga že jutri čaka začetni kronometer, na katerem velja za enega prvih favoritov.

Komentari

Vaš komentar