Roglič z zlatimi črkami zapisan v kolesarsko zgodovino

Kolesarstvo 6. Sep 20219:00 > 9:131 komentar
Primož Roglič. Foto: guliverimage

Primož Roglič se je s tretjo zaporedno zmago na Vuelti dokončno vpisal v kolesarsko zgodovino kot eden najboljših kolesarjev svoje generacije, če ne celo vseh časov.

Primož Roglič je včeraj še tretjič zapored osvojil Dirko po Španiji. To je dosežek, ki se ne zgodi kar vsak dan. Na Vuelti je to kateremu izmed kolesarjev uspelo šele tretjič. Pred njim sta po trikrat zmagala Roberto Heras med leti 2003 in 2005 ter Tony Rominger med leti 1992 in 1994.

Roglič se lahko naslednje leto, v primeru nastopa na španski pentlji, še dodatno vpiše v zgodovino Vuelte kot edini, ki bi jo zmagal štirikrat zapored.

Foto: guliverimage

Tudi na Giru so tri zaporedne osvojene rožnate majice zelo redek pojav, še redkejši kot na Vuelti. Zadnjemu je to uspelo Eddyju Merckxu, ko je leta 1974 osvojil še tretjo Dirko po Italiji zapored. Pred tem se je lahko s takšnim dosežkom pohvalil le še Alfredo Inda, ki je Giro osvojil v letih 1927, 1928 in 1929.

Na Touru trojna zmaga pogostejša

Zanimivo je dejstvo, da je Dirko po Franciji že pet kolesarjev osvojilo vsaj trikrat zapored. Zadnjemu je to uspelo Chrisu Froomu med letoma 2015 in 2017. Miguel Indurain ostaja rekorder po zaporednih zmagah na istem Grand Touru: to mu je med letoma 1991 in 1995 uspelo kar petkrat zapovrstjo.

Eddy Merckx je tako kot Giro tudi Tour osvojil večkrat zapored, celo štirikrat (1969, 1970, 1971, 1972). Enak dosežek je uspel še domačinu, Francozu Jacquesu Anquetilu (1961 – 1964). Louison Bobet pa je prvi trikratni zaporedni prvak Toura (1953 do 1955).

Naslednje leto se lahko Tadej Pogačar pridruži elitni druščini zgoraj naštetih. 22-letnik bo namreč napadal tretjo rumeno majico zapored.

Bomo tudi prihodnje leto videli tak prizor? Foto: AP Photo/Daniel Cole

Na Dirki po Franciji je bil kar sedemkrat zapored najboljši Lance Armstrong, ki pa so mu zaradi dopinga zmage med letoma 1999 in 2005 odvzeli. Slednji je bil med letošnjo Vuelto navdušen nad predstavami Primoža Rogliča.

Največja prednost po 24 letih

Primož Roglič je Vuelto dobil z razliko 4:42 pred drugouvrščenim Enricom Masom (Movistar). To je največja razlika med prvim in drugim na Dirki po Španiji po 24 letih. Takrat je Švicar Alex Zülle Vuelto osvojil s prednostjo 5:07, leto prej je slavil celo s prednostjo 6:23.

Roglič z drugouvrščenim Masom in tretjim Haigom. Foto: guliverimage

Prednost Tadeja Pogačarja na letošnjem Touru je znašala še več, in sicer 5:20 pred drugouvrščenim Jonasom Vingegaardom.

Primož Roglič je ob tem že drugič zapored zmagal po štiri etape na Vuelti. Vseeno je to neprimerljivo z dosežkom Belgijca Freddyja Maertensa, ki je na Dirki po Španiji leta 1977 osvojil kar 13 etap, ob tem pa seveda tudi skupno zmago.

Foto: guliverimage
Pikčasta majica Michael Storer, rdeča Primož Roglič, zelena Fabio Jakobsen in bela Gino Mäder. Foto: guliverimage
Roglič in ekipni tovariši iz ekipe Jumbo-Visma. Foto: guliverimage
Foto: guliverimage
Bo Primož Roglič 2022 napadal še četrto zaporedno zmago na Vuelti?. Foto: Guliverimage
Foto: guliverimage
Mas, Roglič, Haig. Foto: guliverimage
Mas, Roglič, Haig. Foto: guliverimage
Foto: guliverimage

Kisovčan je tako špansko preizkušnjo končal tam, kjer je bil tudi v preteklih dveh sezonah. Iberski »hat-trick« 31-letnega kapetana nizozemskega moštva Jumbo. V več sekvencah je dokazal, da je bil za razred ali dva boljši od konkurence. Tako v vožnji na čas kot v hribih. Vselej osredotočen, vedno pripravljen na odgovore, hkrati pa je pokazal tudi veliko mero odločnosti.

Sezona 2021, ki zanj še ni končana se je znova odvila v Churchillovem slogu. Spomin na krvave rane po padcih na Touru je še živ. A se je v slogu velikega borca, ki pooseblja nepopustljivost znova pobral. Najprej na olimpijskih igrah v Tokiu, kjer je postal prvak v kronometru. Zdaj si je vnovič pokoril še špansko konkurenco. Znova v družbi sina Leva, ki s emu je pridružil na zmagovalnem odru.

Slovenska kolesarska pravljica se tako nadaljuje. Tadej Pogačar in Roglič sta v zadnjih treh letih od devetih možnih osvojila kar pet velikih tritedenskih dirk. Pogi dvakrat Tour, Rogla dvakrat Vueltu. Za nameček sta bila še prvi in tretji na olimpijskih igrah.

Zraven lahko dodamo še uspehe Mateja Mohoriča, Luke Mezgeca, Jana Tratnika … Slednji je bil zmagovalec tudi v Španiji. Moštvo Bahrain Victorious je namreč zasedlo prvo mesto med ekipami. V skupnem seštevku so Tratnik in druščino Rogličevo Jumbo premagali za sedem minut in 26 sekund.

Za nami je tako še zadnja velika tritedenska dirka kolesarske sezone, ki pa je še zdaleč ni konec. Že ta teden je na sporedu evropsko prvenstvo, kjer bo imel svoje načrte Tadej Pogačar. V septembru se bo odvilo še svetovno prvenstvo v kolesarstvu. Nove priložnosti za naše kolesarje, da znova posežejo po samem vrhu.

Največji uspehi Primoža Rogliča

Večetapne dirke:

 • 1. mesto, dirka po Španiji 2021
 • 1. mesto, dirka po Baskiji 2021
 • 1. mesto, dirka po Španiji 2020
 • 1. mesto, dirka po Ainu 2020
 • 1. mesto, dirka po Španiji 2019
 • 1. mesto, dirka po Romandiji 2019
 • 1. mesto, dirka od Tirenskega do Jadranskega morja 2019
 • 1. mesto, dirka po ZAE 2019
 • 1. mesto, dirka po Sloveniji 2018
 • 1. mesto, dirka po Romandiji 2018
 • 1. mesto, dirka po Baskiji 2018
 • 1. mesto, dirka po Algarveju 2017
 • 1. mesto, dirka po Sloveniji 2015
 • 1. mesto, dirka po Azerbajdžanu 2015

Olimpijske igre:

 • 1. mesto na OI v Tokiu v vožnji na čas

Svetovno prvenstvo:

 • 2. mesto na SP 2017 v vožnji na čas 2017
Komentari

Vaš komentar