Tadej Pogačar na poti do naziva ‘najboljši kolesar na svetu’

Kolesarstvo 17. Jul 202118:10 > 18:15
Tadej Pogačar. Foto: REUTERS/Stephane Mahe

Sedaj že lahko rečemo: Tadej Pogačar, dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji. 22-letnik ob tem prevzema tudi naziv najboljšega kolesarja na svetu. O zgodovinskih dosežkih 22-letnika in slovenskega kolesarstva smo se pogovarjali s Pogačarjevim prvim trenerjem Miho Koncilijo in Tadejem Valjavcem, nekdanjim vrhunskim slovenskim kolesarjem.

Tadej Pogačar je na letošnji Dirki po Franciji pometel s konkurenti. Kombinacija moči, nepopustljivosti in tudi sreče mu je prinesla še drugo zaporedno rumeno majico, ki jo bo jutri dokončno oblekel v Parizu. Vseeno so predstave 22-letnika s Klanca pri Komendi vsaj malo pričakovane.

“Ne moremo reči, da je to, kar Tadej kaže na letošnjem Touru, presenečenje. Že v zadnjih dveh letih smo videli, česa vse je zmožen. Presenetljivo pa je dejstvo, s kakšno zrelostjo se loteva etap. Je izjemno dober po fizičnih predispozicijah, a tudi glava, razmišljanje med dirko in pregled nad dogajanjem, je izjemen,” Pogačarjeve predstave komentira Miha Koncilija, človek, ki je “odkril” talent Tadeja Pogačarja. Vseeno dodaja, da je za uspeh na Dirki po Franciji potrebnih veliko dejavnikov: “Vsi smo vedeli, da je sposoben velikih stvari. A prednost na letošnjem Touru ni velika zgolj zaradi njegove moči, ampak tudi zaradi sreče in padcev konkurentov, kar poudarja tudi Tadej.”

Foto: REUTERS/Stephane Mahe

Predstave ne presenečajo niti nekdanjega vrhunskega kolesarja Tadeja Valjavca, ki je Dirko po Franciji leta 2008 končal med elitno deseterico: “Smo že navajeni takšnih predstav. Tadej ne preseneča več, presenečal je na lanskem touru.”

Največji uspehi Tadeja Pogačarja:

zmaga na Dirki po Franciji (2020, 2021)
zmaga na Dirki po Sloveniji (2021)
zmaga na Dirki od Tirenskega do Jadranskega morja (2021)
zmaga na Dirki po ZAE (2021)
zmaga na Dirki po Kaliforniji (2019)
tretje mesto na Dirki po Španiji (2019)

Vrhunski že v mlajših selekcijah

Tadej Pogačar je kolesarske dirke zmagoval že v mladinskih selekcijah. Njegov največji uspeh sega v leto 2018, ko je dobil dirko Tour de l’Avenir, oziroma Tour za mlajše kolesarje. “Tadej kolesari že res dolgo, začel je pri približno 10 letih. V mlajših letih je bil fizično šibkejši in manjši od ostalih, zato se je na ravninskih dirkah res težko kosal s konkurenco. Se je pa na vzponih hitro videlo, da mu gre izjemno dobro. A takšnih težkih dirk v mlajših konkurencah ni bilo veliko, tako da ni mogel biti tako suveren,” se Pogačarjevih kolesarskih začetkov spominja Koncilija.

“Mogoče je ravno zato, ker ni zmagoval v mlajših kategorijah, sedaj navajen, da tudi kdaj ne zmaga. In to je velika prednost. Zaveda se, da je za zmago potrebno veliko truda.” – Miha Koncilija

Pogačarjev preboj v svetu kolesarstva: tretje mesto na Vuelti 2019. Foto: guliverimage

Kronometer – ena največjih prednosti

Vožnja na čas se je pokazala kot ena največjih prednosti Tadeja Pogačarja pred konkurenti. Prav s kronometrom je namreč osvojil lanski Tour, na prvem letošnjem pa naredil razliko napram številnim tekmecem. Kako pa sploh pride do tega, da je kolesar vrhunski kronometrist? “To je en ogromen splet okoliščin in trdega dela. Tadej ima izjemne fizične predispozicije,” je o tem povedal Koncilija.

Tadejevih kronometrskih začetkov se spominja Tadej Valjavec: “Že na Dirki po Sloveniji pred nekaj leti je znal odvoziti izjemno dobro vožnjo na čas, pa je šele prvič sedel na kolo za kronometer. Spomnim pa se, da se je na kolesu zelo gibal; bil je nemiren, še vedno pa zelo hiter. Pozno je začel delati na disciplini, a to so pač njegove naravne danosti. Sposoben je dolgo časa kolesariti na maksimumu.”

Vedno bolj pogosto pa se pojavlja, da so najboljši kolesarji v skupnem seštevku pred vsemi tudi na kronometrskih preizkušnjah. “Moderni trening je čisto drugačen kot v mojih letih. Veliko se dela na hitrosti, brzini. Mathieu van der Poel in Wout Van Aert sta s samimi kratkimi treningi začela zmagovati najtežje klasike, kar je marsikomu odrplo oči in dalo vedeti, da se da rezultate dosegati na drugačne načine,” je še dodal Valjavec.

Tadej Valjavec, pripravljen na kronometer. Na Touru je vozil tudi za francosko ekipo AG2R La Mondial. Foto: guliverimage

Mladost na vrhu Toura ni nekaj samoumevnega

V zadnjih letih je veljalo pravilo, da so najlepša kolesarska leta pri tridesetih. A vedno več je izjem, izjeme pa potrjujejo pravila. Egan Bernal in Tadej Pogačar, zadnja dva zmagovalca Toura, sta šele v začetkih svojih karier. Koncilija tu ugotavlja: “Težko je ugotoviti glavni razlog za ta obrat, veliko se govori o možnosti natančnega treninga. Veliko strokovnjakov se s temi fanti ukvarja že od mladosti. Vseeno pa mislim, da je glavni razlog za razcvet mladih kolesarjev ta, da se je šport očistil prepovedanih substanc,” ob tem pa dodaja še alternativno možnost: “Mogoče pa smo priča res izjemni generaciji. A to bomo lahko povedali čez 10 let. Takrat Tadeju mogoče ne bo več lahko zmagovati velikih dirk.”

Valjavec ponuja drugačen vidik: “Težko bi rekel, da so najboljša kolesarska leta trideseta. Bolj je to spoznanje, mogoče celo naključje, da so lahko kolesarji na največjih dirkah uspešni že takrat, ko so zelo mladi. Včasih so se držali pravila: najprej boš pomočnik, če se boš dokazal pa boš kapetan ekipe. To je bilo kot ustaljeno. Že včasih je verjetno veljalo, da je bil marsikateri kolesar boljši pri 22-ih kot pa pri 30-ih, le priložnosti ni dobil.”

Pogačar in Bernal: sedanjost in prihodnost kolesarstva. Foto: guliverimage

“Seveda pa je vsak človek individualen, drugačen. Pri posamezniku je treba znati ugotovit, katera leta so njegova najboljša. In to je glavno delo trenerjev ter športnih direktorjev. Nekateri rabijo dlje, Pogačar in Bernal pač ne.” – Tadej Valjavec

Pogačar po Touru nova številka ena

Tadej Pogačar bo po Dirki po Franciji prevzel prvo mesto na lestvici Mednarodne kolesarske zveze (UCI). Do zdaj ga je držal Primož Roglič, ki je rekorder po številu tednov na vrhu lestvice. Tam je preživel že 75 tednov. Glede na to, da zmagovalec Dirke po Franciji prejme 1000 točk, Pogačar pa za Rogličem trenutno zaostaja za 838 točk, je usoda jasna. “Pogačar bo zamenjal Rogliča na prvem mestu, saj se bodo Primožu brisale točke iz lanskega toura, letos namreč ni prišel do konca. Poleg tega dva meseca pred Dirko po Franciji ni nastopal in je tam izgubljal točke. A Primožu ni pomembno, da je številka ena, zanj je važno le, da dobi nekoč dobi Tour, kar se mi zdi prava mentaliteta,” je stanje na UCI lestvici pokomentiral Valjavec. 

Najboljša kolesarja na svetu. Foto: AP Photo/Christophe Ena

“Zame sta oba šampijona vrhunskega kova. Če gledamo zmage na Touru, je Pogačar boljši. A mislim, da je Roglič še vedno pred njim, saj je zmagal še veliko preostalih dirk, ki pa jih Pogačar še sploh ni vozil,” o vprašanju, kdo je boljši, pravi Valjavec, Koncilija pa misli drugače: “V mojih (subjektivnih) očeh, je Tadej večji.”

Neprijetna plat uspeha: namigovanja na doping

Neprijetna plat naziva najboljši kolesar na svetu je dvom v čistost tvojega uspeha. Tudi pri Tadeju Pogačarju se že pojavljajo vprašanja o morebitni uporabi nedovoljenih substanc, ki pa jih 22-letnik odločno zanika. V čistost verjame tudi Koncilija: “Sam vem, da je to zadnja stvar, ki bi se je Tadej lotil. Ne bo dosegel rezultata za vsako ceno, saj on uživa na kolesu, in to je v prvi vrsti razlog, zakaj dirka. Če pri sebi veš, da si čist, te takšna vprašanja ne vržejo iz tira. Kolesarska tradicija je pač taka, da je bilo ogromno goljufanj, ki so del zgodovine. Prepričan sem, da je Tadej čist. Vprašanja so tu, šla bodo mimo, ob naslednjem Touru pa se bodo spet pojavila.” 

Ko si najboljši, ko zmaguješ dirko za dirko, se bo takoj začelo s prstom kazati nate. Vedno je bilo tako. To za ljudi ni normalo in začnejo iskati razloge. To sem pričakoval slej kot prej, zmagovalci v očeh drugih niso pošteni.” – Tadej Valjavec

Preprost, prijazen, hvaležen

Tadej Pogačar je velik športnik in prav tako velik človek. “Tadej je res v redu fant. Je skromen, prijazen, vedno se za vsako stvar zahvali. Ima spoštljiv odnos. To ga dela še toliko večjega. Kljub svojim uspehom ni zvezdniški, ampak je dostopen do vseh. Dokaz je tudi ta, da se je odločil, da bo nekaj vrnil slovenskemu kolesarstvu, in je ustvaril Pogi Team,” o svojem nekdanjemu varovancu govori Miha Koncilija. Valjavec si je o “Pogiju” ustvaril podobno mnenje: “Spomnim se ga kot mirnega in preprostega fanta. Prihaja iz preproste kmečke družine, zna biti delaven, marljiv, spoštljiv. Take vrline ostanejo za vedno.”

Vseeno pa je drugače na cesti. “V športu moraš biti bolj agresiven in nepopustljiv. Vseeno se mi zdi da ga že zdaj v karavani spoštujejo. Ampak on ni tak, da bi zmagal za vsako ceno. Se bo potrudil, ne pa za vsako ceno,” je Pogačarja opisal Koncilija. 

“Prijazen si lahko pred in po dirki, med samo dirko pa nikakor. Včasih je treba udarit z roko po mizi.” – Tadej Valjavec o Pogačarju kot športniku.

Tadej svojo vsestranskost kaže s tremi osvojenimi majicami, tudi pikčasto. Foto: AP Photo/Christophe Ena

Do kam lahko seže Tadej Pogačar?

Tadej Pogačar je z današnjo potrditvijo rumene majice postal najmlajši dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji. V svoji zbirki ima tudi eno najpomembnejših enodnevnih dirk (Liege-Bastogne-Liege) ter še cel kup zmag. “Mislim, da je Pogačar naslednji Eddy Merckx. Zmaguje vse, od klasik, do Toura in ostalih etapnih dirk. Zagotovo je naslednji veliki šampijon tipa Eddy Merckx oziroma Chris Froome, če mu bo to usojeno, pa ni v naših rokah,” zaključuje Tadej Valjavec.

“Mislim, da je Tadej lahko naslednji velesila svetovnega kolesarstva. Sem prepričan, da bo v naslednjih letih postal največji. Seveda, če ne bo prišlo do poškodb oziroma če bo ostal motiviran. Je popoln kolesar. Takšnega ni bilo že od Eddyja Merckxa. Podoben je tudi Primož, a zaradi mladosti je Tadej res neverjeten,” pa svoje dodaja še Miha Koncilija.

Prihodnost slovenskega (in svetovnega) kolesarstva je torej še kako svetla.

Komentari

Vaš komentar