Tekmec popihal na dušo Pogačarja: kar je počel, je bilo noro

Kolesarstvo 12. Avg 202211:53 0 komentarjev
Evenepoel in Pogačar na letošnji Dirki od Tirenskega do Jadranskega morja. Foto: Guliverimage

Čeprav je od konca Dirke po Franciji minilo že skoraj tri tedne, pa je razburljivo dogajanje na kolesarskem vrhuncu leta še vedno ena od tem pogovorov v karavani. Eden od največjih talentov tega športa Remco Evenepoel je še enkrat pohvalil Tadeja Pogačarja za nastope na francoski pentlji, pa čeprav se je po dveh zaporednih zmagah v minulih letih tokrat moral zadovoljiti z drugim mestom.

Letošnji zmagovalec verjetno najbolj prestižnega kolesarskega spomenika Liege-Bastogne-Liege Remco Evenepoel je izrazil navdušenje nad predstavami Tadeja Pogačarja na letošnji Dirki po Franciji. Tam Belgijca ni bilo, saj se z ekipo Quickstep pripravlja na prihajajočo Vuelto, debi na dirki vseh dirk pa bi lahko dočakal v naslednjem letu.

“V mojih očeh je še vedno najboljši kolesar ne svetu. Ne moremo govoriti o porazu ali zlomu, še vedno moramo biti spoštljivi do njegovih fenomenalnih predstav. Dan (v 11. etapi, op. p.), ko ga je Jumbo Visma napadla na Galibierju, je bil eden najtežjih dni v njegovem življenju. A če znaš odreagirati, kot je on, in iz tega potegniti najboljše, si zaslužiš zgolj spoštovanje svojih tekmecev, pa tudi tistih izven kolesarstva. Ne smemo govoriti negativno o njem,” pravi evropski prvak v kronometru iz leta 2019.

Daleč od slabega Toura

V vožnji na čas je v močni konkurenci slavil tudi na letošnjem belgijskem prvenstvu. Kljub mladim letom, šteje jih šele 22, pa pozna občutke tako zmage kot poraza. “Tadej se ni zares zlomil, le dvakrat na celi dirki je izgubil nekaj časa, kar se lahko zgodi komurkoli. Ne moremo govoriti, da ima za seboj slab Tour. Zmagal je na treh etapah, bil drugi v skupnem seštevku in znova osvojil belo majico. Seveda je to fant, ki je Dirko po Franciji pred tem zmagal dvakrat zapored, a obenem je treba vedeti, kako močna je bila Jumbo Visma na francoskih cestah. Veliko bolj stabilna kot UAE Emirates. Pogačar je moral v zadnjem tednu veliko stvari opraviti sam in to mu je neverjetno uspevalo,” je še dejal Evenepoel, glede na predstave eden od glavnih konkurentov slovenskega šampiona v prihajajočih letih.

Evenepoel ob zmagi na klasiki San Sebastian 2022, kjer je ponovil uspeh izpred treh let. Foto: Guliverimage

V Španijo po etapne zmage

Belgijec je dobil največjo enodnevno dirko takoj po Touru – klasiko v San Sebastianu – zdaj pa se pripravlja na Vuelto, ki se v nizozemskem Utrechtu začenja že čez teden dni. Še vedno ni jasno, ali bo na njej nastopil Primož Roglič, Evenepoel pa bo tam dirkal predvsem na etapne zmage. “Če bi prišel do enega ali dveh dnevnih slavij, bi to označil za dobro Dirko po Španiji. Vse, kar mi bo uspelo v skupnem seštevku, pa bo le bonus. Ciljam predvsem na oba kronometra – ekipnega v prvi in posamičnega v 10. etapi,” je še razkril.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!