Tekmeci se sprašujejo, kako ustaviti Pogačarja in Rogliča

Kolesarstvo 13. Mar 202310:12 1 komentar
Foto. Profimedia

Za slovenskima kolesarskima šampionoma Tadejem Pogačarjem in Primožem Rogličem je izjemen teden. Prvi je bil brez konkurence ob svojem debiju na prestižni dirki Pariz-Nica in je vsem konkurentom na čelu z Jonasom Vingegaardom pokazal, da ga bo letos kadarkoli težko premagati. Starejši od dvojice pa je z drugo skupno zmago na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja potrdil, da je poškodba rame preteklost in bo po uspešnem ogrevanju tudi maja prvi favorit na italijanskih cestah.

Še nekaj let nazaj bi se takšni rezultati za slovensko kolesarstvo zdeli nepredstavljivi, praktično utopija. Danes pa so realnost. Če je Primož Roglič lani ob takem času prepričljivo dobil dirko od Pariza do Nice, Tadej Pogačar pa je bil drugič zapored kralj dveh morij na Apeninskem polotoku, sta slovenska zvezdnika letos zgolj zamenjala vlogi.

Tadej Pogačar je tik pred začetkom sezone povsem spremenil svoje načrte in namesto na večetapnih dirkah po Združenih arabskih emiratih in od Tirenskega do Jadranskega morja, kjer bi branil lanski zmagi, za ogrevanje v leto 2023 izbral Andaluzijo in francosko dirko proti soncu. 24-letnik je bil na obeh brez konkurence, navdušil je predvsem na zadnji, ko je v močni konkurenci slavil skoraj z minuto prednosti pred najbližjimi zasledovalci.

Tadej Pogačar
Foto: Profimedia

Hat-trick zmag na dirki od francoske prestolnice do Azurne obale je tekmecem, v prvi vrsti predvsem branilcu lanske zmage z dirke po Franciji Jonasu Vingegaardu, poslal jasno sporočilo, kam cilja na letošnjem vrhuncu sezone. Znova je pokazal širok repertoar svojega mojstrstva, zmagoval je v ciljnih pospeševanjih, piko na i pa je postavil v zadnji etapi z dolgim pobegom in samostojno vožnjo do ciljne črte v Nici. V letu 2023 je dirkal 13 dni, v katerih je zbral devet zmag. Skupno je v karieri že pri 55 zmagah.

“Konkurenca tu je bila zelo močna. Deliti si stopničke z Davidom (Gaudujem, op. p.) in Jonasom (Vingegaardom, op. p.) je nekaj posebnega. Res sta vrhunska kolesarja. Če ne zmagam več ničesar do konca sezone, bo vseeno to dobra sezona. Zdaj bom precej bolj sproščen,” je zatrdil Pogačar, ki je nadaljeval neverjetni niz. Na še dvanajsti večetapni dirki zapored je zmagal na vsaj eni etapi – od tega ducata preizkušenj jih je osvojil kar deset.

Pogačarjev niz večdnevnih dirke z vsaj eno etapno zmago

avgust 2020 – dirka po Franciji

februar 2021 – dirka po ZAE

marec 2021 – dirka od Tirenskega do Jadranskega morja

april 2021 – dirka po Baskiji

junij 2021 – dirka po Sloveniji

junij 2021 – dirka po Franciji

februar 2022 – dirka po ZAE

april 2022 – dirka od Tirenskega do Jadranskega morja

junij 2022 – dirka po Sloveniji

julij 2022 – dirka po Franciji

februar 2023 – dirka po Andaluziji

marec 2023 – dirka Pariz-Nica

Nikoli ni dovolj hiter

Morda bolj presenetljiva pa je bila zmaga Primoža Rogliča na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja. Zasavec se je v boj za Neptunov trizob, ki ga je osvojil že leta 2019, podal točno pol leta po grdem padcu na lanski Vuelti. Da je poškodba in operacija rame, zaradi katere je v primerjavi s tekmeci izgubil vsaj dva meseca treninga na kolesu, že preteklost, je dokazal v drugi polovici tedna.

V četrtek, petek in soboto je trikrat zapored dvignil roke v zrak, pa čeprav še 72 ur pred začetkom celotne dirke sploh ni bil na startnem seznamu. S priprav na Tenerifu je še 18. februarja na novinarski konferenci na daljavo zatrdil, da bo leto 2023 začel na dirki po Kataloniji, ki bo na sporedu od 20. do 26. marca, a so si pri Jumbo Vismi premislili, češ da je Kisovčan pripravljen na tekmovalne napore.

Roglič v treh odtenkih (modra za skupno majico, rožnata za točke in zelena za gorske cilje):

Primoz Roglic
Foto: Profimedia

Osvojene večdnevne dirke Primoža Rogliča

dirka po Azerbajdžanu (2015), dirka po Sloveniji (2015, 2018), dirka po Algarveju (2017), dirka po Baskiji (2018, 2021), dirka po Romandiji (2018, 2019), dirka po ZAE (2019), dirka od Tirenskega do Jadranskega morja (2019, 2023), dirka po Španiji (2019, 2020, 2021), dirka po l’Ainu (2020), dirka Pariz-Nica (2022), dirka po Dofineji (2022)

“Težko se je bilo vrniti po operaciji. Na srečo sem imel veliko podporo družine in ljudi okoli mene. Verjeli smo, da se bodo stvari dobro izšle. Res sem ponosen in srečen,” je bil zadovoljen aktualni olimpijski prvak v kronometru. Vseeno opozarja, da ga pred prvim ciljem sezone, Girom (6. – 28. maj), čaka še veliko dela.

“Vsako leto postanem starejši in pametnejši. Dobil sem potrditev, da sem na pravi poti, kar pa ne pomeni, da sem že tam, kjer si želim biti. Ves čas se moram izboljševati in to me motivira. Nikoli ne moreš na klanec kolesariti dovolj hitro. Vedno je izziv iztisniti še kakšen vat ali dva. A obenem si želim predvsem zabavati. Je pa za nami šele start sezone. Bomo videli, kaj se bo maja zgodilo na Giru,” je še dodal Rogla, ki je števec kariernih zmag dvignil na 69.

Za razliko od Pogačarja pa tudi Mateja Mohoriča, ki bosta nov vrhunec dočakala že to soboto s prvim spomenikom sezone od Milana do Sanrema, kjer bo drugi branil lansko zmago, nato pa bosta ciljala tudi na ostale spomladanske klasike, pa čaka Rogliča bolj sproščen teden, naslednji ponedeljek pa se bo torej podal v boj na ceste v Kataloniji. Po preizkušnji na severovzhodu Španije pa ga čakajo le še priprave na dirko po Italiji.

Ob trenutni formi in dejstvu, da se koledar Rogliča in Pogačarja praktično ne prekriva, ostalim tekmecem zaenkrat ostajajo le drobtinice …

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje