Pedersen dobil sprint ubežne skupine, v glavnini mirno

Kolesarstvo 15. Jul 202214:56 > 18:58
Foto: AP Photo/Daniel Cole via Guliver

Po napetih etapah v Alpah je bila danes na sporedu bolj ravninska 13. etapa od Bourg d'Oisansa do Saint-Etienna. Zmaga je pripadla ubežni skupini, v zaključnem sprintu je bil najmočnejši Mads Pedersen. Med kandidati za rumeno majico je bilo danes povsem mirno, a že jutri lahko pričakujemo nove napade.

Mads Pedersen (Trek-Segaafredo) je bil najmočnejši v zaključnem sprintu treh kolesarjev in dosegel svojo prvo etapno zmago na dirki po Franciji. Danski kolesar je sprint začel 300 metrov pred ciljem in v 13. etapi v Saint-Etiennu ugnal Freda Wrighta (Bahrain Victorious) in Huga Houleja (Israel Premier Tech).

Trojica je bila del današnjega pobega, v katerem so bili tudi Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), Stefan Küng (Groupama-FDJ), Matteo Jorgenson (Movistar) in Quinn Simmons (Trek-Segafredo).

Pedersen je 10 kilometrov pred ciljem sprožil silovit napad, ki je razdelil ubežnike in s seboj odpeljal Houleja in Wrighta. Čeprav sta sprva sodelovala, sta v zadnjih kilometrih oba napadla, vendar nobenemu ni uspelo ustvariti odločilne prednosti.

Houle je naredil še zadnji skok, vendar sta Pedersen in Wright hitro odgovorila, zaradi česar je bil Kanadčan prisiljen voditi skupino v zadnji kilometer in v sprint.

Pedersen je bil prvi, ki je napadel, in čeprav se je Wright odzval, mu ni uspelo zmanjšati zaostanka, zato se je moral zadovoljiti z drugim mestom, Houle pa s tretjim.

“Neverjetno, končno mi je uspelo. Vedel sem, da je bila forma dobra, a sem nekako ostal brez priložnosti v prvem tednu. V naslednjih dveh tednih pa za kolesarje, kot sem sam, že tako ni veliko priložnosti za etapno zmago. Da sem to danes izkoristil, ni lepo le zame, temveč tudi za ekipo. Sem smo prišli s kolesarji za etapne zmage in zdaj eno imamo,” je v prvi izjavi po etapi dejal Pedersen.

Miren dan v glavnini

V boju za končno zmago ni prišlo do sprememb. V skupini z glavnino so prišli praktično vsi preostali pretendenti za najvišja mesta, med njimi tudi Tadej Pogačar, ki bo verjetno že jutri poskušal zmanjšati zaostanek za vodilnim Jonasom Vingegaardom. Jutri kolesarja čaka pet kategoriziranih vzponov, najbolj zahteven pa je prav zaključni vzpon, ki je dolg 3 kilometre s povprečnim naklonom 10,2 odstotka.

“V nekaj trenutkih v etapi smo morali biti zelo pozorni. Seveda moraš biti 100-odstotno osredotočen skozi celotno dirko. Danes lahko rečemo, da je bil malo bolj lahek dan, a pravzaprav ni bil. Bilo je vroče, etapa pa dolga. Naslednje dni bo kar eksplozivno,” je v izjavi za RTV Slovenija dejal Pogačar, ki je skupaj z ekipo pripravljen na peklensko vročino v Franciji.

“Hlajenje koristi za nekaj trenutkov, dokler se led ne stopi. Med etapo potem sotekmovalci hodijo nazaj v avto po kocke ledu in vodo. Imamo tudi dodatne postaje v etapi. Vsakih pet, deset minut je treba hladiti telo v dneh, ko je res vroče,” je dodal 23-letnik s Klanca pri Komendi.

Izidi, 13. etapa (Bourg d’Oisans – Saint-Etienne, 192,6 km):
1. Mads Pedersen (Dan/Trek-Segafredo) 4:13:03
2. Fred Wright (VBr/Bahrain-Victorious) isti čas
3. Hugo Houle (Kan/Israel-Premier Tech)
4. Stefan Küng (Švi/Groupama-FDJ) + 0:30
5. Matteo Jorgenson (ZDA/Movistar) isti čas
6. Filippo Ganna (Ita/Ineos Grenadiers) 0:32
7. Wout Van Aert (Bel/Jumbo-Visma) 5:45
8. Florian Senechal (Fra/Quick-Step Alpha Vinyl) isti čas
9. Luca Mozzato (Ita/B&B Hotels-KTM)
10. Andrea Pasqualon (Ita/Intermarche-Wanty-Gobert)

12. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates) isti čas
58. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 5:58
77. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious) 6:11
92. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco) 6:17
93. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious) isti čas

Skupni seštevek (13/21):
1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma) 50:47:34
2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates) + 2:22
3. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers) 2:26
4. Romain Bardet (Fra/Team DSM) 2:35
5. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers) 3:44
6. Nairo Quintana (Kol/Arkea Samsic) 3:58
7. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ) 4:07
8. Tom Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers) 7:39
9. Enric Mas (Špa/Movistar) 9:32
10. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora-Hansgrohe) 10:06

15. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 21:50
76. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious) 1:50:56
81. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious) 1:55:27
116. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco) 2:22:48

Dirka po Franciji 13. etapa:

Mads Pedersen je zmagovalec 13. etape. V zaključnem sprintu je bil močnejši od Wrighta in Houleja. Glavnina je v cilj prišla skoraj šest minut za zmagovalcem.

10 kilometrov do cilja: Tudi ubežna skupina se je razdelila na pol. Na čelu dirke so sedaj trije kolesarji, trije so v lovu, v glavnini pa bo danes mirno. Po treh urah sodelovanja na čelu dirke je sedaj, ko je jasno, da bo dan pripadel begu, čas tudi za taktiziranje.

13 kilometrov do cilja: BikeExchange je v zadnjih 20 kilometrih edini aktivno lovil ubežno skupino, toda sedaj se zdi, da je lova konec. Današnji zmagovalec bo prišel iz ubežne skupine. Le nekaj trentukov kasneje se je zgodil napad Madsa Pedersena.

17 kilometrov do cilja: Ubežna skupina ima še naprej več kot dve minuti prednosti, toda zaenkrat še ni čas za taktiziranje.

35 kilometrov do cilja: Sprememba tempa v glavnini in prednost bega se je takoj zmanjšala.

44 kilometrov do cilja: Na čelu glavnine ni več nobena ekipa sprinterjev. Tempo je močno padel, prednost ubežne sedmerice pa se je povečala na več kot tri minute.

55 kilometrov do cilja: Bliža se ključni vzpon dneva. To je vzpon tretje kategorije Côte de Saint-Romain-en-Gal, ki je dolg 6,6 km s povprečnim naklonom 4,5 %. Ekipe sprinterjev bodo morale najti ravnotežje, da njihovi sprinterji preživijo ta vzpon. Beg ima dobri dve minuti prednosti.

71 kilometrov do cilja: Padec v glavnini, eden od glavnih kandidatov za današnjo zmago Caleb Ewan je na tleh.

81 kilometrov do cilja: Glavnina je sedaj na vzponu, tako da bodo vse skupine v ozadju verjetno ujele priključek. Nobena ekipa ni želela izkoristiti razpada glavnine.

82 kilometrov do cilja: Glavnina se je razbila na več delov. V ozadju je ostal tudi nosilec zelene majice Wout van Aert.

86 kilometrov do cilja: V ospredju je še naprej vodilna sedmerica, ki ima pred glavnino minuto in 20 sekund prednosti. Veter vsaj zaenkrat kot kaže ne bo imel prevelikega vpliva na dirko.

115 kilometrov do cilja: Vodilna sedmerica je že zagrizla v drugi, najtežji klanec dneva. Col de Parmenie (5,2 km/6,6%) je edini klanec 2. kategorije na današnji trasi. Prednost pred glavnino znaša slabi dve minuti.

130 kilometrov do cilja: V ospredju se oblikovala ubežna skupina sedmih kolesarjev, ki ima že več dve minuti prednosti pred glavnino. Spredaj so: Mads Pedersen, Hugo Houle, Quinn Simmons, Fred Wright, Stefan Kueng, Filippo Ganna in Matteo Jorgensson.

170 kilometrov do cilja: Po številnih poskusih karavana ostaja v enem kosu, je pa zelo raztegnjena.

Dirka se je ob 13.18 začela s kilometrom nič!

Po alpski trilogiji si lahko favoriti za končno zmago malce oddahnejo. Na sporedu je namreč lažja, tranzicijska etapa od Alp proti Pirenejem. Start je v Bourg d’Oisansu, nato pa kolesarje čaka 192 kilometrov razgibane trase do Saint-Etienna. Na poti do tja sta na sporedu dva vzpona 3. in en vzpon 2. kategorije. Etapa, ustvarjena za ubežnike, in dan počitka za kapetane.

Profil 13. etape. Foto: letour.fr/en

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje