Slavje v taboru Mezgeca, nova neverjetna kolesarska zgodba

Kolesarstvo 3. Jul 202216:20 > 20:01 0 komentarjev
Foto: guliverimages

Tudi tretja etapa letošnje Dirke po Franciji ni minila brez drame. V izjemno izenačenem sprintu je na koncu za nekaj milimetrov slavil Dylan Gronewegen. Wout van Aert je še enkrat več končal drugi, a ostal v rumeni majici. V padcu 10 kilometrov pred ciljem je bil udeležen tudi Matej Mohorič. Z njim na srečo ni nič hujšega.

Tretja etapa letošnje dirke po Franciji, zadnja na Danskem, se je končala po okusu ekipe Team Bike Exchange, za katero kot pomočnik sprinterjev dirka tudi Luka Mezgec. V sprintu glavnine je “iz druge linije” Wouta van Aerta (Jumbo Visma) presenetil Dylan Gronewegen, v izjemno tesnem sprintu je za nekaj milimetrov ugnal Belgijca.

“Danes sem zelo hvaležen ekipi in prijateljem, ki so me vrnili med kolesarsko elito. Ni se bilo težko vrniti fizično, ampak psihično. Zmago podarjam sinu in ženi,” je po zmagi razmišljal Nizozemec, za katerim je težko obdobje. Potem, ko je leta 2020 na Dirki po Poljskem v ograje potisnil Fabia Jakobsena, se je v karavano vrnil po devetmesečnem suspenzu. Da je zgodba še bolj zanimiva, je Jakobsen dobil včerajšnjo etapo.

Gronewegen je bil sicer 10 kilometrov pred ciljem udeležen v velik padec glavnine, v katerem se je na tleh znašel tudi Matej Mohorič (Bahrain Victorious). S slovenskim specialistom za etapne zmage sicer ni nič hujšega. “Najslabše je to, da smo izgubili sekunde v skupnem seštevku, kar pomeni, da bo imel naš avtomobil slabši položaj naslednje dni. Koliko nas bo ta padec stal, bomo ocenili v naslednjih dneh,” je za RTV Slovenija po tekmi zadevo pokomentiral slovenski kolesar.

Wout Van Aert je še enkrat končal kot drugi, a ostaja v rumeni majici. Tadej Pogačar in Primož Roglič sta preživela miren dan na kolesu, Zasavec je celo pridobil mesto v skupnem seštevku in je sedaj sedmi.

Dirka po Franciji, tretja etapa: Vejle – Sonderborg (182 km)

Dylan Gronewegen ali Wout van Aert?! Odločajo milimetri!

3 kilometre do cilja: Zdaj gre zares, boj za etapno zmago se začenja!

7 kilometrov pred ciljem: Radio Tour poroča, da ima težave Matej Mohorič.

10 kilometrov pred ciljem: Brez zapletov tudi tokrat ne gre. Padec v glavnini. Naša šampiona sta se mu izognila. Enako velja za ostale kapetane in favorite v sprintu.

12 kilometrov pred ciljem: Počasi se začenja prerivanje za čim boljše izhodišče v sprintu. Še nekaj kilometrov in kapetani se bodo lahko sprostili.

22 kilometrov pred ciljem: Ob obisku nekaterih vasic, ko se poveča število cestnih ovir, se tempo tu in tam poveča. Vse to je le napoved razburljivega zaključka.

36 kilometrov pred ciljem: Glavnina se mirno vozi proti cilju v Sonderborgu. Šprint glavine je pred vrati.

53 kilometrov pred ciljem: Corta Nielsena je po osvojenih vseh “klančkih” glavnina ujela. Tempo je znova nekoliko narasel, a so bili vsi tisti, ki so želeli vsaj malce potipati možnosti za nov beg, hitro utišani.

60 kilometrov do cilja: Nielsen je že pred osvojenim zadnjim gorskim ciljem (4. kategorije) z nasmejanim obrazom, ki ga krasijo košati brki, pomahal kameri. Domači adut je z dvignjeno roko pozdravil danske navijače, pobral točke in se bo še nekaj dni vozil v pikčasti majici. Ko se bodo začeli “resni” klanci, jo bo hitro slekel.

82 kilometrov do cilja: V begu je osamljeni jezdec in nosilec pikčaste majice Magnus Cort Nielsen, ki ima pred glavnino dobro minuto prednosti.

92 kilometrov do cilja: Leteči sprint je dobila rumena majica – Wout van Aert. Ekipni kolega Primoža Rogliča je misijo “zelena majica” takoj vzel zelo resno.

Profil tretje etape:

Profil 3. etape. Foto: letour.fr/en

Letošnjo Dirko po Franciji podrobno spremljamo tudi na naši spletni strani. Poleg spremljanja vseh etap v živo, za tiste, ki jim kolesarstvo ni najbolj poznano, dnevno pripravljamo rubriko ABC Toura. V njem odgovarjamo na najbolj preprosta vprašanja o dirki leta.

Vsak dan po etapi pa s pomočjo kolesarskega strokovnjaka pripravljamo še pregled dneva in napoved naslednjega v rubriki Čez balanco. V njej izmenično sodelujejo Miha Koncilija, Valter Bonča, Marko Kump, Uroš Murn, Gorazd Penko in Janez Brajkovič.