Tadej Pogačar spet preizkusil Jonasa Vingegaarda, ki pa ostaja v rumenem

Kolesarstvo 15. Jul 202317:45 > 17:54 1 komentar
Vingegaard Pogačar
Foto: Profimedia

Izjemno razburljivo 14. etapo dirke po Franciji je dobil Španec Carlos Rodriguez. Tadej Pogačar je na zadnjem klancu preizkusil moč Jonasa Vingegaarda, a sta Slovenec in Danec prišla v cilj skupaj. Vingegaard tako ostaja v rumenem, čeprav je Pogi v zaključnem sprintu prehitel velikega rivala. Razlika zdaj znaša 10 sekund.

Dirka po Franciji 2023 je ponudila novo razburljivo poglavje dvoboja med Jonasom Vingegaardom in Tadejem Pogačarjem. Jumbo Visma je za svojega kapetana trdo garala cel dan, a se Nizozemcem načrt na zadnjem klancu ni izšel. Ob vzpenjanju na Joux Plane je Danec ostal brez pomočnikov, ko je Pogačar v ospredje poslal svojega kolega Adama Yatesa. Kmalu zatem (3,7 kilometra pod vrhom) je Slovenec sprožil silovit napad, ki mu Vingegaard ni uspel slediti. Dancu se je odpeljal na približno pet sekund razlike, nato pa ga je aktualni branilec zmage ujel nazaj.

Sledila je taktična vožnja proti vrhu, nato pa je Pogačar poskusil z novim pospeševanjem proti vrhu, kjer so bile na voljo tudi bonifikacijske sekunde. A so pri tem slovenskega šampiona ustavili motoristi pred njim, ki so bili preblizu, zato je Tadej z akcijo prenehal. Dobrih 100 metrov pred letečim ciljem je skočil Vingegaard in dobil osem odbitnih sekund, Pogačar tri manj. Ker sta se rivala proti cilju še naprej peljala bolj umirjeno, sta jih iz ozadja hitro ujela Adam Yates in Carlos Rodriguez.

Španec, ki se bo prihodnje leto iz Ineosa preselil k Movistarju, se je na 12-kilometrski spust do Morzina podal na polno in je hitro ušel preostali trojici. Slavil je največjo zmago v karieri, obenem pa je na tretjem mestu skupnega seštevka zamenjal Jaia Hindleyja – za pičlo sekundo. Pogačar je za njim dobil sprint za drugo mesto, s čimer je ukradel dve sekundi Vingegaardu. Ta ima zdaj v skupnem seštevku le za sekundo večjo prednost kot pred današnjim startom – 10 sekund. Vingegaard je v Morzinu oblekel tudi pikčasto majico najboljšega hribolazca.

“Sanje so se mi izpolnile že z nastopom na Touru, zdaj pa še etapna zmaga. To je največja dirka na svetu. Vedno sem si želel tukaj prečkati kot prvi prečkati ciljno črto in zdaj mi je uspelo. Hvala ekipi za zaupanje in delo, ki so ga opravili zame,” je dejal Rodriguez.

“Ko sem na zadnjem vzponu zaostal, nisem verjel, da lahko zmagam. Vozil sem v svojem ritmu. Na spustu pa sem želel čim hitreje do cilja. Pogačar in Vingegaard sta se le gledala, zato sem šel na polno. Vem, da se dobro spuščam in to sem želel izkoristiti. Čeprav nisem veliko tvegal, sem nekajkrat skoraj padel,” je še dodal.

Carlos Rodriguez
Foto: Profimedia

Sobota se je sicer začela hektično, saj je že kmalu po startu prišlo do velikega padca v glavnini, zaradi česar je bila etapa za kratek časa celo nevtralizirana. Pri Jumbo Vismi se je na tleh znašel Wilco Keldermann, pri UAE Emirates Marc Soler in Vegard Stake Laengen, a so lahko vsi trije nadaljevali z dirko. Manj sreče je imelo sedem kolesarjev, ki cilja v Morzinu niso videli. V nadaljevanju pravega bega ni bilo, saj so pri Jumbo Vismi razliko ves čas držali pod minuto. Nato se je vse skupaj razživelo na zadnjem klancu, ko se je v ospredje nepričakovano podal Rafal Majka (UAE Emirates). Čeprav je bil vmes že v izgubljenem položaju, je Poljaku odgovoril Wout van Aert, nato pa se je začel spopad dveh proti dvema. Vajeti je prevzel Sepp Kuss, ki pa ob že omenjenem pospeševanju Adama Yatesa ni uspel več pomagati Vingegaardu. Čeprav je izgledalo slabše, pa je Danec na koncu dneva torej pridobil sekundo proti slovenskemu rivalu.

V nedeljo bo na sporedu nova zahtevna gorska etapa v Alpah s 4100 višinskimi metri ter petimi kategoriziranimi klanci. Karavano bo trasa peljala od Les Getsa do Saint-Gervaisa pod Mont Blancom (179 km).

dirka po Franciji 2023 15. etapa
Profil 15. etape. Foto: letour.fr/en

Results powered by FirstCycling.com

Dirka po Franciji, 14. etapa

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje