Tragedija v Švici: padec usoden za Gina Mäderja

Kolesarstvo 16. Jun 202312:40 5 komentarjev
Gino Mäder
Foto: Profimedia

Gino Mäder, ki je na včerajšnji etapi dirke po Švici hudo padel, je v bolnišnici umrl, je sporočila njegova ekipa Bahrain - Victorious.

Gino Mäder je hudo padel na peti etapi domače dirke po Švici. Šestindvajsetletnik je ob visoki hitrosti na spustu do cilja v La Puntu padel, pristal v vodi, zdravniki pa so ga morali oživljati.

Po informacijah organizatorjev je bil zdravnik na kraju nesreče v roku dveh minut. Prepeljan je bil v bolnišnico, kjer pa je izgubil bitko za življenje.

Ekipni sotekmovalec Mateja Mohoriča in Matevža Govekarja pri ekipi Bahrain – Victorious je bil star 26 let.

“Potrti smo zaradi smrti našega izjemnega kolesarja Gina Mäderja. Njegova nadarjenost ter predanost in strast do kolesarstva so bili navdih za vse nas. Gino ni bil le izjemno nadarjen kolesar, ampak tudi odlična oseba. Njegovi družini in bližnjim izrekamo naše globoko sožalje. Bahrain – Victorious bo na vsaki dirki nastopal v spomin nanj, ki bo vedno ostal del naše ekipe,” je ob tragični smrti 26-letnega Mäderja dejal eden od vodilnih mož ekipe Bahrain – Victorious Slovenec Milan Eržen.

Švicarski kolesarji žalujejo za svojim rojakom. Foto: profimedia

Gino Mäder je veljal za enega najboljših švicarskih kolesarjev. Nase je opozoril na španski Vuelti, kjer je debitiral leta 2020 in končal na skupno dvajsetem mestu. Naslednje leto je naredil še korak naprej. Vuelto 2021, ki jo je dobil Primož Roglič, je zaključil na odličnem petem mestu, ob tem pa postal najboljši mladi kolesar na dirki. Pred tem je istega leta dobil etapo na italijanskem Giru.

Slovenskemu občinstvu je znan tudi po prigodi s Primožem Rogličem. Na sedmi etapi dirke Pariz – Nica leta 2021 je v ospredju ostal sam od ubežnikov. Nasmihala se mu je etapna zmaga in do takrat en največjih uspehov v karieri. Nato pa je Primož Roglič napadel ostale favorite v glavnini. Izjemen pospešek ga je izstrelil do Mäderja, le nekaj sto metrov pred ciljem je Švicarja tudi prehitel. Ta je v cilj prišel dve sekunde za Slovencem, po etapi pa ni bil najbolj zadovoljen z Rogličevo potezo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje