Yates s pomočjo Mezgeca do zmage po Savdski Arabiji

Kolesarstvo 3. Feb 202415:19 0 komentarjev
Simon Yates
Foto: Profimedia

Britanski kolesar Simon Yates (Jayco-AlUla) je zmagovalec zadnje etape in skupnega seštevka petdnevne dirke po Savdski Arabiji oziroma AlUla Toura. Slovenec Luka Mezgec je na zadnjem vzponu dolgo pomagal ekipnemu kolegu Yatesu pri narekovanju ritma, nato pa pričakovano zaostal in v etapi zasedel 70. mesto.

Zadnja etapa od starega mestnega jedra v AlUli do razgledne ploščadi Harat Uvajrid (150,2 km) je kolesarje peljala tudi prek zahtevnega, 2,8 km dolgega vzpona (12,5 %), ki se je začel 11 km pred ciljem. Na njem je ritem narekovala avstralsko-savdska ekipa Jayco-AlUla.

Tudi Mezgec je opravil veliko dela in Yatesa držal v ospredju, nato pa dober kilometer pred vrhom omagal in ciljno črto po dodatnih osmih kilometrih vožnje po vrhu planote končal na 70. mestu z zaostankom 3:21 minute.

Yates je na vrh zahtevnega vzpona, kjer so delili tudi bonifikacijske sekunde, prišel kot tretji, nato pa po složni vožnji štirih kolesarjev v ospredju slavil po sprintu. Z dodatnimi desetimi sekundami je osvojil tudi skupni seštevek, kar je njegov števec zmag v karieri pomaknilo na 34.

V sprintu je tesno ugnal Belgijca Williama Lecerfa (Soudal-Quick Step) in Novozelandca Finna Fisher-Blacka (UAE Team Emirate).

V skupnem seštevku je imel Yates na koncu tri sekunde naskoka pred Lecerfom na drugem in Fisher-Blackom na tretjem mestu. Mezgec je v zadnji etapi izgubil 27 mest in skupno končal na 33. mestu z zaostankom 3:29 minute. Na dirki je 35-letni Kranjčan zasedel četrto mesto v tretji ter peto mesto v četrti etapi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!