Z zlomljenim komolcem do naslova svetovne prvakinje

Kolesarstvo 24. Sep 20229:57 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Nizozemka Annemiek van Vleuten je zmagovalka cestne dirke svetovnega prvenstva v kolesarstvu med članicami. Zlato odličje je še toliko vrednejše, saj si je pred dnevi na ekipnem kronometru po grdem padcu zlomila komolec.

Nizozemska šampionka je po veliki smoli na ekipnem kronometru, ko ji je že po nekaj metrih preizkušnje razneslo prvo zračnico in si po grdem padcu zlomila komolec, na sobotni cestni preizkušnji ugnala vso konkurenco. Annemiek van Vleuten je v zadnjih metrih poskusila s solo napadom in prišla do zlatega odličja.

Na tekmi v dolžini 164,3 km je bila druga Belgijka Lotte Kopecky, tretja Italijanka Silvia Persico, obe s sekundo zaostanka.

Olimpijska prvakinja v vožnji na čas in srebrna lani v Tokiu na cestni dirki. Zlato odličje je ob dveh kronometrskih na SP na cestni dirki osvojila že leta 2019 v Harrogateju.

Hud padec na ekipnem kronometru:

Odločal je zadnji kilometer

Za zaključni del tekme članic v Wollongongu je ponagajal dež, ki je razmočil progo. To so tekmovalke prevozile v šestih krogih. V zadnjih dobrih 17 km je v močnem nalivu z manjšo prednostjo prišla peterica, vendar je bilo tako le do trinajstih kilometrov pred ciljem, ko se je jim je ponovno pridružila večja zasledovalna skupina. V njej ni bilo Slovenk, Pintarjeva je kot edina preostala v boju za višje uvrstitve nazadovala na 38. mesto.

Na vrhu zadnjega vzpona je bila v ospredju ista peterica, ki je napadla že sedemnajst kilometrov pred ciljem ter imela pet km pred koncem 12 sekund naskoka, a je bilo to premalo. Nizozemke so narekovale oster ritem v ozadju in v zadnji kilometer je skupaj prišlo 12 kolesark. Izjemno je v zaključku iz ozadja dobrih 400 m pred ciljem napadla van Vleuten in Nizozemski priborila trinajsti naslov prvakinje, svojega drugega v cestnih nastopih, kljub zlomljenemu komolcu po padcu na začetku tedna.

Slovenke niso krojile vrha

Urška Pintar je bila na 42. mestu najboljša Slovenka (+4:57). Eugenia Bujak je bila 56. (+9:32), Špela Kern pa 65. (+12:42).

Kolesarje v nedeljo v Wollongongu čaka 266,9 km dolga dirka v kategoriji elite. Velike apetite ima tudi slovenski as Tadej Pogačar, a glavna favorita za zmago sta Nizozemec Mathieu van der Poel in Belgijec Woutu Van Aert.

Izidi ženske cestne vožnje na svetovnem prvenstvu v Wollongongu v Avstraliji:

1. Annemiek van Vleuten (Niz) 4:24:25
2. Lotte Kopecky (Bel) +1
3. Silvia Persico (Ita)
4. Liane Lippert (Nem)
5. Cecilie Ludwig (Dan)
6. Arlenis Sierra (Kub)
7. Juliette Labous (Fra)
8. Katarzyna Niewiadoma (Pol)
9. Elise Chabbey (Švi)
10. Elisa Longo Borghini (Ita) vse isti čas

42. Urška Pintar (Slo) 4:57
56. Eugenia Bujak (Slo) 9:32
65. Špela Kern (Slo) 12:42

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!