Rožnata majica ima novega lastnika, Roglič izgubil dve mesti

Kolesarstvo 9. Maj 202317:00 > 17:13 0 komentarjev
Čustveni Leknessund. Foto: profimedia

Aurelien Paret-Peintre (AG2R Citroen) je zmagovalec četrte etape dirke po Italiji. Veliki zmagovalec dneva je tudi Norvežan Andreas Leknessund (Team DSM), ki je novi vodilni na Giru. Roglič je zdaj peti v skupnem seštevku.

Beg se je na četrti etapi dirke po Italiji dolgo formiral, nato pa je bilo kmalu jasno, da bomo etapnega zmagovalca iskali med ubežniki. Ti so si prikolesarili že okoli šest minut prednosti, na zadnjem vzponu na etapi pa so sledili napadi. Ostalim konkurentom sta se odpeljala Aurelien Paret-Peintre in Andreas Leknessund. Francoz je bil v zaključku najboljši, Leknessund pa se veseli rožnate majice. Postal je prvi Norvežan po 42 letih, ki vodi na Giru.

Tretje mesto je osvojil Latvijec Toms Skujinš (Trek – Segafredo).

Primož Roglič je kolesaril v glavnini, ki je kolesarila precej zadržano in ni za vsako ceno želela ujeti ubežnikov. Kisovec je tokrat zasedel 26. mesto, v cilj je prikolesaril v skupini okoli Remca Evenepoela z zaostankom dveh minut za zmagovalcem.

Nekaj minut za ubežniki je bilo pričakovati boj med favoriti za skupni seštevek, a je ekipa Ineos Grenadiers z močnim ritmom na zadnjem vzponu preprečila napade. Razmerja so po zaostanku skupine z 2:01 minute ostala enaka, saj so tudi bonifikacijske sekunde v etapi vzeli ubežniki.

Remco Evenepoel je predal majico vodilnega, zagotovo pa si s tem ne bo preveč belil glave. Do konca dirke je namreč še dolgih 17 etap. Leknessund ima zdaj 28 sekund prednosti pred Belgijcem. Tretji je zmagovalec današnje etape Aurelien Paret-Peintre. Joao Almeida (UAE Team Emirates) je četrti z zaostankom točno minute, Primož Roglič pa je zdrsnil na peto mesto (zaostanek 1:12).

Roglič in Evenepoel drug ob drugem. Foto: profimedia

Rezultati:

Results powered by FirstCycling.com

Četrta etapa v živo:

Aurelien Paret-Peintre je zmagovalec etape!

4 kilometri do cilja: Andreas Leknessund (Team DSM) ima največ moči! Kolesari proti etapni zmagi in prevzemu rožnate majice! Mu bo uspelo?

8 kilometrov do cilja: Ubežna sedmerica ima še vedno skoraj 4 minute prednosti pred glavnino. Jasno je, da bo zmagovalec etape nekdo iz vodilne skupine. Napada Nicola Conci, ki si želi zmage na domačih tleh.

30 kilometrov do cilja: Ubežniki imajo že skoraj 6 minut prednosti. Glavnina se je povsem “vdala” v usodo, očitno moramo zmagovalca iskati med ubežniki. To pomeni, da v tem primeru Remco Evenepoel ne bo ubranil rožnate majice. V tem trenutku najbolje kaže Norvežanu Andreasu Leknessundu (Team DSM), ki v skupnem seštevku zaostaja za minuto in 40 sekund in je virtualno vodilni kolesar na Giru.

Leknessund (v ospredju). Foto: profimedia

65 kilometrov do cilja: Vodilna sedmerica (Aurelien Paret-Peintre, Nicola Conci, Vincenzo Albanese, Warren Barguil, Andreas Leknessund, Amanuel Ghebreigzabhier, Toms Skujinš) ima še štiri minute prednosti pred glavnino. Medtem je Eritrejec Ghebreigzabhier osvojil 18 točk na vrhu Valico di Monte Carruozza. 8 jih gre na račun Warrena Barguila, 6 pa jih ima Skujinš.

73 kilometrov do cilja: V begu je sedmerica kolesarjev, ki ima več kot štiri minute in pol prednosti pred glavnino s Primožem Rogličem. V ospredju so močni kolesarji: med drugim Francoz Warren Barguil (Arkea Samsic) in Latvijec Toms Skujinš (Trek – Segafredo).