Če ni Dončića, morajo več storiti drugi

Košarka 24. Nov 202112:16 4 komentarji
Aleksej Nikolić

Aleksej Nikolić pred četrtkovim gostovanjem v Zagrebu (ob 20.45, prenos na SK1), kjer bo slovenska košarkarska reprezentanca odprla kvalifikacijski lov na svetovno prvenstvo 2023, verjame, da ne bo le eden od skupnih imenovalcev naslova evropskega prvaka in olimpijskega debija, temveč tudi vrnitve v Azijo z napadom na kolajno svetovnega prvenstva.

“Za to skupino fantov je značilno, da radi prihajamo v reprezentanco. To nam nekaj pomeni. Navsezadnje smo to dokazali tudi na olimpijskih igrah. Zdaj želimo zgodbo nadaljevati,” ob robu treningov v koprski dvorani Bonifika razmišlja Aleksej Nikolić, eden od le petih članov tokratne zasedbe, ki ima v svoji košarkarski biografiji zapisano tako zlato na EuroBasketu 2017 kot tudi nastop na olimpijskih igrah v Tokiu.

Postojnčan ve, da se od lepih spominov ne da živeti. Po drugi strani pa so spomini na slabša poglavja lahko le dobra šola. Tudi neuspeh v kvalifikacijah za kitajsko svetovno prvenstvo leta 2019, ki so sledile naslovu evropskega prvaka.

“Kar je bilo, je bilo. Seveda je to nekaj, za kar si vsak od nas želi, da se ne bi ponovilo. A tudi o tem ne smemo preveč razmišljati. Ponavljam, pomembna je vsaka tekma. Vsake se je treba lotiti kot posebnega poglavja. Pomembno je, kdo je v formi, kdo je tekmec … Najprej nas čaka Hrvaška,” pravi 26-letni organizator igre.

V reprezentanco Aleksej Nikolić prihaja iz Burgosa. Pravi, da je, kljub rezultatski krizi in nedavni zamenjavi trenerja, zadovoljen za novim okoljem in igralsko formo. “Me pa nekoliko preseneča zahtevnost španske lige,” pravi.

Besede o prenosu olimpijske energije in nadaljevanju prepoznavnega sloga slovenske igre sicer zvenijo všečno, a nesporno dejstvo je, da se bo v četrtek proti Hrvaški in v nedeljo proti Švedski pod koše postavila drugačna Slovenija. Slovenija brez Luke Dončića. In še marsikoga.

“Ko nekoga ni, moramo ostali storiti korak naprej. Tega se vsi zavedamo. O tem niti ni treba preveč razmišljati. Moramo le igrati. Kot znamo,” pravi Nikolić in dodaja, da bo tudi sam prevzel večjo odgovornost. Tako kot jo je v finalu EuroBasketa v Carigradu. Ob tem poudarja, da je s soigralci in strokovnim štabom zdaj tudi bolj vešč prilagajanja na igro v spremenjenih zasedbah.

Že v drugem delu kvalifikacij za EuroBasket 2022 je bila Slovenija videti veliko bolj kakovostno in uigrano kot ob uvedbi Fibinih oken. “V ekipi nas je kar nekaj z velikih tekmovanj in predhodnih kvalifikacij. Tudi ostale fante poznamo. Lažje se bo uigrati,” razmišlja Nikolić in, kot bi pritisnil gumb ‘predvajaj’, doda, da bo treba biti osredotočen na agresivno obrambo, skok, tek in tempo igre.

“Tudi Hrvati bodo motivirani. Želeli se bodo prikazati v svetli luči in nas premagati,” je prepričan pred četrtkovim gostovanjem pri močno spremenjeni in pomlajeni zasedbi selektorja Veljka Mršića v dvorani Dražena Petrovića v Zagrebu (20.45). Cilj je prvi par točk. Drugega bo s soigralci v nedeljo iskal v Kopru proti Švedski. “V Evropi ni slabe ekipe. Ni reprezentance, ki se ne bi znala pripraviti na nasprotnika in ga presenetiti. Zato moramo biti pazljivi. Pomembna je vsaka tekma. Pomemben je vsak koš.”

Slovenija torej začenja z misijo SP 2023. Do sedaj je reprezentanca igrala na treh svetovnih prvenstvih (2006, 2010 in 2014). “Čas je za vrnitev,” so prepričani v štabu Aleksandra Sekulića, zavedajoč se dejstva, da bi bila lahko Slovenija ob preboju na prvenstvu, ki bo znova potekalo v Aziji (Indonezija, Japonska, Filipini) in polni zasedbi konkurenčna tudi v boju za najvišja mesta. Tako kot letos na OI v Tokiu.

Obe tekmi slovenske reprezentance si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali na SK1.

SP 2023: evropske kvalifikacije (prvi del)

Skupina A: Srbija, Latvija, Belgija, Slovaška.

Skupina B: Grčija, Turčija, Velika Britanija, Belorusija.

Skupina C: Slovenija, Hrvaška, Finska, Švedska

Skupina D: Nemčija, Poljska, Izrael, Estonija

Skupina E: Francija, Črna gora, Madžarska, Portugalska

Skupina F: Litva, Češka, BiH, Bolgarija

Skupina G: Španija, Ukrajina, Gruzija, Severna Makedonija

Skupina H: Italija, Rusija, Nizozemska, Islandija

Drugi del:

Skupina I: po najboljše tri reprezentance iz skupin A in B
Skupina J: po najboljše tri reprezentance iz skupin C in D
Skupina K: po najboljše tri reprezentance iz skupin E in F
Skupina L: po najboljše tri reprezentance iz skupin G in H

Kdaj bodo potekale kvalifikacije?

Mednarodna košarkarska zveza predvideva kvalifikacije v šestih kvalifikacijskih oknih, od tega bosta dve vpeti v obdobje priprav na EuroBasket 2022.

Prvo okno: 22. – 30. 11. 2021

Drugo okno: 21. 2. – 1. 3. 2022

Tretje okno: 27. 6. – 5. 7. 2022

Četrto okno: 22. 8. – 30. 8. 2022

Peto okno: 7. – 15. 11. 2022

Šesto okno: 20. – 28. 2. 2022

Za 12 razpoložljivih evropskih mest se poteguje 32 reprezentanc. Sprva so razdeljene v osem štiričlanskih skupin. Napredovanje v naslednji krog si bodo zagotovile po najboljše tri reprezentance iz vsake skupine. V drugi fazi kvalifikacij bodo oblikovane štiri šestčlanske skupine. Za nastop na SP 2023 bo treba na koncu zasesti eno od prvih treh mest v posamezni skupini.