Američani odkrili naslednji slovenski košarkarski biser

Košarka 3. Feb. 202212:00 > 12:09
Delite:
Žigi Samarju napovedujejo izjemno svetlo prihodnost. Foto: FIBA.

Kdor podrobneje spremlja slovenske košarkarje na delu v tujini, je zagotovo že slišal za ime Žiga Samar. Gre za talentiranega 21-letnega organizatorja igre, ki se vse bolj uveljavlja v dresu Fuenlabrade v španskem prvenstvu. Na njegove igre pa so vse bolj pozorni tudi čez lužo.

Žiga Samar je 21. rojstni dan praznoval pred dnevi, natančneje 26. januarja, rojstnodnevne svečke je v Španiji upihnil že peto leto zapored. Tja ga je pot vodila že pri 16 letih, ko se je odločil, da zapusti Olimpijo in gre srečo iskati v mladinski pogon Real Madrida, kjer je slovenski košarkarski bazen izjemno cenjen.

Naslednja selitev je sledila avgusta 2019, ko je podpisal za Fuenlabrado, še enega madridskega člana lige ACB, kar se danes kaže za odlično potezo.

V svoji drugi sezoni v dresu “Fuenle” mu trener Josep María Raventós vse bolj zaupa. Njegova minutaža se je od lani praktično podvojila in še naprej raste, po štirih tekmah sezone je postal tudi član začetne peterke trenutno 14. ekipe španskega prvenstva in eden “krivcev,” da se je rezultatska krivulja v zadnjem obdobju obrnila navzgor.

Krasi ga izjemna učinkovitost

V povprečju na dvoboj, teh je to sezono odigral 13, na parketu preživi 20 minut, v katerih prispeva 6,6 točke, 2,5 skoka in 4,8 asistence, kar ga trenutno uvršča celo na šesto mesto med najboljšimi podajalci lige.

V Španiji se je odlično znašel. Foto: Guliverimage.

Za tako mladega košarkarja je navdušujoč tudi podatek, da je na 13 tekmah izgubil vsega 16 žog, s čimer ima izjemno razmerje med asistencami in izgubljenimi žogami (3,94).

Dobri so tudi njegovi odstotki. Iz igre zadene 44,6 odstotka vseh metov, od tega za tri kar 55 odstotkov. S črte prostih metov pa njegova učinkovitost znaša 81 odstotkov.

Samarjevo povprečje odkar je v prvi peterki

Tekme: 9 (4 zmage, 5 porazov)

Minute: 23,5

Točke: 8,7

Skoki: 3,3

Asistence: 5,6

Izgubljene žoge: 1,4

Met iz igre: 45,6%

Met za tri: 55,0%

Prosti meti: 78,9%

Žiga Samar vse bolj navdušuje. Foto: Guliverimage.

Statistično najboljšo tekmo je odigral 20. novembra, ko je proti Unicaji Malagi v 31 minutah dosegel 18 točk in podelil devet asistenc. Pred dnevi ob zmagi proti Zaragozi 11 točk, štiri skoke in pet asistenc, njegov indeks +/- pa je ob koncu dvoboja izpisal kar +24.

“Eden najbolj iznajdljivih branilcev”

Nad mladim Jeseničanom se ne navdušujemo le slovenski in španski ljubitelji košarke, temveč je pozornost vzbudil tudi onkraj Atlantika. Nanj je opozoril zelo cenjeni analitik ESPN-a in strokovnjak za nabor lige NBA, Jonathan Givony, ki mu na Twitterju sledi skoraj 200 tisoč ljudi.

“Slovenski branilec Žiga Samar vlaga kandidaturo za enega najbolj iznajdljivih branilcev v mednarodni košarki. 197 centimetrov visoki nekdanji član Real Madrida je Fuenlabradi pomagal do štirih zmag na zadnjih petih obračunih v ACB ligi in ob tem poskrbel za nekaj pravega ognjemeta,” se glasi hvalospev Givonyja, ki je ob tem delil še video z vrhunci njegovih najboljših potez.

Še bolj impresivni so Samarjevi napredni statistični parametri, dodaja Givony: “Samar je prvi v ligi ACB v številnih metrikah povezanih s podajami, kar je ekstremno navdušujoče za tako mladega košarkarja. Razmerje med asistencami in podajami je 4/1, na 40 minut igre podeli več kot 10 asistenc, hkrati zadene več kot 50 odstotkov metov za tri.”

Na njegove zapise se je odzval tudi Samarjev soigralec pri Fuenlabradi, srbski center Dušan Ristić, ki pravi, da je Žiga “odličen fant, ki tudi trdo gara in ima pred seboj svetlo prihodnost.”

Pogodba Žigo Samarja na španskega prvoligaša veže do poletja 2023. Bo kmalu sledil izbor na naboru in selitev v ligo NBA? Če bo tako nadaljeval, bo imela Slovenija kmalu v najmočnejši ligi na svetu novega predstavnika.

Komentari

Vaš komentar