Bodo Hrvati zatresli regijo?

Košarka 6. Maj 20229:57 0 komentarjev
Split: še naprej v ligi ABA? Foto: Aleš Fevžer

Medtem ko se Cedevita Olimpija, Crvena zvezda, Budućnost in Partizan pripravljajo na polfinale lige ABA, pa so se na Hrvaškem, tudi ob mehkem nagovarjanju krovne zveze, okrepile ideje o odhodu Cibone, Zadra in Splita iz regionalnega tekmovanja.

Hrvaško nezadovoljstvo s položajem v ligi ABA, ustrojem tekmovanja in (ne)prehodnostjo v evropska tekmovanja ima globoke korenine. Slabo voljo povečuje še skorajda kronična nekonkurenčnost, ki jo odslikava tudi letošnji položaj na lestvici lige ABA, na kateri so Cibona, Zadar in Split ujeti med osmo in trinajsto mesto, sicer bližje boju za obstanek kot uvrstitvi v končnico.

Zgodbi sicer nista neposredno povezani, a se prelivata, ko pride do ideje o slovesu od lige ABA. Ta še zdaleč ni nova, a je v tem tednu znova oživela. Tokrat je v dogajanje aktivno posegla Košarkarska zveza Hrvaške (HKS), ki svojim klubom eksplicitno resda ne svetuje, naj se poslovijo od Jadrana, vseeno pa je sporočilo med vrsticami dovolj jasno. Zveza namreč najmočnejše klube nagovarja, naj se ob nastopanju v državnem prvenstvu odločijo za sodelovanje v mednarodnih tekmovanjih, ki so pod okriljem Fibe ali pa jih ta priznava. Gre za ligo prvakov in Fibin evropski pokal ter tudi ligo  Alpe Adria.

Še več, zveza bi klubom, ki bi se odločili za to pot, finančno pomagala, tako da tovrstno mednarodno sodelovanje ne bi bremenilo klubskega proračuna. Ob tem je seveda jasno, da v tovrstnem urniku klubov ne bi bilo prostora za ligo ABA. Ponudba, ki je na mizi, velja do prihodnjega petka. Ob tem pa so zelo pomenljive tudi besede legende hrvaške košarke in predsednika strokovnega sveta HKS Dina Rađe. “Kaj nam je v zadnjih 20 letih prinesla liga ABA? Nič. Životarimo. Borimo se za obstanek, liga pa se je preoblikovala v poligon Crvene zvezde in Partizana za tuje košarkarje. Potem pa se čudimo, ko nas premagujejo Romuni in Poljaki,” je za Index dejal Rađa.

V celotni zgodovini lige ABA je hrvaške barve branilo sedem različnih klubov. Zadar (2003) in Cibona (2014) sta bila celo prvaka. Zadnji klub z oprijemljivimi rezultati, zagrebška Cedevita, pa se je preselila v Ljubljano.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!