Božidar Maljković: Bog je vzel najboljšega med nami

Košarka 20. Dec 202118:10 0 komentarjev
Božidar Maljković

''Manjkal bo nam, morju, oljkam, Splitu, Dalmaciji in košarki,'' je ob smrti Gorana Sobina, s katerim sta sodelovala pri kultni splitski Jugoplastiki, dejal legendarni trener Božidar Maljkovič.

Ko na področju bivše Jugoslavije umre košarkar iz nekdanje skupne države, se v trenutku zabrišejo meje, pa čeprav se je ob koncu 80. in začetku 90. let preteklega stoletja občasno kdaj tudi zaiskrilo. Zadnji primer je nedeljska smrt hrvaškega košarkarja Gorana Sobina, ki je umrl po srčni kapi. Na njemu lasten način se ga je spomnil tudi srbski trener Božidar Maljković.

“Jezen sem,” je v odzivu za srbski Blic dejal Maljković, ki je imel Sobina v zasedbi nepozabne Jugoplastike. Skupaj sta bila dvakrat tudi evropska klubska prvaka, nato pa sta odšla vsak svojo pot. Prvi najprej v Barcelono, drugi v Solun. “Kdo sem jaz, da bi bil jezen na boga? A to mu moram zameriti. Ta prezgodnji klic je sebičen do nas, ljudi. Zakaj? Ker nam je vzel najboljšega med nami,” pravi 69-letni Maljković.

“Če bi moral tujcu povedati, kaj je Dalmatinec, ne bi imel niti najmanjše dileme, kako bi mu ga opisal. Blaga duša, nežen. Toda proti največjim tekmecem miren in izjemno pogumen. Ribič, da ni boljšega. Še vedno uživam ob njegovem domačem olivnem olju, ki mi ga je podaril ob najinem zadnjem srečanju. Pogrešali ga bomo. Mi, morje in oljke. Manjkal bo Splitu, Dalmaciji in košarki,” je v čustvenem slogu zaključil Šjor Božo. Ta dalmatinski vzdevek mu je namenil prav Goran Sobin.

Goran Sobin (1963-2021); Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Goran Sobin se je rodil 3. septembra 1963 v Splitu, kjer se je hitro znašel v košarkarskem primežu. V Jugoplastiki je vztrajal vse do leta 1990 in bil tako dvakrat evropski klubski prvak. V nadaljevanju kariere je igral še za solunski Aris, Cibono, Zagreb in sinjski Alkar. V mlajših kategorijah je igral tudi za reprezentanco nekdanje Jugoslavije. Njegov soigralec je bil tedaj tudi Jure Zdovc. Umrl je v noči na ponedeljek, 20. 12. 2021.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!