Po bratih Gasol ima Španija nova bratska talismana

španija košarka eurobasket finale hernangomez francija prenos
Dva para bratov, dva para serijskih osvajalcev medalj. Foto: FIBA

Ali poznate špansko bratsko košarkarsko navezo, ki z reprezentanco pobirata medalje na največjih tekmovanjih? Morda je vaša prva misel Pau in Marc Gasol, a legendarna centra sta medtem že sklenila reprezentančni karieri. Eden od obeh je košarkarske copate lani tudi obesil na klin, drugi se posveča svojemu lokalnemu klubu. Medtem druga dva španska brata nadaljujeta tradicijo osvajanja medalj na velikih tekmovanjih - Willy in Juancho Hernangomez.

Brata Pau in Marc Gasol sta bila polni dve desetletji strah in trepet nasprotnikov na mednarodnem košarkarskem prizorišču. Ker ju v starosti vendarle loči polnih pet let, je prav toliko časa minilo od debija Paua na velikem tekmovanju (EP 2001) ter debitantskega nastopa njegovega mlajšega brata Marca (SP 2006).

Ko sta končno v dresu “La Roje” združila moči, se je začel bratski niz osvajanja medalj na velikih tekmovanjih, ki mu ni para. Svetovni naslov leta 2006, srebro na EP 2007, srebro na OI 2008, evropski naslov 2009, ponoven evropski naslov 2011 in nato še srebro na OI 2012.

Devetkrat skupaj, sedemkrat do medalje

V sedmih zaporednih reprezentančnih poletjih sta brez medalje ostala zgolj in edino na SP 2010, kjer pa, kot morda že sklepate, nista zaigrala oba! Prvenstvo v Turčiji je izpustil Pau, eno redkih, ko se je tako odločil sam. Potem, ko je dve leti zapored z Los Angeles Lakers igral vse do konca junija in obakrat osvojil naslov prvaka v ligi NBA (2009 in 2010).

španija košarka eurobasket finale hernangomez francija prenos
Oba skupaj imata neponovljivih 20 medalj z velikih tekmovanj. Foto: FIBA

Španija je na usluge obeh bratov Gasol lahko računala na devetih velikih tekmovanjih. Le dvakrat je ostala brez medalje. Prvič na SP 2014 in drugič ter tudi zadnjič na lankskem olimpijskem turnirju, kjer je sanje Paua in Marca, da bi se od znamenitega rdečega dresa tudi poslovila z odličjem, pomagala končati visokoleteča Slovenija, ki je z zmago Špance pahnila na četrtfinalni obračun z Američani, ki so nato tudi končali njuno reprezentančno kariero.

Njuna bilanca po koncu reprezentančnih karier je zastrašujoča. Medalje namreč nista osvajala le takrat, ko sta združila moči. Pau sedi na vrhu večne lestvice španskih košarkarjev po številu kolajn z velikih tekmovanj, nadel si jih je kar enajst. Marc dve manj. Vmes so še trije člani legendarne in težko ponovljive generacije Felipe Reyes, Rudy Fernandez in Juan Carlos Navarro, vsi so jih osvojili po deset. Ker se je Španija uvrstila v veliki finale letošnjega EuroBasketa in si tako že zagotovila novo medaljo, se bo s Pauom še danes izenačil 37-letni in neuničlivi Rudy.

Preostalih dosežkov obeh je še neskončno, predvsem starejšega od obeh. Pau je šel v zgodovino kot najboljši španski košarkar vseh časov, je šesti po številu uradnih nastopov v španski članski reprezentanci in njen najboljši strelec, z 20 leti ima tudi najdaljši staž. Postal je MVP svetovnega in evropskega prvenstva, večkrat izbran v idealno peterko največjih tekmovanj, večkrat postal najboljši strelec …

Medalje bratov Gasol na velikih tekmovanjih:

Pau Gasol: EP 2001 (bron), EP 2003 (srebro), SP 2006 (zlato), EP 2007 (srebro), OI 2008 (srebro), EP 2009 (zlato), EP 2011 (zlato), OI 2012 (srebro), EP 2015 (zlato), OI 2016 (bron), EP 2017 (bron)

Marc Gasol: SP 2006 (zlato), EP 2007 (srebro), OI 2008 (srebro), EP 2009 (zlato), EP 2011 (zlato), OI 2012 (srebro), EP 2013 (bron), EP 2017 (bron), SP 2019 (zlato)

španija košarka eurobasket finale hernangomez francija prenos
Predaja štafete na SP 2019. Foto: FIBA

Juancho in Willy po sledeh najboljše bratske naveze v zgodovini

V zelo velike oziroma kar največje čevlje v zgodovini košarke, ko je govora o bratskih navezah, zdaj stopa naslednji par španskih bratov – Juancho in Willy Hernangomez.

Neposredne primerjave z bolj slavnima sonarodnjakoma so sicer nekoliko nekorektne. Ne le, da gre za povsem drugi generaciji, z novim podpornim osebjem, prav tako sta Pau in Marc tudi v klubskih karierah pustila precej večji pečat. V ligi NBA, kjer sicer zdaj že vrsto let nastopata tudi oba Hernangomeza, sta nenazadnje veljala za košarkarja najvišjega kakovostnega razreda. Oba sta kot člana začetne peterke postala prvaka in tudi večkrat izbrana na prestižno tekmo zvezd.

A dosežki Juana in Willyja v reprezentanci, vsaj za zdaj, sledijo tistim bratov Gasol. Prvič sta skupaj na velikem tekmovanju zaigrala na EP 2017. Iz prve vrste sta bila tako priči zadnji skupni medalji Paua in Marca. A takrat se je že dogajala menjava generacije, vsi skupaj pa so se okitili z bronasto medaljo.

španija košarka eurobasket finale hernangomez francija prenos
Svetovna prvaka 2019. Foto: FIBA

Že dve leti pozneje sta brata Hernangomez skupaj zaigrala na SP 2019 in postala svetovna prvaka. Na lanskih olimpijskih igrah je manjkal Juancho, letos sta torej znova oba skupaj v španskem dresu in si takoj zagotovila že tretjo bratsko medaljo. Srebrno ali zlato? Odgovor bomo dobili danes ob 20.30 v Berlinu, ko jima bo nasproti stala Francija.

Podobno kot je starejši Pau nekoliko prehiteval Marca, zdaj Willy prehiteva Juancha. Za 28-letnega Willyja bo današnja medalja že peta v reprezentančni karieri, za 26-letnega Juancha tretja.

Dva para bratov, jubilejnih deset bratskih kompletov medalj. Ob izkupičku 10/12 na velikih tekmovanjih, kadar je posamezna bratska naveza tudi združila moči. Enkrat in edinkrat z vsemi štirimi v kadru, na EuroBasketu 2017. Popolna predaja žezla, ki ga zdaj nosi nova generacija.

španija košarka eurobasket finale hernangomez francija prenos
Willy je prvi strelec in skakalec Španije na letošnjem EP, Juancho tretji v obeh kategorijah. Foto: FIBA