Brez skrbi, Dončić bo igral

Košarka 9. Jun 202214:59 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Navijaški strah, ki ga je s kritiko na račun Mednarodne košarkarske zveze pred dnevi nehote vnesel generalni sekretar KZS Rašo Nesterović, naj bi bil odveč. "Administrativni postopki ne bodo onemogočili nastopa Dončića, Dragića in Čančarja v Stožicah," sporočajo iz reprezentančnega tabora.

Prihodnjo sredo bo selektor Aleksander Sekulić v Stožicah zbral glavnino članske košarkarske reprezentance za junijsko-julijsko Fibino okno kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023. Že danes je jasno, da bo, vsaj v primerjavi z objavljenim seznamom 15 košarkarjev, nabor reprezentantov sprva okrnjen. Poleg Žana Marka Šiška, ki ga čaka finale nemškega prvenstva, in morda še koga s klubsko obveznostjo bo zanesljivo manjkala tudi trojica iz lige NBA.

Kdaj se bodo lahko Luka Dončić, Vlatko Čančar in Goran Dragić, ki trenirajo po individualnem programu, pridružili izbrani vrsti, še vedno ni jasno. Tri tedne pred odprtjem kvalifikacijskih oken namreč Mednarodna košarkarska zveza (Fiba) nacionalnim zvezam še vedno ni sporočila, kakšni so terminski okviri pri zavarovalninah za košarkarje iz lige NBA in koliko bi morale posamezne zveze doplačati za razširitev osnovnega zavarovalnega paketa.

“Nekaj se sicer premika, zato upam, da bomo imeli kmalu bolj jasno sliko. A nekaj je jasno. Vprašanja, ki so odprta, se nanašajo predvsem na obdobje priprav. Zato je strah kupcev vstopnic odveč. Nastop Dončića, Čančarja in Dragića v Stožicah ni ogrožen, kot so mnogi podvomili po nedavnih zapisih v medijih,” pojasnjuje direktor reprezentanc Matej Likar.

V podobnem položaju so sicer znašli tudi slovenski tekmeci Hrvati. Selektor Damir Mulaomerović je tako že potožil, da bo priprave v Opatiji prihodnjo sredo začel brez Bojana Bogdanovića in Ivice Zubca. Slednja naj bi bila izbrani vrsti na voljo šele 27. junija, torej vsega tri dni pred tekmo v Stožicah. Izpustila bosta tudi prijateljsko tekmo proti Poljski (23. 6.). Podobna utegne biti tudi Dončićeva usoda, kar pomeni, da so možnosti za njegov nastop na pripravljalni tekmi z Italijo v Trstu (25. 6.) zelo majhne.

Seznam slovenske reprezentance:

Jaka Blažič, Vlatko Čančar, Jakob Čebašek, Žiga Dimec, Luka Dončić, Goran Dragić, Zoran Dragić, Gregor Glas, Gregor Hrovat, Jurij Macura, Edo Murić, Aleksej Nikolić, Luka Rupnik, Žan Mark Šiško In Mike Tobey.

Kvalifikacije za SP 2023, Evropa, skupina C:

30. junij: 17.30, Finska – Švedska in  20.15, Slovenija – Hrvaška (SK)

3. julij: 17.00, Švedska – Slovenija (SK) in 20.00, Hrvaška – Finska

Napredovanje v naslednji krog si bodo zagotovile najboljše tri reprezentance iz skupine. V drugi fazi kvalifikacij bodo oblikovane štiri šestčlanske skupine.  Skupina C se bo križala s skupino D. Tam z izkupičkom 3:1 vodi Nemčija, Izrael in Estonija sta polovično uspešna (2:2), Poljska pa je zadnja z eno zmago. Za nastop na SP 2023 bo treba na koncu zasesti eno od prvih treh mest v posamezni skupini.

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore