Čančar pred izzivom kariere: preboj ali vrnitev domov?

Košarka 20. Okt 202117:00 > 17:06 4 komentarji
Ob velikih težavah s poškodbami Denverja nekaj priložnosti dobiva tudi Čančar. Foto: Guliverimage

Vlatko Čančar vstopa v tretjo sezono čez lužo, ki bo zanj daleč najpomembnejša do zdaj. V prvih dveh je skupaj zaigral le na 60 tekmah, čas je, da si izbori redno mesto v rotaciji trenerja Mika Malona, sicer mu grozi, da izgubi mesto v Denverju, morda tudi v najmočnejši košarkarski ligi NBA. S koncem sezone se mu namreč izteče pogodba.

Denver Nuggets so franšiza, ki se že četrto leto zapored spogleduje z izmuzljivim Larryjem O’Brienom, kot se imenuje najprestižnejša lovorika v svetu košarke. Ko imaš v kadru košarkarja kova Nikola Jokić, ti drugega ne preostane. Zato že nekaj let niso tako osredotočeni na delo z mladimi, temveč so v ospredju rezultati.

Vlatko Čančar se je tako znašel v klubu, ki je sicer poznan po dobrem delu skavtske službe in razvijanju perspektivnih košarkarjev, a hkrati so se jim zadnja leta v Denverju nekoliko priprla vrata na parket. To je na lastni koži občutil tudi 24-letni slovenski reprezentant.

Čančar v ligi NBA:

Nabor 2017: 49. izbor (Denver Nuggets)
Klubi: Denver Nuggets (od 2019)

Tekme: 60 (redni del in končnica)
Minute: 347 (povprečje: 5,8)
Točke: 113 (povprečje: 1,9)
Skoki: 63 (povprečje: 1,1)
Asistence: 18 (povprečje: 0,3)

Vlatko Čančar
Bo Vlatko Čančar v novi sezoni dobil večjo vlogo? Foto: AP Photo/David Zalubowski

V dveh letih čez lužo je namreč zaigral na le 55 tekmah rednega dela in petih končnice. Skupno je tako priložnost za igro dobil na zgolj 33 odstotkih vseh tekem, ki se jih je v času njegovega igranja v Denverju zvrstilo že 183.

Trend obrnjen navzgor

V prvi sezoni je sicer nastopil na le 14 tekmah in le enkrat na parketu preživel več kot 10 minut. Lani mu je Mike Malone namenil več igre, zaigral je na 46 obračunih, osemkrat odigral več kot 10 minut in trikrat več kot 20.

Najboljše je odigral tik pred začetkom končnice v prejšnji sezoni, ko je na dveh tekmah zapored presegel deset točk, največ – 14 – jih je 13. maja nasul Minnesoti.

Vrhunci Čančarjeve tekme z rekordnimi 14 točkami:

Brez dvoma je torej viden trend, ki nakazuje na naraščajočo vlogo Koprčana v najvišje ležečem mestu v ligi NBA. To potrjuje tudi letošnje pripravljalno obdobje. Čančar je namreč v dvoletni karieri v ligi NBA le dvakrat vpisal dvomestno število točk, a je ta dosežek izenačil na zgolj petih obračunih v pripravah na novo sezono.

Čančar na pripravljalnih tekmah:

Proti LA Clippers: 2 točki (1/2), 8 minut igre
Proti Golden Statu: 5 točk (2/5), 1 skok, 3 asistence, 10 minut igre
Proti Minnesoti: 13 točk (5/7), 1 skok, 1 asistenca, 15 minut igre
Proti Oklahomi: Prazna statistika, 2 minuti igre
Proti Oklahomi: 12 točk (4/10), 4 skoki, 1 podaja, 34 minut igre

Denver je pred sezono odigral pet pripravljalnih dvobojev in štirikrat izgubil. Edino zmago je lanski polfinalist zahodne konference vpisal prav na zadnjem obračunu, ko je s 113:107 ugnal Oklahomo, obe moštvi pa sta zaigrali brez najpomembnejših košarkarjev.

Malone mu je priložnost namenil na vseh prijateljskih obračunih. V povprečju je na parketu preživel 14 minut igre, daleč največ na zadnjem dvoboju proti Oklahomi (34), ko je so številni ključni košarkarji počivali. Če odštejemo to tekmo, pade njegovo povprečje na slabih devet minut, kar najverjetneje bolj natančno prikaže predvideno minutažo v rednem delu sezone, ko se bo začelo zares. Vsaj na začetku.

Huda konkurenca za minute

Ena od lastnosti, po kateri so Nuggetsi znani že leta, je globina na vseh igralnih položajih. Glavni snovalec klubske politike Tim Connelly se dobro zaveda, da Denver nikoli ne bo mesto, ki bi si ga največji zvezdniki lige obkrožili na zemljevidu kot mamljivo destinacijo.

Na njihovo srečo se jim je “zgodil” Nikola Jokić, okoli katerega že nekaj let gradijo ekipo. Zadnja tri leta so v zahodni konferenci končali med najboljšimi tremi, v končnici so najdlje prišli v sezoni 2019/20, ko so izpadli v konferenčnem finalu proti kasnejšim prvakom Los Angeles Lakers.

Nikola Jokić sodi med najboljše košarkarje v ligi NBA. Foto: AP Photo/David Zalubowski

Druga violina ob Jokiću je Michael Porter, ki je imel v dosedanji karieri ogromno težav s poškodbami, a lani kljub temu uprizoril preboj med vzhajajoče zvezde lige. O tem priča tudi nova maksimalna pogodba, ki v veljavo vstopi s koncem sezone in mu bo v petih letih navrgla približno 150 milijonov evrov.

Dobra popotnica z olimpijskih iger

Zakaj je to pomembno? Porter primarno okupira enak položaj kot Čančar, zaradi česar so Slovencu vrata do rednega mesta v rotaciji še bolj priprta. Prav tako so na igralnih položajih tri in štiri, na katerih se znajde Vlatko, v Denverju še P.J. Dozier, Will Barton, Aaron gordon in Jeff Green.

Član slovenske reprezentance je letos na olimpijskih igrah za tri točke metal kar 48 odstotno. Prav njegov met z razdalje bo eden ključnih elementov igre, ki bi ga lahko popeljal do večje vloge. Seveda, poleg dobre igre v obrambi.

Vlatko Čančar je bil na olimpijskih igrah tretji strelec Slovenije, foto: Guliverimage.

Dodatna prednost je sposobnost igranja na dveh položajih, na krilu in krilnemu centru. Če bo redno igral, bo moral vlogo ohranjati s konstantnim doprinosom. Prav tako se odlično razume z alfo in omego moštva, lanskim najkoristnejšem košarkarjem sezone Nikolo Jokićem, kar zagotovo ne škodi.

Moštvo Denver Nuggets za sezono 2021/22:

Organizatorji igre:
Monte Morris
Facundo Campazzo
Nah’Shon Hyland
Jamal Murray

Branilci strelci:
Will Barton
Austin Rivers
Markus Howard

Nizka krila:
Michael Porter Jr.
P.J. Dozier
Vlatko Čančar

Visoka krila:
Aaron Gordon
Jeff Green
Zeke Nnaji
Petr Cornelie

Centri:
Nikola Jokić
JaMychal Green
Bol Bol

Negotova prihodnost

Čančarju se triletna pogodba, ki jo je podpisal leta 2019, izteče s koncem letošnje sezone. Če se Denver naslednje poletje s Slovencem ne bo dogovoril za podaljšanje, bo imel še vedno možnost izkoristiti klavzulo, ki ga bo naredila omejenega prostega košarkarja, s tem pa klubu omogočila izenačiti vsako ponudbo, ki bi jo na mizo prejel od drugih klubov, če bi jih seveda dobil. Če se Vlatko letos izkaže, bo imel klub torej usodo Slovenca v svojih rokah.

Vlatko Čančar
Vlatko Čančar gre v najpomembnejšo sezono svoje kariere. Foto: AP Photo/Morry Gash

Denver v sezono starta v noči na četrtek, ko gostuje v Phoenixu. Konec meseca, natančneje 30. oktobra ponoči po slovenskem času, bo Čančar gostoval v Dallasu Luke Dončića.

V zadnjih dneh je imel 24-letni krilni košarkar sicer nekaj težav s kolkom, a v ZDA poročajo, da bo nared za uvodni obračun sezone.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje