Če se ne bi vmešaval, bi Dončić danes igral drugje

Košarka 11. Okt 202116:00 > 16:36 5 komentarjev
Luka Dončić in Deandre Ayton, foto: Guliverimage.

Luka Dončić bi bil leta 2018 na naboru lige NBA izbran kot prvi po vrsti, če se ne bi v odločitve odgovornih oseb vmešaval lastnik Phoenix Suns Robert Sarver, je razkril novinar ESPN Tim MacMahon. Igor Kokoškov je želel s prvim izborom izbrati slovenskega zvezdnika.

Luka Dončić je pred dobrimi tremi leti, ko se je približeval nabor lige NBA, veljal za favorita za prvi izbor.

Še dodatno je mnenje strokovnjakov prepričala poteza Phoenix Suns, kluba, ki si je lastil prvi izbor, ko so za glavnega trenerja imenovali Igorja Kokoškova. A lastnik kluba je favoriziral centra, ki prihaja iz lokalnega okolja, igral je za univerzo Arizona, Deandreja Aytona.

“Robert Sarver je iz rok izpustil Luko, da so ga dobili. Če je položaj centra trenutno tako razvrednoten, potem je ravnal povsem neumno,” je v podcastu Briana Windhorsta The Hoop Collective dejal Tim MacMahon, novinar ESPN in dodal: “Iz ust več oseb, ki so bile takrat v Phoenixu, sem slišal, da je bila to poteza povsem v domeni Roberta Sarverja.”

Deandre Ayton v finalu lanske sezone lige NBA proti Milwaukee Bucks, foto: Guliverimage.

Nekdanji selektor slovenske reprezentance, ki je leta 2017 osvojila evropski naslov, bi s prvim izborom izbral Dončića. “Igor Kokoškov je želel, da izberejo Luko ter pošljejo še ponudbo za Clinta Capelo, ki je, kar je ironično, podoben košarkar kot Ayton,” je dodal MacMahon.

Debato so sprožile govorice, da Phoenix Aytonu nima namena ponuditi nove maksimalne pogodbe. S prvim centrom Sonc bi lahko že podaljšali pogodbo, ki se mu sicer izteče s koncem letošnje sezone, a se to še ni zgodilo, težava pa naj bi bila prav višina plače. Ayton pričakuje maksimalno ponudbo, vredno 172 milijonov dolarjev v petih sezonah, Phoenix mu je ne želi dati.

Phoenix se je v prejšnji sezoni uvrstil v finale lige NBA. Ayton je v rednem delu sezone v povprečju prispeval 14,4 točke in 10,5 skoka na tekmo. V končnici je zaigral še bolje in na dvoboj vpisal 15,8 točke in 11,8 skoka.

Kaj bi bilo, če bi bilo

Če bi Sarver poslušal Kokoškova, bi Phoenix danes v kadru imel morda najboljšo branilsko navezo v ligi: Luka Dončić – Devin Booker – ter pod košem odličnega obrambnega centra v Clintu Capeli. Najverjetneje bi jim družbo delal tudi izvrstni obrambni košarkar Mikal Bridges, ki ga je Phoenix leta 2018 na naboru izbral kot 10. po vrsti. Imeli bi moštvo, ki bi bilo danes skoraj zagotovo eno od favoritov za naslov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje