Cedevita Olimpija začela, kjer/kot je spomladi končala

Eurocup 12. Okt 202222:04 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Turški Bursaspor, rabelj v četrtfinalu zadnje sezone, je Cedeviti Olimpije v prvem krogu EuroCupa v Stožicah prizadejal nov poraz. Tokrat z rezultatom 81:73.

Pred natančno 168 dnevi je tedanjega branilca Cedevite Olimpije Jacoba Pullna pri odločilnem metu za tri točke v razprodanih Stožicah prehitela sirena, tako da je Bursaspor v četrtfinalu evropskega pokala razblinil ljubljanske sanje o evropski lovoriki. Usoda pri žrebu je želela, da so vitaminski zmaji novo sezono v EuroCupu odprli prav proti omenjenim turškim znancem. Resda je približno 3.000 gledalcev, kolikor se jih je ob tokratnem dvigovanju evropskega zastora znašlo v osrednji slovenski športni dvorani, več kot pred letom, a nikakor primerljivo s pomladno košarkarsko vročico, ki je tedaj vladala v prestolnici. V slogu ljubljanske športne kulture, v kateri šele niz zmag, atraktivnost in vonj po evropskem uspehu predramijo navijače. V tem pogledu je bila tokratna predstava slabo vabilo. Poraz je bil namreč povsem zaslužen in na koncu, v nasprotju z gibanjem rezultata, tudi prepričljiv.

Foto: Aleš Fevžer

“Bursa je bila, če gledamo vseh 40 minut, boljša. Nismo tekli, nismo bili dovolj agresivni in premalo smo si podajali. Težave smo imeli na visokih položajih. Ob tem lahko povem, da je Omić igral po prejeti infuziji. Tekmec je bil bolj agresiven. Nismo bili pravi. Bodimo pošteni, tudi na predhodnih tekmah nismo bili, a so bili tekmeci šibkejši,” se je glasil komentar trenerja Jurice Golemca.

Ljubljančani so tekmo odprli sila neprepričljivo. Prvotni taktični načrt domačega stratega Jurice Golemca so tekmeci ukanili z gibljivo in čvrsto obrambo. Ob slabem odstotku zadetih metov in mehkobi v skoku je Cedevita Olimpija pobudo hitro prepustila finalistu minule sezone. Kljub številnim menjavam nikakor ni uspela razviti udarne igre. Z izjemo nekaj redkih sekvenc, v katerih so navdih našli Aaron Harrison, Josh Adams in Rok Radović, je četa Dušana Alimpijevića vodila večji del prvega polčasa, a nikoli za več kot sedem točk.

Upanje na zasuk je domačim navijačem ob izteku druge četrtine z zadeto trojko ob zvoku sirene vlil Harrison, ob odprtju tretje četrtine pa je s štirimi zaporednimi točkami Olimpijo v vodstvo popeljal novi kapetan Edo Murić (48:44). A kaj hitro so se slovenski prvaki vrnili k vzorcem iz prvega polčasa. Še naprej so imeli nemalo težav z organizacijo napadov ter iskanjem uravnoteženega napadalnega ritma in pravega vlečnega konja. Ob tem so se vse pogosteje obremenjevali tudi s sodniškimi odločitvami. Posledično so si v tretji četrtini prislužili dve tehnični napaki, prvo Golemac, drugo Alen Omić. Po slednji so košarkarji iz Burse v 30. minuti povedli z osmimi točkami naskoka (58:50).

Foto: Aleš Fevžer

Pričakovanega ljubljanskega juriša v zadnjem delu ni bilo. Še več, Turki so na vsako domačo navezavo uspešnih napadov odgovorili z zadetim metov za tri točke, tako da so bili dolgo v rahli prednosti. Šele ko je na polovici zadnje četrtine Marko Jeremić zadel dve zaporedni trojki, je Cedevita Olimpija ujela tekmeca (68:68). A tudi ta pobuda je bila kratkega daha. Gostje so se še bolj razigrali, zlahka prihajali do metov in po delnem rezultatu 10:3 je ljubljanska barka že pošteno puščala. Tudi po minuti odmora, s katero je domači strateg še poskušal spremeniti potek tekme, so razpoloženi Onuralp Bitim in soigralci le mirno dokončali delo. Cedevita Olimpija je torej sezona začela tako, kot je lansko končala. Le da jo tokrat še čakajo popravni izpiti.

“Roko na srce, tudi če bi Cedevita Olimpija zmagala, bi bilo to povsem zasluženo. Zahtevna in izenačena tekma s kakovostnimi košarkarji v obeh ekipah. Gre za posamezniki, ki lahko poskrbijo za spremembo. Zato je bilo toliko nihanj. Mi smo imeli več osredotočenosti. Vem tudi, da je Olimpija oslabljena. Tudi mi smo. Vseeno … Sezono je lepo začet z zmago. Cedeviti in mojem prijatelju Golemcu pa želim veliko uspeha in sreče,” je ob zmagi dejal trener gostov Dušan Alimpijević in hitro razkril, da je bil osrednji cilj Frutti Extra Bursaspora zaustaviti ljubljanski met za tri točke. Uspešnost? 10:35.

Foto: Aleš Fevžer

Prvi strelec zmagovalne zasedbe je bil Anthony Clemmons (21 točk), dve manj je prispeval Yigitcan Saybir, medtem kopa je pri brezkrvni Cedeviti Olimpiji Edo Murić dosegel dvojnega dvojčka (10 točk, 11 skokov), prvi strelec pa je bil Yogi Ferrell (12), ki pa ni imel strelskega večera. Ne le on. To  je bil ob izgubljenem skoku (41:34) tudi usodni kamen na tehtnici.

Po dveh prepričljivih jadranskih zmagah (Borac in Split) ter slabem evropskem odprtju sezone čaka še vedno oslabljeno Olimpijo nov zahteven preizkus že to nedeljo. V Stožice namreč v okviru tretjega kroga lige ABA prihaja evroligaška Crvena zvezda, ki je v poletnem prestopnem roku močno napela proračunske mišice. V EuroCupu pa bodo zeleni v akciji vnovič čez teden dni, ko jih čaka gostovanje pri Cluj Napoci.

Cedevita Olimpija : Bursaspor 73:81

Dvorana Stožice, gledalcev 1500, sodniki: Bissang (Francija), Aliaga (Španija), Peer (Izrael).
Cedevita Olimpija: Ferrell 10 (4:5), Harrison 9 (1:2), Radović 7, Jeremić 9, Alibegović 11 (2:2), Murić 10 (1:2), Adams 6, Omić 9 (1:2).
Bursaspor: Saybir 19, Needham 8, Bitim 16 (3:4), Auguste 5 (0:3), Dudzinski 8, Duverioglu 4 (2:2), Clemmons 18 (4:6).
Prosti meti: Cedevita Olimpija 11:16, Bursaspor 9:15.
Met za tri točke: Cedevita Olimpija 10:33 (Jeremić 3, Murić 3, Harrison 2, Radović, Alibegović), Bursaspor 13:30 (Clemmons 4, Saybir 3, Dudzinski 2, Needham 2, Bitim, Auguste).
Osebne napake: Cedevita Olimpija 21, Bursaspor 21.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!