Dončić je magnet tudi za Švede

Košarka 8. Jun 202212:31 0 komentarjev
Luka Dončić. Foto: Aleš Fevžer

Vodstvo švedske reprezentance je objavilo seznam kandidatov za prihajajoči kvalifikacijski tekmi za SP 2023 proti Finski in Sloveniji, obenem pa navijače v dvorano vabi tudi s podobo Luke Dončića.

Vstopnice za tekmo Slovenija-Hrvaška v Stožicah (30. 6., prenos na SK) so bile razprodane v dobrih dveh urah. Nekaj možnosti za nakup se bo še ponudilo, če svoje kvote ne bodo izkoristili hrvaški navijači. Vrnitev Luke Dončića, reprezentančna reaktivacija Gorana Dragića, pomembnost tekme in sosedski naboj so storili svoje. Prav na zvezdniških tekmecih pa oglaševalsko akcijo ob začetku prodaj vstopnic za tekmo Švedska – Slovenija (3. 7., prenos na SK) gradijo tudi Skandinavci. Na oglasu sta se namreč znašla Dončić in domači zvezdnik Ludvig Hakanson.

Hakanson se je kajpak znašel tudi na reprezentančnem seznamu za tretje Fibino kvalifikacijsko okno za SP 2023, ki ga je objavila švedska zveza. Na njem je kar 21 košarkarjev. Večina med njimi si košarkarski kruh služi v tujini. Na seznamu pa je tudi nekaj mladih igralcev, ki naj bi po menjavi rodov v prihodnje prevzeli večje breme. “Čaka nas zahtevno delo, če se želimo uvrstiti med najboljše tri v skupini. Tako Finci kot Slovenci bodo močnejši kot pozimi,” poudarja član strokovnega štaba Mikko Riipinen, ki napoveduje, da se bodo Švedi zbrali 20. junija in nato skrčili seznam za prihajajoči tekmi.

Švedski reprezentančni seznam

Denzel Andersson (Stal Ostrow), Charles Barton (Gipuzkoa), Simon Birgander (Joventut), Tobias Borg (Tenerife), Elijah Clarance (Lovćen), Ebrima Dibba (Coastal Carolina), Felix Edwardsson (Jämtland Basket), Viktor Gaddefors (Dinamo Bukarešta), Ludvig Hakanson (Bilbao), David Höök (Castello), Pelle Larsson (Arizona), Craig Lecesne (Nässjö Basket), Olle Lundquist (Oveido), Mattias Markusson (Opava), Melwin Pantzar (Valladolid), Kenny Pohto (Wichita State), Adam Ramstedt (Norrköping Dolphins), Erik Rush (Unieuro Forli), Tim Schüberg (Norrköping Dolphins), Nicholas Spires (Spojnia Stargard) in Felix Terins (Norrköping Dolphins).

Kvalifikacije za SP 2023, Evropa, skupina C:

30. junij: 17.30, Finska – Švedska in  20.15, Slovenija – Hrvaška (SK)

3. julij: 17.00, Švedska – Slovenija (SK) in 20.00, Hrvaška – Finska

Napredovanje v naslednji krog si bodo zagotovile najboljše tri reprezentance iz skupine. V drugi fazi kvalifikacij bodo oblikovane štiri šestčlanske skupine.  Skupina C se bo križala s skupino D. Tam z izkupičkom 3:1 vodi Nemčija, Izrael in Estonija sta polovično uspešna (2:2), Poljska pa je zadnja z eno zmago. Za nastop na SP 2023 bo treba na koncu zasesti eno od prvih treh mest v posamezni skupini.

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore