Pred vrati je veliko leto za slovensko košarko

Košarka 15. Dec 202213:15 > 13:16 0 komentarjev
Luka Dončić
Luka Dončić. Foto: FIBA

Na tradicionalnem medijskem druženju, ki ga je gostila Košarkarska zveza Slovenije, sta črto pod leto 2022 potegnila predsednik zveze Matej Erjavec in generalni sekretar Rašo Nesterović. Beseda je tekla tudi o prihajajočem ženskem EuroBasketu v Ljubljani, naslednji poletni moški reprezentančni akciji, Luki Dončiću in delovnem obisku Dallasa.

Leto 2023 bo za slovensko košarko eno najpomembnejših v zgodovini. Pred Košarkarsko zvezo Slovenije je največji projekt po EuroBasketu 2013, natanko desetletje po moškem turnirju bo dežela s sončne strani Alp gostila še najboljše košarkarice stare celine. Avgusta bo moška izbrana vrsta zaigrala na svetovnem prvenstvu, ki ga skupaj gostijo Japonska, Filipini in Indonezija. Tam bo, če ne bo kakšnih presenečenj, zaigral tudi Luka Dončić, z njim v kadru pa bodo cilji znova najvišji.

Prejšnji mesec je slovenskega košarkarskega zvezdnika v Dallasu obiskal predsednik KZS Matej Erjavec. Obisk je bil delovne narave. “To je bilo namenjeno temu, da se z Luko pogovorimo o določenih stvareh glede svetovnega prvenstva in s predstavniki kluba, ki skrbijo zanj. Prvo je bilo sodelovanje na samem prvenstvu, drugo pa načrt priprav, ljudje, ki bodo prišli z njim in dodatne zahteve. S strani Dallasa bo večje spremljanje kot prejšnja leta, a ni nikakršnih ovir. Bilo je uspešno. Nobena stvar ni ostala odprta, pa še uživali smo na tekmah,” je sporočil Erjavec.

EuroBasket 2023:

Žensko evropsko prvenstvo je na sporedu že junija (15. – 25. junij), torej dva meseca pred moško poletno reprezentančno akcijo. Trenutno je tako osredotočenost zveze predvsem na promociji domačega turnirja, ki ga bo gostila Ljubljana, pravi generalni sekretar Rašo Nesterović. “Želeli smo biti enakopravni do žensk, če smo imeli tudi turnir za moške. Generacija je dozorela in je v najboljših letih. Vsi so bili tako osredotočeni na moško reprezentanco, da smo na ženske pozabili. Upam, da se bodo navijači in gledalci, tudi mediji, odzvali v čim večjem številu, ker mislim, da si punce to zaslužijo. Da začutijo to kar moški, ko pridejo v polne Stožice.”

O čem vse sta še govorila Matej Erjavec in Rašo Nesterović?

Rašo Nesterović. Foto: Aleš Fevžer

Rašo Nesterović, generalni sekretar KZS:

Rezime evropskega prvenstva: “Ambicije se nam niso izšle. Nismo ne prva in ne zadnja ekipa, ki je tako izgubila. Nekaj stvari je treba popraviti in bomo spet na pravi poti.”

O tem, če so razmišljali o menjavi selektorja: “To ste novinarji začeli spraševati, mi glede tega nismo imeli pogovorov. Uvrstil se je na svetovno prvenstvo, mislim, da ostaja nek slab občutek glede EuroBasketa, a vsi delamo napake. Treba je iti naprej maksimalno osredotočeno in motivirano. Upam, da se bo leta 2023 izšlo.

O tem, da Goran Dragić reprezentanci pušča odprta vrata: “Zagotovo je to pozitivna stvar. Vprašanje je predvsem zdravstveno stanje, ni več tako mlad. Bo koleno zdržalo? Po tem, kar vidimo, je še vedno na visokem nivoju. Upam, da koleno zdrži in bo z nami na pripravah, ko se bo začelo. V sebi ima toliko športnega ega, ko se v Nemčiji ni dobro končalo, si je pri sebi rekel, da ne more na takšen način končati v reprezentanci. Da ga to vleče.”

O odločitvi Japoncev, da si za goste izberejo Slovenijo: “Izrazili so željo, da bi bili mi njihovi gostje. Pogojev ni bilo, sem pa prepričan, da imajo to v mislih (nastop Luke Dončića, op.a.). Za nas je lažje zaradi organizacije celotnega poletja. Imamo nekaj mesecev prostora, ko si lahko vse pripravimo.”

O Luki Dončiću in težavah Dallas Mavericks: “Žalostno je, da že nekaj let ne morejo sestaviti ekipe, ki bi mu pomagala. Na koncu pa, če se ne naredi rezultat, njega brusijo. Osebno sem pričakoval, da bodo hitreje sestavili ekipo, ko bo prišla do najvišjega nivoja.”

O tem, če na zvezi pogrešajo Marka Miliča: “Z njim je vedno smeh, povsod ga pogrešajo. Mislim, da se je tam znašel in dobro ujel.”

Matej Erjavec. Foto: Aleš Fevžer

Matej Erjavec, predsednik KZS:

O dodatnem vložku Dallasa: “Predvsem v osebju. Vemo, kako LeBron James skrbi zase. Tudi Luka je začel. Nekaj časa že skrbi zase, kar se vidi na njegovem telesu in predstavah. Neko osebje bo prišlo z njim. Oni bodo pomagali nam in mi njim pri skrbi zanj. Tudi kakšno varovanje bo potrebno, ker ga preprosto razgrebejo, kjerkoli se pojavi.”

O zvezdniškem avgustovskem turnirju v Španiji, pred odhodom na SP: “Ideja se je že pred EuroBasketom porodila predsedniku španske zveze Jorgeju Garbajosi. S turnirjem želi obeležiti stoto obletnico zveze. Združili bi olimpijske prvake Američane, svetovne prvake Špance in nekdanje evropske prvake Slovence. Luka pa je neka povezovalna nit vseh treh držav, ker igra za Slovenijo v ameriškem klubu in je košarkarsko odrastel v Španiji. Zadeva bo v Malagi, v dvorani, kjer je bilo letos svetovno prvenstvo do 19 let. Turnir bo predvidoma od 10. do 15. avgusta, tik pred odhodom reprezentance na Japonsko. Vsaka reprezentanca bo igrala po dve tekmi.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!