Dončića čaka novo neugodno presenečenje (VIDEO)

Košarka 5. Sep 202315:59 0 komentarjev
Shai Gilgeous-Alexander je pripravljen na Slovenijo. Foto: MaPa

Luka Dončić - Shai Gilgeous-Alexander? "Ne, to bo tekma Kanada-Slovenija," pred četrtfinalom v Manili (sreda, 14.30) poudarjajo v taboru ene od dveh severnoameriških reprezentanc z zagotovljeno olimpijsko vozovnico za Pariz.

Spomladi leta 2022 je štirinajst kanadskih košarkarskih zvezdnikov podpisalo dogovor, s katerim so se neformalno zavezali, da bodo v naslednjih dveh letih vselej na voljo reprezentanci. V dokumentu naj bi pisalo celo, da so se pripravljeni zglasiti na treningu celo v primeru poškodb. Med naborniki je bil tudi Jamal Murray, ki je sicer zaradi zdravstvenih težav odpovedal nastop na SP. Glavnina ostalih podpisnikov pa se – po že zagotovljeni olimpijski vozovnici – pripravlja na četrtfinalni obračun s Slovenijo (sreda, 14.30).

“Imamo priložnost, da se vpišemo v zgodovino. Ko lahko dosežeš nekaj, česar predhodniki niso, se v življenju velja potruditi. To je vsekakor dodaten motiv. Verjemite mi, da fantje merijo celo na zlato. Toda na takšnih turnirjih je treba igrati postopoma,” je pisani mednarodni novinarski druščini v dvorani za trening, do katere pot vodi skozi številne manilske prometne zamaške, dejal selektor Jordi Fernandez, ki taktirko prevzel na začetku poletja, potem ko se je umaknil Nick Nurse.

“Stvar je preprosta. Če želimo do konca, moramo dobiti tri tekme,” je dejal 40-letni španski strokovnjak, ki je bil seveda zelo hitro deležen vprašanja o najbolj nevarnem posamezniku naslednjega tekmeca. “Luka Dončić je velika težava, ne glede na to, ali gre za košarko v ligi NBA ali na reprezentančni ravni. Ima močno telo, je odličen organizator, zna zadeti, igra pametno … Pripravljamo se nanj. Skrivnosti seveda ne bom razkrival. Lahko pa povem, da imamo nekaj odličnih obrabnih igralcev, ki lahko garajo 40 minut,” pravi Fernandez.

Zdi se, da Dončiću pripravlja novo neugodno obrambno zanko. Doslej je najbolj učinkovito delovala nemška. “Nimam vpliva na to, kako se bo Luka odzval, ali mu lahko pridemo do živega. Ponavljam, zaupam svojim fantom. Ob tem pa sem jim povedal, da Slovenija ni le Luka Dončić. Gre za skupino, ki je skupaj že več let. Uživajo v košarki. Paziti moramo na vsakega igralca posebej. Je pa jasno, da bomo najbolj osredotočeni prav nanj. Smo fizično čvrsta ekipa. Menim celo, da smo najboljša obrambna reprezentanca na tem prvenstvu,” poudarja selektor Kanade, ki je prvi del SP igrala v Džakarti.

O Dončiću je med kratkim medijskim terminom govoril tudi prvi zvezdnik kanadske reprezentance Shai Gilgeous-Alexander. Tudi on ne o tem, ali se bodo številke 77 lotili z izolacijo, podvajanji, menjavanjem obrambnih igralcev kot po tekočem traku … “Pomembno je, da ga spravimo iz njegovega območja udobja. Kolikor se bo le dalo. Je pa jasno, da gre za zelo nadarjenega in dobrega košarkarja,” pravi 25-letni zvezdnik Oklahome, za katerega je tudi slovenski selektor dejal, da spada med kandidati za priznanje MVP na tem prvenstvu.

“Ne želim, da na to tekmo gledate kot na dvoboj Shai-Luka. Ne, to bo tekma Kanada-Slovenija,” pravi prvi obraz kanadske reprezentance, ki stavi na hitro igro s pretokom žoge ter agresivno obrambo. “Ta Kanada je nekaj posebnega. Dobro se poznamo. Tudi zunaj dvorane. Igramo karte, video igre … Na koncu pa pač želimo zmagati,” je dodal Shai Gilgeous-Alexander, ki se lahko tudi v Manili v okviru širšega strokovnega štaba nasloni na nasvete nekdaj zelo uspešnega trenerja Davida Blatta, ki je zaradi težav z multiplo sklerozo odložil taktirko.

Jaka Blažič se vrača

Dobra vest pa prihaja iz slovenskega tabora. Selektorju bo v sredo na voljo tudi Jaka Blažič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!