Dončićev napredek, o katerem nihče ne govori

Košarka 13. Nov 202111:07 0 komentarjev
Luka Dončić. Foto: Guliverimages.

Čeprav je Dallas v novo sezono lige NBA startal zelo uspešno, ko je govora o izkupičku zmag in porazov (8-4), je Luka Dončić prikazoval slabše predstave kot v preteklosti, o čemer priča tako njegova osebna statistika kot napredne metrike, s katerimi čez lužo beležijo uspešnost košarkarjev. Proti San Antoniu se je tako prebil iz manjše krize, v kateri se je znašel in znova zasijal.

“Dobro smo zadevali, imeli veliko asistenc in bolje poskrbeli za žogo, odlično,” je v svojem slogu kratko in jedrnato predstavo Dallasa opisal slovenski zvezdnik. Dodal je, da sta skupaj z latvijskim soigralcem izkoristila situacije, ko so ju pokrivali nižji košarkarji.

Luka Dončić in Kristaps Porzingis sta skupaj dosegla kar 64 od 123 točk Dallasa, vsak po 32, za zanesljivo zmago proti San Antoniu. S tem sta prvič v letošnji sezoni pokazala, kakšen potencial ima moštvo, ko obema hkrati steče v napadu. “Smo zgodaj v sezoni, rekel bi, da je temu res tako. Ne le Luka in Kristaps, celotna ekipa je dobro napadala obroč, energija je bila vse od začetnega skoka za žogo na visoki ravni,” je bil s predstavo svojih varovancev zadovoljen Jason Kidd.

Igra Teličkov je znova delovala najbolje, ko je bil edini visoki košarkar na parketu Porzingis. Latvijec je odigral svojo najboljšo tekmo to sezono, Kidd je pohvalil predvsem njegovo agresivnost.

Vrhunci Porzingisa proti San Antoniu:

“Včasih je ena od naših prednosti met z razdalje, na kar se tudi zanašamo, a tokrat smo že zgodaj s Porzingisom in Luko rešitve iskali pod obročem, kar nam je dajalo ritem v nadaljevanju. Dončić je končal s trojnim dvojčkom, Porzingis pa v raketi sprejemal odlične odločitve. Igrali smo nesebično in se močno popravili pri metu,” je o eni boljših predstav letos spregovoril strateg Dallasa.

Ekipna statistika Dallasa proti San Antoniu:

Točke: 123 (največ letos)
Asistence: 30 (največ letos)
Trojke: 18 (največ letos)
Blokade: 8 (največ letos)
Ukradene žoge: 9 (2. največ letos)
Izgubljene žoge: 5 (najmanj letos)

Mavsi so proti Ostrogam izgubili le pet žog, najmanj na dosedanjih 12 tekmah: “Na prejšnji tekmi smo imeli 19 izgubljenih žog, morali smo bolje poskrbeti za žogo. To smo dobro počeli, vsi so sodelovali v igri in odlično izvedli načrt pred tekmo.”

Košarkarji Dallasa so bili boljši tekmec praktično od začetka do konca. Ne le, da so izgubili najmanj žog letos, znova so odlično zadevali z razdalje, kar je bila njihova največja hiba na začetku sezone. Na zadnjih treh dvobojih so namreč zadeli kar 44 trojk iz 113 poizkusov, dovolj za zelo spodobno 38,9 odstotno učinkovitost.

Izjemni Luka

Tudi podeljenih 30 asistenc je največji izkupiček letos, pod kar polovico se je podpisal Dončić, ki je tekmo sklenil z 32 točkami, 12 skoki in 15 asistencami za 37. trojnega dvojčka v karieri, prvega v letošnji sezoni.

Čeprav je bil Dallas po enajstih tekmah pri sedmih zmagah in štirih porazih, je imel v skupno 378 minutah, kolikor jih je v tem obdobju na parketu preživel Luka, katastrofalno razmerje doseženih in prejetih točk. Tekmeci so namreč v tem času Teksašane nadigrali za neverjetnih 96 točk!

Kljub sedmim zmagam pa je Luka s pozitivnim razmerjem dvoboj zaključil le štirikrat. Ob osmi zmagi je dvoboj znova končal na pozitivni strani izkupička, kar mu ob navdušujoči predstavi lahko daje precejšnjo samozavest v nadaljevanju sezone. Proti San Antoniu je zadel tudi šest trojk, največ letos.

Vrhunci Dončića proti San Antoniu:

Manj tehničnih osebnih napak

Ena od navad, za katero se je Luka pred sezono zavezal, da jo bo popravil, je pritoževanje nad sodniki. V prejšnji sezoni si je na le 66 tekmah prislužil kar 16 tehničnih osebnih napak, eno nešportno in bil dvakrat tudi izključen.

Letos je na dosedanjih 12 tekmah prejel le dve tehnični in to kljub temu, da mu na začetku te sezone igra ni stekla. Tehnične osebne napake so tako na uvodnih 12 tekmah morda statistična kategorija, ki je zletela nekoliko “pod radarjem”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!