Dončićeve vragolije za mir v slovenski hiši

Dončić poškodba poljska
Luka Dončić. Foto: Fiba

Luka Dončić, ki si je v nedeljo lažje zvil gleženj, je dan pred četrtfinalno tekmo EuroBasketa brez večjih težav treniral, s čimer je ob pogledovanju proti poljski oviri na poti do polfinala poskrbel za mir v slovenski hiši.

Na dosedanjih šestih tekmah evropskega prvenstva je Luka Dončić dosegel kar 30 odstotkov vseh slovenskih točk, v statistiki mu pripada še 18% skokov in tudi kar 36% asistenc. Že iz teh podatkov je razvidno, kako pomembno vlogo ima v slovenski reprezentanci številka 77. Če dodamo še vodstvene odlike in globalni zvezdniški status, postane jasno, da je med sedmo silo završalo, ko se je razširila informacija o poškodbi gležnja. Staknil jo je ob koncu nedeljskega treninga.

Ljubljančan dva dni pozneje po slabih 90 minutah torkovega treninga ni kazal znakov, da bi čutil hujšo bolečino. Desni gleženj je sprva hladil z ledom, nato pa dvorano zapustil s povojem. Jasno, ob nekaj obveznih fotografijah z navijači, ki so ga čakali pred reprezentančnim avtobusom.

Z nekaj zanj značilnimi vragolijami je na treningu dobrih 24 ur pred četrtfinalno tekmo s Poljsko jasno sporočal, da je nared za sedmo preizkušnjo na EuroBasketu. Na predhodnih šestih je slovenska reprezentanca vknjižila vsega en poraz, in sicer v Kölnu proti BiH. Toda ob selitvi v Berlin popravnega izpita ni več. Vsak poraz pomeni pot domov. Brez tako želene in pogosto kar napovedovane kolajne.

Prvi izločitveni preizkus so izbranci selektorja Aleksandra Sekulića z nekaj praskami opravili na tekmi osmine finala z Belgijo. Vlogo najboljšega košarkarja na parketu je odigral prav Dončić, ki je po zmagi napovedal še odločnejšo predstavo v četrtfinalu. Zmaga tam prinaša tretjo (2009 in 2017) uvrstitev v polfinale ter obračun z boljšim iz para Italija-Slovenija.

Nikolić: Z navijaškim vetrom v jadra

“Iz domovine prihajajo pozitivne misli. To nam godi. Verjamem tudi, da si lahko obetamo navijaško pomoč s tribun. To bo še dodaten veter v naša jadra. Imamo tudi nekaj izkušenj z igranjem v izločilni fazi. Šola iz Istanbula 2017 nas uči, da se je treba pripravljati iz tekme v tekmo,” pred četrtfinalom razmišlja Aleksej Nikolić in dodaja: “Zavdamo se, da smo tukaj z enim namenom. Smo osredotočeni. Poljska? Organizirana ekipa, ki skupaj igra že več let. Glavna igralca sta Mateusz Ponitka in A. J. Slaughter. Okoli njiju se vrti igra. Imamo dovolj časa za pripravo.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!