Dragić razkril neverjetno škodoželjnost stiskaškega lastnika

Košarka 19. Jul 202218:40 > 18:45 0 komentarjev
Foto: Christopher Szagola Cal Media viaGuliver

Goran Dragić je bil gost košarkarskega podcasta Dvokorak in v pogovoru prvič povsem brez dlake na jeziku spregovoril o glavnem razlogu, da je pred več kot sedmimi leti zahteval menjavo iz franšize Phoenix Suns. Krivec je bil lastnik Robert Sarver, ki se mu je posmehoval, ko kljub izjemni sezoni ni bil izbran na prestižno tekmo vseh zvezd.

Goran Dragić je bil v sezoni 2013/14 na vrhuncu svoje kariere. Čeprav je v Phoenixu že leta 2008 tudi začel bogato kariero v najmočnejši ligi na svetu, je do takrat precej pretrpel in kar dvakrat tudi menjal klubske barve.

Prva epizoda v Arizoni se mu namreč ni izšla po željah. Po letih boja za svoj prostor pod žgočim soncem lige NBA, ga je naposled menjava iz Phoenixa odpeljala v Houston. Tam je v drugi polovici sezone 2011/12, tudi po zaslugi poškodb soigralcev, končno dočakal pravo priložnost in jo zgrabil z obema rokama. Po sezoni se mu je pogodba iztekla, vrnil se je v Phoenix in tam postal nezamenljiv.

V sezoni 2013/14 eksplodiral

Vrnimo se v sezono 2013/14. Goran je bil nesporna prva violina moštva, ki je sicer nesrečno ostalo brez končnice, čeprav je na 82 tekmah vpisalo kar 48 zmag in le 34 porazov. Dragić je v povprečju na tekmo prispeval 20,3 točke in 5,9 asistence, iz igre je zadel za branilca izjemnih 50,5 odstotka metov, za tri točke kar 40,8 odstotka.

Številni strokovnjaki so se strinjali, da si zasluži vpoklic na t.i. all-star tekmo, ki v košarkarskem svetu pomeni ogromno. Tam se namreč vsako leto zbere peščica najboljših igralcev, izbor v to druščino pa ima v življenjepisu košarkarja precejšno težo.

Da bi moral biti med izbranci, je javno dejal tudi superzvezdnik Kevin Durant. Goran je bil naposled spregledan in kakopak tudi močno razočaran. Pravi udarec pa je nato prejel še s strani lastnika kluba Roberta Sarverja, ki je še danes na čelu franšize iz Arizone.

“Zelo sem bil poklapan in žalosten. Takrat sem imel v pogodbi celo bonus za izbor v višini enega milijona dolarjev. Prav spomnim se, ko sem prišel na trening, bil sem v fitnesu, ko sem izvedel, da me niso vpoklicali. Do mene je prišel lastnik Robert Sarver in mi je rekel: ‘Jaz sem pa vesel.’ Sem ga vprašal, zakaj, in je dejal: ‘Zato, ker mi ne bo treba izplačati bonusa’,” se je v podcastu Dvokorak neljubih prizorov spominjal Dragić.

Lastnik Phoenix Suns Robert Sarver, foto: Guliverimage

“Kakšen lastnik si ne bi želel, da je njegov igralec izbran v all-star ekipo? Takrat sem rekel, da se ne vidim več v Phoenixu,” je razkril danes 36-letni košarkarski veteran, ki je nato v menjavi, ki jo je sam zahteval, pristal v Miamiju, kjer je ostal kar šest let in pol ter tam pustil tudi velik pečat.

Za piko na i je v sezoni 2017/18 vendarle dočakal tudi igranje na prestižni tekmi vseh zvezd. Leta 2014 pa je obliž na rano prejel v obliki izbora v tretjo peterko lige NBA, kar je po mnenju številnih strokovnjakov še večje priznanje kot izbor na all-star tekmo.

Znan stiskač

Sarver je sicer znan kot eden najbolj skopušnih lastnikov v ligi NBA in ima izjemno dolgo zgodovino potez, s katerimi je pridobila le njegova denarnica, ne pa tudi konkurenčnost moštva.

Tudi to poletje so še vrabci čivkali, da si 60-letni poslovnež ne želi predrago plačati mladega centra in prihodnosti kluba Deandreja Aytona. To je storil pod prisilo, ko mu je maksimalno pogodbo na mizo dala Indiana, kar je imel Phoenix nato možnost izenačiti in to tudi storil, da ga ne bi izgubili zastonj.

Kot je dejal tudi Dragić v pogovoru, pa Sarverja trenutno celo preiskujejo zaradi neprimernega obnašanja do svojih zaposlenih. Očitalo se mu je tako rasizem kot mobing.

Dragić in Ayton sta torej le dva od mnogih igralcev, zdajšnjih in nekdanjih, ki sta občutila Sarverjevo zaničevanje na lastni koži. Podobno zgodbo je lani opisal še en nekdanji član Phoenixa Raja Bell. V podcastu The Ringer NBA Show je razkril, kako mu je kar med kosilom Sarver sporočil, da ne bo prejel nove pogodbe.

“Vprašal me je, ‘ali si zaslužiš podaljšanje? Da. Ti ga bom dal? Ne. Zakaj? Ker mi ni potrebno’,” se dogodkov spominja Bell, nekdaj odlični obrambni specialist.