Drugo merjenje moči: Slovenci po mnenju Fibe še vedno št. 1

Košarka 19. Avg 202217:00 > 17:26
Mike Tobey in Klemen Prepelič. Foto: FIBA

Uradna spletna stran Mednarodne košarkarske zveze (FIBA) je razkrila novo jakostno lestvico reprezentanc pred začetkom evropskega prvenstva. Slovenija ostaja na vrhu, tudi na mestih pod izbrano vrsto Aleksandra Sekulića ni bistvenih sprememb.

Naj spomnimo: FIBA je 1. avgusta, torej natanko en mesec pred začetkom EuroBasketa, razkrila prvo jakostno lestvico favoritov za zmago na letošnjem prazniku košarke, ki ga bodo gostile Gruzija, Italija, Češka in Nemčija.

Tedaj je bil vrstni red zelo podoben, kot v drugi inačici: na drugem mestu je Francija, tretji so Grki, se je pa na četrto mesto pred Srbijo vrinila Litva. Do osmega mesta se nato zvrstijo še Turki, Španci in domačini Nemci.

Skrivnost uspeha v pomočnikih

Litovci so analitike pri krovni košarkarski organizaciji prepričali z dvema zaporednima zmagama nad Španijo, ko je blestel predvsem član Žalgirisa, Ignas Brazdeikis. Prepričljiva “nova” Grčija, pri kateri se praktično vse vrti le okoli Giannisa Antetokounmpoja, za zdaj očitno še ni navdušila do te mere, da bi prehitela Francijo ter zlezla na drugo mesto t. i. “power rankings”.

Prvo mesto Slovenije uradna spletna stran pojasnjuje z naslednjimi besedami: “Teden je bil v znamenju le ene tekme, Slovenija – Srbija, oziroma Luka proti Jokiću. Dončić je navdušil s 34 točkami, 9 asistencami ob zmagi 97:92, Vlatko Čančar je zablestel s trojko v pomembnih trenutkih. Tako, kot so Slovenci dokazali lansko poletje, nikakor ne gre zanemariti (Dončićevih) pomočnikov.”

Srbi še zmeraj z najnižjo kvoto

Stavnice se z napovedjo uradne spletne strani ne strinjajo, saj Srbi še zmeraj veljajo za največje kandidate, da osvojijo prvo mesto. Kot drugi favoritinji za končno zlato v Berlinu kotirata Grčija in Slovenija, sledijo Francija, Litva, Španija in Italija.

Komentari

Vaš komentar