Edo Murić upa, da ne bo kapetan

Košarka 27. Jul 202213:13 0 komentarjev
Edo Murić Foto: Aleš Fevžer

Ob odhodu iz Cedevite Olimpije je Jaka Blažič dejal, da bi moral kapetanski trak zdaj prevzeti Edo Murić. Ta pa ob tem upa, da mu vloga kapetana ne bo pripadla v reprezentanci, saj bi to pomenilo, da bi z rojaki na EuroBasket potoval tudi Goran Dragić.

Enajst let po zanj krstnem nastopu na EuroBasketu se Edo Murić z reprezentančnimi soigralci pripravlja na nov turnir najboljših evropskih reprezentanc. Tokrat v vlogi branilcev naslova. “Pet let smo evropski prvaki. V tem času se je zgodilo marsikaj. Koronavirus je malce upočasnil čas. Reprezentanca pa je v tem času preživela pravi vrtiljak. Od dna do vrha. V kvalifikacijah za SP 2019 se nam je pripetil spodrsljaj, a nato smo zaigrali na olimpijskih igrah. Za konec tega obdobja nas čaka prvenstvo, na katerem branimo naslov. V nas vsi vidijo močno ekipo. Spadamo med najboljše v Evropi. Tako moramo tudi nastopiti. Ta proces pa se začenja zdaj, torej že na pripravah,” razmišlja 30-letni Ljubljančan.

Brez lažne skromnosti slovenski košarkarji sprejemajo vlogo kandidatov za odličja. Jasno, ob obveznem dodatku, da so za reprezentanco, v kateri je Luka Dončić, vselej dosegljivi največji cilji. Če bo del ekipe znova tudi Goran Dragić, bo vrednost slovenskih delnic še višja. “Upam, da ne bom kapetan, pa čeprav gre za izjemno čast,” v smehu poudarja Murić in s tem nakazuje, da kapetanski trak pripada Dragiću. “Ne bomo si belili glave z vlogo favorita. Obenem pa tudi ne spimo na lovorikah. Tudi konkurenca ne počiva. Mnoge reprezentance bodo močnejše. Zato bi imel nov uspeh še večjo težo,” je prepričan izkušeni krilni košarkar.

Edo Murić
Foto: Aleš Fevžer

Na reprezentančni zbor je prišel dobro razpoložen. Tudi zaradi rešenega klubskega vprašanja. Med dopustom je namreč podaljšal pogodbo s Cedevito Olimpijo, v kateri je košarkar z najdaljšim stažem. Od prve tekme naprej. “Vesel sem, da ostajam v Olimpiji. Svojemu zastopniku sem dejal, da je to prva, druga, tretja in četrta možnost. Da, imel sem nekaj ponudb. A čakal sem na Olimpijo. To je moj dom. Z veliko večjim veseljem se borim za barve tega kluba. Po koncu kariere bom ostal v Ljubljani. Doseženo bo ostalo,” poudarja Murić, ki pa bo do sredine septembra Olimpijo potisnil na stranski tir ter se posvetil reprezentanci, v kateri ga še pred EuroBasketom čakata kvalifikacijski tekmi za SP 2023.

Slovenska reprezentanca: kandidati

Jaka Blažič, Saša Ciani, Vlatko Čančar, Jakob Lovrenc Čebašek, Žiga Dimec, Luka Dončić, Goran Dragić, Zoran Dragić, Gregor Glas, Gregor Hrovat, Robert Jurković, Jurij Macura, Edo Murić, Aleksej Nikolić, Bine Prepelič, Klemen Prepelič, Luka Rupnik, Žiga Samar, Luka Ščuka in Mike Tobey.

Kaj čaka slovensko reprezentanco?

V okviru priprav na EuroBasket čaka Sekulićevo četo šest pripravljalnih tekem, prvi, tudi s prenosom na Sportklubu, že čez dobra dva tedna v Celju.

Četrtek, 4. avgust, 20.15 – Celje

Slovenija – Nizozemska

Sobota, 6. avgust, 20.15 – Celje

Slovenija – Črna gora

Petek, 12. avgust – Carigrad

Turčija – Slovenija

Sobota, 13. avgust – Carigrad

Slovenija – Ukrajina

Sreda, 17. avgust, 20.15 – Ljubljana

Telemachov spektakel: Slovenija – Srbija

Sobota, 20. avgust, 20.15 – Celje

Slovenija – Hrvaška

Pred začetkom EuroBasketa bo na sporedu tudi nadaljevanje kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu 2023. Slovenijo čakata dve tekmi, ena v gosteh in druga doma.

Četrtek, 25. avgust

Slovenija – Estonija

Nedelja, 28. avgust

Nemčija – Slovenija

EuroBasket 2022: slovenske tekme v skupinskem delu

Četrtek, 1. september, 17.15

Slovenija – Litva

Sobota, 3. september

20.30, Madžarska – Slovenija

Nedelja, 4. september

17.45, Slovenija – BiH

Torek, 6. september

20.30, Nemčija – Slovenija

Sreda, 7. september

17.15, Francija – Slovenija