Dokončno propadla ljubljanska evropska misija

Eurocup 8. Mar 202322:00
Foto: Aleš Fevžer

Čeprav so do konca rednega dela EuroCupa še trije krogi, pa domov o koncu evropske sezone Cedevite Olimpije ni več. Zmaji so v 15. krogu v Stožicah z rezultatom 94:87 izgubili proti Lietkabelisu. Ob treh zmagah in kar dvanajstih porazih je vlak končnice že odpeljal z ljubljanske postaje - brez kapetana Eda Murića in soigralcev.

Večje število danskih študentov na izmenjavi je tokrat vsaj deloma “rešilo” obisk Stožic, kjer letos Cedeviti Olimpiji nikakor ni uspelo sprožiti pravega košarkarsko-navijaškega utripa. Vseeno so v zmajevem gnezdu poudarjali, da so teoretično še v igri za napredovanje v končnico EuroCupa. Do danes. Po novem porazu, tokrat proti Lietkabelisu (94:87), je dokončno postalo jasno, da bodo slovenski prvaki evropsko sezono končali že v skupinskem delu in tako zaostali za enim od ciljev sezone. Morda kar osrednjim ciljem.

“Tri četrtine smo držali korak, nikakor pa nismo znali najti ravnotežja v skoku. Tudi obrambno smo se slabo odzvali na najbolj nevarnega gosta. Poleg tega smo imeli nekaj napačnih odločitev v napadu,” je po novem porazu dejal trener Jurica Golemac.

Po vnovič slabšem odprtju tekme, med katerim so Litovci vodili tudi z desetimi točkami naskoka (17:7 v 6. min), so izbranci trenerja Golemca pobudo prevzeli v drugi četrtini. Kljub številnim napakam in nemoči v skoku, ki je goste ohranjal pri življenju, so bili v rahli prednosti. Največ s šestimi točkami. V prvi vrsti po zaslugi strelske razpršenosti, medtem ko pa je pri Lietkabelisu odgovornost prevzemal predvsem Gediminas Orelik.

Foto: Aleš Fevžer

Tudi tretja četrtina, v kateri je v višjo prestavo prestavil Yogi Ferrell, Ljubljančanom ni prinesla pravega zaleta za pobeg v območje bolj otipljive prednosti. V prvi vrsti zaradi tega, ker po zgrešenih metih nikakor niso prihajali do drugih ali tretjih akcij. Slednje so bile pri tekmeci skorajda stalna praksa. Tudi v zadnji četrtini, ko so pore v ljubljanski barki postale še nekoliko večje. Gostje so porozni obrambi zlahka prihajali do metov.

Ko je šest minut pred koncem Paulisu Muraskas zadel za tri točke, se je Lietkabelis že nevarno odlepil 78:72. Pravega ljubljanskega odziva ni bilo. Še več, četa Jurice Golemca, ki je tokrat s tribun slišal kar nekaj kritik na svoj račun, je povsem popustila. S tem je dokončno ugasnila tudi še zadnja teoretična možnost za uvrstitev v končnico.

Foto: Aleš Fevžer

Prva strelca tekme sta bila na koncu Gediminas  in Ferrell (22), pri Olimpiji sta s 15 točkami sledila Zoran Dragić in Alen Omić. A napad tokrat ni bil problematičen. Usodna sta bila izgubljen skok (40:20) in slaba obramba. Še zdaleč ne prvič v sezoni 2022/23.

Do konca evropske sezone zdaj Cedevito Olimpijo čakajo še tekme z Ulmom, Brescio in Bourgom, zdi pa se, da bo precej večja pozornost namenjena jadranski fronti. V ligi ABA čakata “zmaje” zdaj tekmi z nekdanjima hrvaškima zmagovalcema regionalnega tekmovanja Zadrom in Cibono.

“Skupaj smo v zmagah in porazih. Da, sem razočaran. A gremo naprej. Verjamem, da smo takšni profesionalci, da bodo strnili vrste tudi v nadaljevanju sezone,” je ob odhodu iz dvorane dejal Golemac.

Cedevita Olimpija – Lietkabelis Panevežys 87:94

Dvorana Stožice, gledalcev 1500, sodniki: Peruga (Španija), Peer (Izrael), Bissuel (Francija).

Cedevita Olimpija: Ferrell 22 (3:4), Jeremić 6, Alibegović 2 (2:2), Murić 7, Adams 13 (2:2), Matković 7 (1:2), Omić 15 (5:6), Dragić 15 (7:8).

Lietkabelis Panevežys: Morris 19 (3:4), Lipkevičius 7 (3:4), Maldunas 2, Goloman 2, Rubstavičius 8, Peno 5, Popović 10 (4:4), Orelik 22 (1:3), Murauskas 3, Kullamae 16.

Prosti meti: Cedevita Olimpija 20:24, Lietkabelis Panevežys 11:15.
Met za tri točke: Cedevita Olimpija 13:29 (Ferrell 5, Adams 3, Jeremić 2, Dragić 2, Murić), Lietkabelis Panevežys 15:30 (Orelik 5, Kullamae 4, Morris 4, Peno, Murauskas).
Osebne napake: Cedevita Olimpija 21, Lietkabelis Panevežys 24.

Komentari

Vaš komentar