KZS odkrito o usodi selektorja Sekuliča

Košarka 8. Mar 202320:11 1 komentar
Aleksander Sekulić. Foto: Aleš Fevžer

"Najlažje je poiskati selektorja za svetovno prvenstvo. Vsak bi rad vodil Dončića in soigralce," o vročem vprašanju selektorja razmišlja predsednik Košarkarske zveze Slovenije.

Ko smo po veliki zapravljeni priložnosti na EuroBasketu 2022 predsednika Košarkarske zveze Slovenije Mateja Erjavca vprašali, kdo bo v prihodnje vodili slovensko reprezentanco, je kot iz topa izstrelil: “Aleksander Sekulić.” Ne le jutro po razočaranju v Berlinu, temveč tudi po več prespanih nočeh in vrnitvi v domovino. In tako je tudi bilo. Sekulić je nato z močno okrnjeno izbrano vrsto že novembra prišel do odločilnih zmag za četrto uvrstitev na svetovno prvenstvo.

Dober teden po koncu kvalifikacij je bil Erjavčev odgovor na identično vprašanje manj odločen. “V tem trenutku ne morem ponuditi imena in z gotovostjo trditi, da bo vodil Slovenijo na prvenstvu na Japonskem in Filipinih,” pravi prvi mož KZS, a ob tem le namiguje, da bo prvi sogovornik za pogajalsko mizo prav dosedanji selektor Sekulić, ki je bil ustoličen novembra leta 2021.

Foto: Aleš Fevžer

“Zadovoljen sem z odzivom Aleksandra Sekulića po četrtfinalnem porazu. Slovenijo je v dvokoraku popeljal na SP. Prav on je reprezentanco popeljal na olimpijske igre in EuroBasket ter jo vodil na obeh tekmovanjih. Zato bi bilo prav, da odvodi tudi svetovno prvenstvo. Je pa dejstvo, da se bomo morali odkrito pogovoriti. On, generalni sekretar Rašo Nesterović in jaz,” pravi ljubljanski odvetnik, ki bo kmalu vstopil v deveto leto predsedovanja KZS.

Pred dokončno odločitvijo o selektorju naj bi si torej vodilni možje zveze s Sekulićem vendarle natočili tudi čistega vina in odprli poglavje EuroBasketa 2022. Ne le na rezultatski ravni, temveč po vsej verjetnosti tudi koncepta selekcije, vidnih razpok v reprezentančni enotnosti in očitnega vprašanja avtoritete. “Treba se bo pogovoriti o stvareh, ki lani niso bile dobre. Napak nikakor ne smemo ponavljati. Število kolajn v eri Luke Dončića je omejeno. In mi bi radi kakšno še osvojili,” je odločen Erjavec, ki je septembrski poraz proti Poljski v Berlinu brez obotavljanja že takrat označil za neuspeh in zapravljeno priložnost.

Zato ne čudi, da so se v zadnji tednih v dobro obveščenih krogih razširile tudi zelo razločne govorice o “tipanju” tržišča. Kot smo poročali že minuli teden, se je v razmišljanja prikradel tudi selektor z zlatega EuroBasketa Igor Kokoškov. “Rad bi bil malo bolj splošen. Najlažje je poiskati selektorja za svetovno prvenstvo. Vsak bi rad vodil Dončića in soigralce. A nas takoj po tem čakajo kvalifikacije za naslednje evropsko prvenstvo. Zato moramo gledati tudi na to, da bo selektor dosegljiv v času kvalifikacijskih oken. Ne pomaga nam Phil Jackson za SP, če ga nato ne moremo imeti tudi novembra,” pravi Erjavec.

Selektorska dilema naj bi bila razrešena v prihodnjih tednih, torej krepko pred vročim poletjem, ki prinaša niz poslovnih in tekmovalnih priložnosti s poudarkom na svetovnem prvenstvu (25. 8. – 10. 9.) v Aziji. Še pred tem pa bodo do enega od kariernih vrhuncev prišle košarkarice, in sicer z domačim EuroBasketom (15. – 25. 6.). Tedaj bo v selektorski vlogi Georgios Dikaioulakos, ki po današnjem žrebu na Brdu pri Kranju že ve, da ga v prvem delu čakajo Francija, Nemčija in Velika Britanija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje