Simone Pianigiani ni zanetil ljubljanskega ognja

Eurocup 3. Okt 202313:01 0 komentarjev

Brez pretiranega javnega pompa se košarkarji Cedevite Olimpije pripravljajo na torkovo večerno gostovanje pri Hapoelu iz Tel Aviva, kjer bodo prebili led drugega najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja.

Ljubljansko košarkarsko ozračje je na pragu nove evropske sezone, pete po spojitvi Olimpije in Cedevite ter morda kar zadnje v obstoječem tekmovalnem formatu EuroCupa (obeta se namreč združitev tekmovanja s Fibino ligo prvakov) daleč od evforije. Deloma zaradi slabše predhodne sezone, deloma zaradi popolne igralske prevetritve in številnih igralskih neznank, deloma pa tudi zaradi obstoječega stanja športnega duha v prestolnici. Tudi klubsko vodstvo ob tem ni postreglo s kakšnimi optimističnimi napovedni ali trkanjem po prsih, prav veliko pa k netenju košarkarskega ognja s svojimi izjavami ni prispeval niti novi trener Simone Pianigiani.

Ob ponedeljkovem druženju z novinarji (zbrala se je le šesterica, kar prav tako priča o (ne)zanimanju javnosti) pred potjo v Izrael, kjer bodo zmaji nocoj odigrali tekmo prvega kroga evropskega pokala (Hapoel Tel Aviv, 19.00), je sicer veliko govoril. Povedal pa … “Veste, kakšna je strategija starejšega trenerja? Zelo veliko govorim, da me novinarji ne bi veliko spraševali,” se je nasmehnil 54-letni Italijan, prvi trener v zgodovini košarkarske Olimpije, ki ne prihaja s področja nekdanje Jugoslavije.

Foto: Aleš Fevžer

Iz njegovih besed je bilo mogoče izluščiti, da je začetek sezone dodobra prehitel ljubljansko zasedbo. Ta je sprva pogrešala reprezentančne zamudnike, imela kar nekaj zdravstvenih težav (tudi na prvo gostovanje se je podla brez Roka Radoviča), za nameček pa se z vseh vetrov zbrana pisana zasedba še ni uspela dodobra uigrati. “Težko vam odgovorim na vprašanje, kdaj bomo povsem nared. Čakam na mnoge odgovore. A zdaj se je število košarkarjev na treningih popolnilo. Treningi so že pravi. V nekaj tednih bi že lahko bili ekipa z razvito identiteto,” razmišlja Pianigiani, ki še ni povsem opustil misli na kakšno dodatno okrepitev.

Medtem ko je znano, da Cedevita Olimpija meri na končnico EuroCupa, polfinale lige ABA in dvojno domačo krono, pa novi strateg ponuja zelo posplošeno razmišljanje o ciljih. “Seveda, znotraj sezone želim doseči čim več. Toda gledam tudi drugače. Že do februarja bi rad prišel do občutka o pomikanju našega projekta v pravo smer. Želim tudi osnovo za napredek. Gre za dolgoročni projekt in to je prva stopnja,” pripoveduje trenerski povratnik v Evropo, ki ne skriva težnje po naraščajočem proračunu v prihodnjih sezonah.

“Odkrivamo lasten potencial. Na tekmi proti Megi smo s prvim polčasom pokazali, da se lahko kosamo z vsemi. V drugem delu smo pokazali, da smo tudi zlahka premagljivi. Želim videti pravo tekmovalno željo,” po ponesrečenem supepokalu lige ABA, osvojenem domačem superpokalu in zmagi proti Megi v prvem krogu lige ABA pripoveduje Pianigiani. S svojo zasedbo je v ponedeljek pozno popoldan preko Zagreba odpotoval v Tel Aviv, kjer ga po zgolj kratkem dopoldanskem treningu danes čaka soočenje s Hapoelom.

Simone Pianigiani. Foto: Aleš Fevžer

“Tam je vedno težko igrati. Navijači nosijo ekipo. Ta je letos močnejša in bogatejša. Verjamem, da gre za zasedbo, ki je sestavljena za pohod proti vrhu. Na tej tekmi bo gostitelj izraziti favorit. Vemo, da nas čaka ekipa s hitrim ritmom in agresivnostjo. Tekmeca želijo uničit že na začetku, nato pa stavijo na dolgo klop. Naša naloga bo zatorej ustrezen odpor na začetku. Ostati moramo v igri, nato pa … Zadovoljen sem s pristopom in kemijo v ekipi. Se pa še spoznavamo in malce lovimo,” pravi nekdanji strateg Siene in selektor italijanske reprezentance.

Podobno previdna sta bila pred odhodom tudi ameriški branilec Sean Armand in 206 cm visoki malijski krilni center Amadou Sow. “Z EuroCupom imam veliko neporavnanih računov. Za prvo tekmo sicer nimam konkretnih pričakovanj. Stopiti moramo na parket, igrati svojo igro in poskušati zabeležiti zmago na gostovanju. Pripravljeni smo dobro, zagotovo smo boljši kot na superpokalu v Podgorici. V soboto smo zabeležili prvo zmago, čeprav ni bila lepa, toda zmaga je zmaga. Zato pričakujem dobro tekmo v Tel Avivu,” je dejal prvi, drugi pa dodal: “Igrati moramo našo igro ter zabeležiti zmago. Vem, da se bomo dobro pripravili na preizkušnjo. Z igranjem naše igre bomo lahko prišli do dobrega rezultata.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!