Fener pripravljen na novo obdobje

Evroliga 9. Okt 202013:34 > 13:42
Željko Obradović je leta 1992 s Partizanom postal evropski prvak. (Foto: Adanali/Euroleague Basketball via Getty Images)

V Fenerbahčeju so pripravljeni na novo obdobje - obdobje po Željku Obradoviću.

Euroleague Basketball via Getty Images

Avtor: Marko Turk

Najuspešnejši evropski trener vseh časov je Fenerbahče popeljal na sam vrh Evrope, potem ko so se z njim na čelu v sezoni 2014/15 sploh prvič uvrstili na Final4, so od takrat dalje bili reden udeleženec zaključnega turnirja, nikoli pa ne bomo izvedeli kaj bi se zgodilo v lanski sezoni, ki je bila predčasno prekinjena in zaključena, saj Fenerbahče tekom sezone ni deloval najbolje, ampak ekipe Željka Obradovića najboljše predstave kažejo prav proti koncu sezone – takrat ko gre zares.

Leta 2017 pa je Obradović s Fenerbahčejem pred domačimi gledalci v Istanbulu uspel osvojiti še svojo deveto “najprestižnejšo” Evropsko lovoriko, ki pa je bila za Fenerbahče prva v zgodovini. Na Istanbul in leto 2017 pa ima zelo lepe spomine tudi njegov naslednik na klopi Fenerbahčeja – Igor Kokoškov. Na “kraj zločina” pa se vrača tudi naš Rado Trifunović, katerega si je Kokoškov izbral kot svojega pomočnika na klopi Fenerbahčeja.

Poleg spremembe na trenerskem položaju pa so bili pri Fenerbahčeju aktivni tudi pri prenovi svojega igralskega mozaika. Klub so (od pomembnejših igralcev) zapustili Kostas Sloukas, Derrick Williams, Nikola Kalinić, Luigi Datome, Joffrey Lauvergne, Malcolm Thomas in James Nunnally namesto njih pa so v Istanbul prišli Lorenzo Brown, Johnathan Hamilton, Dyshawn Pierre, Danilo Barthel, Jarell Eddie, Edgaras Ulanovas in Kenan Sipahi.

Mogoče širši javnosti ne tako znana imena kot tista, ki so Fenerbahče med poletjem zapustila, ampak vseeno gre za zelo kakovostne igralce in Fenerbahče bo spet nevaren za sam vrh v Evroligi.

Branilski položaji

Na branilskih položajih bosta v letošnji sezoni v dresu Fenerbahčeja glavno vlogo imela Lorenzo Brown in Nando De Colo. Brown je lani odigral kar nekaj odličnih tekem v dresu Crvene zvezde in je vsekakor pripravljen na še večji izziv. Podoben profil igralca kot Brad Wanamaker, ki je pred leti navduševal v dresu Fenerbahčeja. V napadu zelo raznovrsten, zelo močan in iznajdljiv v prodoru, ne najboljši strelec z razdalje, a ne sme se ga podcenjevati. S svojimi prodorom gre lahko do konca in zaključi tudi pod osebno napako, če pa mu pustiš preveč prostora pa zna kaznovati tudi z metom iz polrazdalje. Odličen pa je tudi v organizaciji napada, saj zna zaposliti svoje soigralce. S svojimi dolgimi in hitrimi rokami pa ima velik potencial tudi na obrambni strani terena, kjer pa je včasih malce premalo agresiven.

O samih kvalitetah Nanda De Cola ni potrebno predolgo izgubljati besed. Eden izmed najbolj talentiranih igralcev v Evroligi, ki si lahko v napadu “izmisli” točke na številne načine. V ligi NBA se je v zadnjih štiridesetih letih odkar obstaja met za tri točke, samo 8 igralcev včlanilo v t.i. “50-40-90 club” (na koncu sezone imeli 50 %+ met iz igre, 40 %+ met za 3 točke in 90 %+ proste mete, op. avt.), Nando De Colo pa je v zadnjih petih sezonah v Evroligi vedno postal član tega “kluba”, v sezoni 2014/15, takrat še v dresu CSKA-ja, pa mu ni veliko zmanjkalo, saj je bil njegov met iz igre 49.3 %. Tudi letos pa bo najverjetneje med napadalno najbolj učinkovitimi igralci lige.

Na branilskih položajih Fenerbahčeja pa bo igral še en Francoz, Leo Westermann. S svojimi 198 centimetri ima za organizatorja igre odlično višino in ima zelo dober pregled nad igro. Zelo močan v pick & roll igri, kjer odlično bere situacijo in zna zaposliti svoje soigralce s pravočasno in natančno podajo. V zadnjih sezonah je imel kar nekaj težav s poškodbami, upajmo da bo imel letos kar se zdravja tiče malce več sreče.

Kot zadnji trije rotacijo na branilskih položajih dopolnjujejo trije igralci s turškim potnim listom, Ali Muhammed (ex Bobby Dixon), Kenan Sipahi in Melih Mahmutoglu. Prvi je zdaj že šesto sezono član Fenerbahčeja, nase pa je najbolj opozoril v dresu Pinar Karsiyake, s katero je tudi osvojil naslov turškega prvaka in postal MVP finala. Kljub temu da ima že 37 let, še vedno lahko s svojimi izkušnjami in meti za tri točke pripomore ekipi in prinese dodaten impulz s klopi. Sipahi je nekdaj veljal za velikega talenta turške košarke, ki pa zaenkrat tega še ni potrdil na članskem nivoju. Zna prodreti do obroča in ima dober pregled nad igro, večjo vlogo pa bo letos imel v turškem prvenstvu, medtem ko bo v Evroligi dobival bolj drobtinice. Mahmutoglu pa sodi med najboljše strelce za tri točke v Evroligi. V lani nedokončani sezoni je trojke metal kar 50.8 % (33/65). Igralec, ki bo metal, če bo le imel vsaj malo prostora za met. S svojimi trojkami vsekakor lahko obrne potek srečanja, bo pa tudi on imel večjo vlogo v turškem prvenstvu kot v Evroligi. 

Krilni položaji

Na krilnih položajih bo letos Fenerbahče imel veliko širine in različne profile igralcev. Glede na pripravljalne tekme in prve uradne tekme Fenerbahčeja v tej sezoni pa bosta glavno breme na teh položajih imela Edgaras Ulanovas in Danilo Barthel. Za oba bo to prva sezona izven svoje domovine (Litve/Nemčije), po predstavah na začetku sezone pa deluje da sta se hitro privadila na življenje v Istanbulu.

Ulanovas je izraziti levičar, ki več ali manj vse počenja z levo roko. Kljub nenavadni tehniki meta je že v Žalgirisu in nenazadnje tudi na prvi tekmi proti Crveni zvezdi dokazal, da lahko zadeva tudi od daleč. Njegova najboljša lastnost pa je definitivno igra z hrbtom proti košu, saj lahko s svojo močjo pod koš izrine praktično vsakega igralca. Zelo koristen je tudi v obrambi, kjer lahko pokriva več položajev in bo prevzel vlogo Nikole Kalinića kot obrambnega specialista.

Izjemno koristen za svojo ekipo pa je tudi Danilo Barthel. Slednji ni najboljši atlet, a vseeno s svojo močjo in iznajdljivostjo naredi prostor v raketi, da lahko njegova ekipa pobere skok. V napadu zna razigravati preko nizkega posta kot tudi napasti s prodori. Vsekakor igralec, ki ga v svoji ekipi potrebuje vsaka ekipa, čeprav mogoče statistika tega vedno ne pokaže.

Kot tretja okrepitev na krilnih položajih je iz Dinama Sassari prišel Dyshawn Pierre. Odličen atlet, ki lahko pokriva obe krilni poziciji. Zelo močan v prodoru, v zadnjih letih pa je napredoval tudi pri metu od daleč. Zna pa igrati tudi s hrbtom proti košu, kar bi znalo letos biti močno orožje Fenerbahčeja.

Ne smemo pa pozabiti tudi na Jarella Eddie-ja. Najbrž najboljšega strelca/šuterja med vsemi krilnimi košarkarji v Evroligi. Izjemno hiter in natančen izmet in na eni od pripravljalnih tekem proti Darussafaki je v slabih dveh minutah v štirih zaporednih napadih zadel štiri trojke. V ostalih elementih košarke je povprečen ampak njegov met za tri je tista prvina zaradi katere je bil pripeljan v Fenerbahče. Zanj bo to prva sezona v Evroligi, lahko pa se pohvali z nekaj več kot 200 minutami v ligi NBA. V prejšnji sezoni je igral v Murcii, leto pred tem pa v Franciji za Strasbourg tako da nekaj izkušenj z Evropsko košarko že ima.

Zadnji v rotaciji na krilnih položajih pa bo Tarik Biberović. Mladi in izjemno talentirani bosanski igralec, ki ima tudi turški potni list, lahko igra praktično na vseh položajih od 1 do 3. Izjemno polivalenten igralec, katerega trener Kokoškov lahko koristi na nešteto načinov. Lani je že dobil nekaj priložnosti, letos pa najbrž še kakšno minuto več, čeprav je konkurenca v ekipi zares močna. 

Centri

Na samem centerskem položaju pri Fenerbahčeju ni veliko sprememb. Ostala sta Jan Vesely in Ahmet Duverioglu, kot dodatna okrepitev pa je iz Darussafake prispel Johnathan Hamilton.

Kvalitete Jana Veselya so vsem dobro poznane. Odličen atlet, zelo močan v sami pick & roll igri, kjer se dobro odvaja pod koš in lahko igra tudi nad obročem. V obrambi je dovolj spreten in hiter, da lahko tudi začasno prevzame nižje igralce. Tekom priprav je nekaj minut odigral tudi na položaju krilnega centra, kjer se je dobro znašel in zanimivo bo videti če ga bo Kokoškov tudi tekom sezone koristil na tem položaju.

Johnathan Hamilton širši javnosti ni tako znano ime, čeprav smo ga imeli lani priložnost gledati tudi v Ljubljani, ko je v okviru Eurocupa v Stožicah gostoval z Darussafako. Odličen atlet, zelo dobro lahko zapre raketo in nasprotnikom onemogoči dostop do koša. Napadalno podobno kot Vesely zelo nevaren v pick & roll igri. Definitivno igralec, ki lahko dolgoročno pusti močan pečat na tem nivoju.

Ahmet Duverioglu zna zelo korektno odigrati svojo vlogo gibljivega centra, ampak vsekakor bo več priložnosti dobil v turškem prvenstvu kot v Evroligi.

Kaj pričakovati od Fenerbahčeja v letošnji sezoni?

Kot ekipa imajo velik potencial v obrambi, kjer lahko omejijo praktično vse ekipe. Odlične in pravočasne rotacije, gibljivi v obrambi ter znajo kontrolirati skok. Lani denimo so bili najslabša skakalna ekipa v Evroligi, letos so v Hamiltonu, Barthelu, Ulanovasu in Pierru dobili odlične skakalce in prepričan sem da bodo v tem košarkarskem elementu bližje tistim najboljšim ekipam. 

Tudi kar se napada tiče imajo ogromno opcij. Imeli bodo odlično ravnotežje med zunanjo in notranjo igro, saj imajo v ekipi kar nekaj igralcev, ki znajo igrati s hrbtom proti obroču, kar je v današnji moderni košarki prava redkost.

Glavno vlogo v napadu bosta zagotovo imela Brown in De Colo, tudi ostali igralci pa lahko s kakšno potezo obrnejo potek srečanja. Mahmutoglu in Eddie dva odlična strelca, naveza Westermann-Vesely/Hamilton bo tudi težko branljiva v sami pick & roll igri kot tudi igra s hrbtom proti obroču Ulanovasa in Barthela. V napadu bo, po zaenkrat prikazanem, več gibanja in hitrejši pretok žoge, medtem ko je bila lani večji del napada žoga v rokah Kostasa Sloukasa.

Vsekakor so spet sestavili ekipo, ki se lahko vmeša v sam vrh evropske košarke. Po odhodu Obradovića se letos Fenerbahče z vseh strani kar malce podcenjuje, ampak ta ekipa definitivno ima potencial, da se zopet uvrsti na Final 4.. tam pa je mogoče prav vse.

Sportklub Slovenija