Obradović: Dončić je podoben Draženu

Evroliga 2. Mar 201811:41 > 11:50
Turkish Airlines EuroLeague

Legendarni Željko Obradović je v pogovoru za španski As poudaril, da slovenski čudežni deček Luka Dončić nima težav s pritiskom, ter da sam najbolj ve, kaj potrebuje, da bi dosegel veličino Dražena Petrovića. Obradovićev Fener sicer nocoj čaka obračun z Realom v Evroligi.

Luka igra, kot da je elinit igralec že 15 let. Kariero je začel zelo mlad, zanj je to že tretja sezona v Evroligi pa je že odločilni igralec na številnih tekmah, zelo je inteligenten. Ima nekatere podobnosti z Draženom Petrovićem, ljudje pa najverjetneje vidijo podobnost v največji meri v tem, ker sta oba začela zelo mlada. Dražen je bil drugačen igralec, Luka pa mora postati kot on in on dobro ve, kaj mora delati,” je dejal Željko Obradović, ki bi si želel, da naslov evropskega prvaka osvoji v Beogradu.

“To je moja država, moje mesto. Rad bi, da tukaj pridemo do naslova, toda še veliko je pred nami in finalni turnir je še daleč,” pravi Obradović in dodaja, da je naravno, da nekateri igralci iz Fenerbahceja odidejo v ligo NBA: “Ko sem govoril z Bogdanom Bogdanovićem o tem, mi je dejal, da želi oditi in tudi jaz sem bil mnenja, da je bil za to pravi trenutek. Zelo sem srečen, kako igra, dobro se je vklopil, lačen je košarke in rad ima košarko. Ekpe Udoh je druga zgodba, ki jo prav tako razumem, ker se je on želel vrniti v ligo NBA. Za zdaj sezona Fenerbahceja brez njiju izgleda dobro in lahko dobimo vsakogar v Evropi, a tudi izgubimo z vsakim. To je del igre.”

Obradović se je dotaknil tudi spora med Evorligo in FIBO, ki ne koristi nikomur. “Najboljši igralci niso v reprezentancah. Vse je v rokah igralcev, oni morajo to razumeti in se pogovarjati med seboj. Morajo razumeti, kaj želijo od svojega življenja in kariere. Jaz kot trener ne morem igralcu reči, za koga naj igra. Oni morajo oditi do FIBE in Evrolige ter povedati, za koga želijo igrati. Igralci morajo narediti asociacijo kot v Španiji.”

Ugledni strokovnjak je komentiral tudi nedavno odločitev trenerja Golden Stata Steva Kerra, ki je med minuto odmora igralcem prepustil vajeti. “Lahko vam povem, da smo na enem od dvobojev pripravili akcijo, vendar je Jan Vesely v enem trenutku naredil nekaj na lastno pobudo. Njegova ideja mi je bila všeč, to smo prevzeli in sedaj je to naša stalna praksa,” je razkril Obradović in za konec ponudil še njegovo videnje razlike med košarko v ligi NBA in na stari celini: “Morate razumeti, da tam igrajo 82 tekem. S tolikšno količino potovanja je praktično nemogoče pripraviti taktiko za vsako tekmo. Tako je sedaj tudi v Evropi, saj imate le dva dni, da se pripravite na tekmo. NBA je najboljše tekmovanje na svetu in moramo gledati NBA. Res je, da v Ameriki tekme včasih niso tako pomembne, kot v Evropi, toda ko se začne končnica, morate gledati tekme, saj so tam najboljši igralci in trenerji na svetu.”