Evroligaški klubi hočejo ukiniti EuroCup

Evroliga 13. Maj 202113:43 > 13:46
Se bo EuroCupu kmalu iztekel čas? (Foto: Turkish Airlines EuroLeague)

Vodstvo Evrolige je za prihodnje sezone pred kratkim predlagalo spremenjen sistem tekmovanja, po katerem bi tudi v EuroCupu večina klubov nastopala po princupu licenciranja. Triletna licenca naj bi se obetala tudi Olimpiji. A kot poročajo dobro obveščeni viri v Španiji, naj bi ideja padla v vodo.

Takoj za Evroligo drugo najmočnejše evropsko košarkarsko, naj bi v naslednji sezoni dobilo precej drugačno preobleko, če bi odbor ECA (Euroleague Commercial Assets) potrdil predlagane spremembe. Trenutno kaže, da se to ne bo zgodilo.

Spremembe so predvidevale zmanjšanje števila klubov v EuroCupu s 24 na 20 in triletno licenciranje. S tem naj bi v prvi vrsti dosegli večjo stabilnost, zato je eden od predlogov, da 16 klubom podelijo triletno licenco za nastopanje. EuroCup tako ne bi bil le pot do uvrstitve v Evroligo, temveč bi klube tudi bolje pripravili na preskok na višjo raven tekmovanja. Neuradno se je licenca obetala tudi Cedeviti Olimpiji.

A kot poroča španski Mundo Deportivo, so se predlogu uprli številni klubi Evrolige. Evroliga naj bi se od sezone 2023/24 povsem zaprla. Klubi si želijo, da bi se vse poti v najboljše evropsko klubsko tekmovanje blokirale. Vsi, ki so del Evrolige, pa bi postali stalni člani, brez možnosti izpada v EuroCup, kot je bil sicer predlog. Liga bi tako postala povsem zaprtega tipa, po vzoru lige NBA.

Bertomeu prisiljen popustiti

Celoten projekt je seveda že dolgo v navzkrižju z interesi Fibe in vsemi državnimi prvenstvi. EuroCup naj bi bil po nekaterih informacijah celo zgolj pritisk na Fibino Ligo prvakov in s tem le politično orodje ECA. Trenutno ima sicer stalno licenco za nastopanje v Evroligi 11 klubov: Real Madrid, Barcelona, Baskonia, Anadolu Efes, Fenerbahče, Olympiacos, Panathinaikos, CSKA Moskva, Maccabi Tel Aviv, Žalgiris in Armani Milano.

Letošnji dvoboj v četrtfinalu Evrolige: Real Madrid – Anadolu Efes. (Foto: Guliver Image)

Kmalu naj bi licenci prejela še ASVEL in Bayern München. Tako bo ostalo odprtih le še pet mest. V naslednji sezoni jih bodo sicer zapolnili z obema finalistoma EuroCupa, Monacom in UNICS Kazanom,  klubom iz Lige ABA, dvoletno licenco naj bi dobila Alba Berlin, zadnje mesto pa bo pripadlo klubu s posebnim povabilom, predvidoma Zenitu.

Predsednik ECA Jordi Bertomeu naj bi tako bil prisiljen odstopiti od ideje, da EuroCup postane nekakšna druga liga Evrolige. “Klubi so se uprli. Če Bertomeu ne odstopi od ideje in dovoli klubom, da posredujejo, bo moral oditi. Bertomeu je podlegel pritisku,” še piše Mundo Deportivo.

EuroCup naj bi prideloval izgubo, evroligaški klubi pa so mnenja, da bi bilo bolje prihraniti denar in ga razdeliti med člane najelitnejšega klubskega tekmovanja, ki se tudi sami spopadajo s finančnimi težavami.

Komentari

Vaš komentar