Nachbar: Razlika športnika v ligi NBA ali Evroligi je nična

Evroliga 19. Avg 20216:00 > 10:53 0 komentarjev
Boštjan Nachbar, direktor sindikata ELPA. Foto: Uroš Skaza

Boštjan Nachbar se je po koncu igralske kariere posvetil skrbi za košarkarje, ki nastopajo v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju. Je namreč direktor sindikata evroligaških košarkarjev (ELPA) in mu je to poletje uspelo doseči tudi zgodovinski dogovor z vodstvom Evrolige. Nova sezona, ki si jo boste lahko tudi letos pogledali ekskluzivno na programih Sportkluba, se bo začela 30. septembra.

Sindikat košarkarjev Evrolige je nastal leta 2018. “Že tretje leto sem direktor sindikata. Predstavljati skoraj 300 igralcev ni počitniško delo, vedno je precej veliko dela, a skušam tudi uživati poletne dni z družino,” je za Sportklub o svoji službi po koncu bogate igralske kariere dejal Boštjan Nachbar.

Njegova glavna naloga in s tem tudi sindikata je dvig standardov za košarkarje. Velik vzor mu je predvsem liga NBA, kjer se NBPA (sindikat košarkarjev lige NBA) že leta uspešno zavzema za pravice igralcev in so z lastniki klubov tudi dosegli enakovredno delitev prihodkov.

Izkušnje iz lige NBA in Evrolige

“Predvsem pomagati igralcem, da dosežejo višji nivo, višje standarde v Evroligi. Ogromno izkušenj vlečem iz lige NBA, kjer je združenje igralcev že več desetletij močno zasidrano in je uspelo doseči zelo veliko pravic in višji standard za igralce. To lahko potrdijo tudi vsi naši NBA igralci, zdajšnji in nekdanji,” je o ciljih sindikata povedal Nachbar.

Boštjan Nachbar v dresu Mrežic ob zvezdnikih Vincu Carterju in Jasonu Kiddu. Foto: Guliverimage.

V ligi NBA je Boki igral od leta 2002 do 2008. Nosil je dres Houstona, New Orleansa in New Jerseyja. Ker je veliko sezon preživel tako v severnoameriških kot evroligaških klubih, dobro pozna razmere v obeh tekmovanjih in s tem tudi razlike v pravicah košarkarjev. V ZDA je za košarkarje precej bolje poskrbljeno.

“To je nekaj, kar želim prinesti v Evroligo, ki je druga najmočnejša na svetu po kakovosti. Organizacijsko oziroma predvsem pri pravicah igralcev pa ni tako blizu NBA, kot bi morala biti. To so stvari, ki jih skušamo urejati,” je povedal Nachbar.

Zgodovinski dogovor

Julija je ELPA z Evroligo dosegla dogovor o zgodovinski kolektivni pogodbi, ki je še utrdila vezi znotraj lige, med klubi in košarkarji. Podpisali so jo za naslednje tri sezone, do leta 2024.

“Med številnimi izboljšavami delovnih pogojev je tudi zagotovljeno minimalno izplačilo glede na leta nastopanja v Evroligi, varovalke glede izplačila plač, sodelovanje pri ustvarjanju koledarja, varnostni protokoli, testiranja za prepovedana poživila in pravila igre,” so sporočili ob podpisu pogodbe.

Nachbar je za Barcelono, tudi v Evroligi, igral od leta 2013 do 2015. Foto: Guliverimage.

“Vse od ustanovitve sindikata je bila kolektivna pogodba naša prioriteta, da bi standardizirali odnose med košarkarji in klubi v celotni Evroligi. Številni so nesebično namenili veliko svojega časa, da so izboljšali pogoje košarkarjem,” je podpis komentiral Nachbar.

Spremembe dobre za košarkarje

Dotaknil se je tudi sprememb, ki se v zadnjih letih odvijajo v Evroligi. Tekmovanje postaja vse bolj zaprto, EuroCup pa nekakšen drugi nivo in vstopna točka. V načrtu je, da bi se bilo mogoče v Evroligo prebiti le še skozi EuroCup.

Trenutno sicer v EuroCupu natopa 20 moštev, tudi Cedevita Olimpija, v Evroligi je klubov 18. Od tega jih ima 13 stalno licenco, dve mesti zasedeta finalista prejšnje sezone EuroCupa, tri mesta povabljenci, od katerih eno mesto prejme klub iz lige ABA.

Nachbar o sistemu tekmovanja in pomenu za košarkarje:

“Nismo solastniki lige, zato neposredno ne moremo vplivati, na kakšen način liga raste oziroma bo rasla. Si pa želimo v tej rasti pomagati na način, da hkrati dosegamo standarde, ki si jih želimo, in se čim bolj približamo ligi NBA,” je še dodal Nachbar, ki je v tej nameri precej uspešen, kar ne nazadnje dokazuje julija podpisana kolektivna pogodba.

Razlik med košarkarji v ligi NBA in Evroligi ni, še pravi Nachbar: “Razlika športnika v ligi NBA ali Evroligi je praktično nična. Tako igralec lige NBA kot evroligaš namenita stoodstotni profesionalizem temu športu, dajeta vse, igrata na izjemno visokem nivoju in tudi pogoji morajo biti, če ne isti, pa podobni. To je naše stališče in naša želja.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!