Turk skavtira: Uspešnost metov posameznih ekip

Evroliga 26. Feb 202118:35 > 18:38 0 komentarjev
Turk skavtira
Sportklub Slovenija

V zadnjih dveh objavah sem se dotaknil napadalne in obrambne učinkovitosti ekip, ki nam pove koliko točk ekipe daje oz. prejema na 100 posesti, tokrat pa se bom malo bolj osredotočil na uspešnost metov posameznih ekip.

Odstotki zadetih metov so zelo pomembni in neko nepisano pravilo pravi, da v večini primerov zmaga tista ekipa, ki boljše meče iz igre. Sicer je v tem nekaj resnice, ampak potrebno je upoštevati tudi, da niso vsi meti vredni enako. Zadeta trojka je na primer vredna tri točke, medtem ko zadeti met pod košem dve točki in tu lahko prihaja do razlik.

Odstotek meta iz igre (FG%) ne upošteva teh razlik v vrednosti meta za 2 ali 3 točke in zato ni najbolj zanesljiv pokazatelj. V napredni statistiki se zato vse več uporablja “effective field goal percentage” (eFG%), ki upošteva razliko med vrednostjo obeh metov. Izračunamo ga lahko po enačbi: eFG% = (FGM+0.5 x 3PM)/FGA, kjer FGM pomeni število zadetih metov iz igre, 3PM so zadeti meti za tri točke in FGA število metov iz igre (vsota metov za dve in tri točke).

Uporablja se tudi “true shooting percentage” (TS%), ki v svojem izračunu upošteva tudi vrednosti zadetih prostih metov in nam pove učinkovitost vseh metov proti košu, medtem ko eFG% pokaže samo učinkovitost metov iz igre.

Z razvojem napredne statistike in številnih analiz metov se je spremenila tudi sama košarka. Izračuni so pokazali, da so dolgoročno statistično najbolj učinkoviti meti za tri točke in meti povsem izpod koša, statistično najslabši pa meti iz polrazdalje, katerih je v moderni košarki in še posebej v ligi NBA zelo malo.

Cilj vsake ekipe (in vsakega igralca, če analiziramo mete igralcev) je, da je pri metih za dve točki najmanj 50 % uspešna in najmanj 33.3 % uspešna pri metih za tri točke. Ravno iz tega razloga so meti iz polrazdalje statistično najslabši, kajti težko je odstotek meta držati nad 50 % in je bolj pametno stopiti še kak korak nazaj in metati za tri točke ali pa poskušati priti bližje košu in poskušati z meti iz neposredne bližine.

Seveda to vse velja v teoriji v kolikor so pogoji za mete enaki, ampak v večini primerov so meti okoli obroča bistveno bolj ovirani kot met iz polrazdalje, zato je včasih vseeno bolje vzeti neoviran met iz polrazdalje kot pa oviran met v bližini obroča.

SK

V Evroligi so ekipe precej učinkovite pri svojih metih. Z izjemo Crvene zvezde pri metih za 2 točki, vse ostale ekipe mečejo bolje od 50 % medtem ko vse ekipe mečejo svoje mete za 3 točke uspešneje od 33.3 %. Zanimivo je predvsem, da CSKA kljub slabim odstotkom meta iz igre sodi po offensive ratingu med boljše napadalne ekipe v Evroligi.

Razlog leži predvsem v tem, da nenatančnost pri metih nadoknadijo z ostalimi tremi elementi, ki jih je “oče” napredne statistike Dean Oliver poimenoval kot “štirje faktorji, ki ekipam prinašajo uspeh.” Več o ostalih treh faktorjih pa v naslednji objavi.