Turk skavtira: Katera ekipa je napadalno najbolj učinkovita?

Turk skavtira
Sportklub Slovenija

Zmotno je prepričanje, da je tista ekipa, ki v povprečju dosega največ točk na tekmo, tudi najboljša napadalna ekipa. Nekatere ekipe igrajo hitrejšo košarko, košarko z več posestmi in tako imajo tudi več možnosti za doseganje točk. Povprečje doseženih točk na tekmo nam zato ne pokaže realnega stanja, da pa bi izvedeli katera ekipa je napadalno najbolj učinkovita pa je potrebno uporabiti t.i. napredno (“advanced”) statistiko.

Učinkovitost v košarki bi lahko preprosto razložili s tem koliko točk doseže posamezna ekipa na vsako posest oz. na 100 posesti. Preden karkoli sploh začnemo je najbolje, da prvo definiramo kaj v košarki sploh pomeni posest.

Posest ni enako kot napad, kajti ena posest ima lahko več napadov. Na primer s skokom v napadu ekipa pridobi nov napad, posest pa ostane enaka. Posest se lahko konča, ko nasprotna ekipa dobi žogo ali pa ko se zaključi četrtina.

Matematiki so izračunali da je najboljši približek za izračun posesti v košarki enačba: FGA-ORB+TOV+0.44x FTA, kjer FGA pomeni število metov iz igre, ORB pomeni število skokov v napadu, TOV pomeni število izgubljenih žog in FTA pomeni število prostih metov. Faktor 0.44 pri prostih metih je zato, ker igralci ne mečejo vedno po dva prosta meta (v kolikor bi, bi bil faktor 0.5) ampak včasih samo enega ali pa celo tri in po izračunih je 0.44 najboljši približek kolikokrat se posest ekipe konča s prostim metom.

To je najpreprostejša enačba in povsem dober približek, čeprav se enačbo lahko še dodatno razčleni. Idealno bi bilo, da bi obe ekipi na eni tekmi imeli enako število posesti ampak obstaja možnost, da ekipa z napadom zaključi četrtino in potem v naslednji četrtini spet ista ekipa začne z napadom, zato se izračuna število posesti za obe ekipi ter potem seštevek deli z 2, da dobimo vrednost, ki jo uporabimo kot število posesti ekipe na tej tekmi.

Vse kar moramo še storiti, da bi izračunali katera ekipa igra napadalno najbolj učinkovito košarko, je da število doseženih točk posamezne ekipe delimo s številom posesti in dobimo vrednost, ki nam pove koliko točk ekipa v povprečju dosega na vsako posest. Večja ko je številka, bolj učinkovit je napad. Na koncu to številko samo še množimo s 100 in dobimo oceno napada (“offensive rating”).

SK

V zgornji tabeli lahko vidimo koliko točk v povprečju dosegajo ekipe ter kakšen je njihov offensive rating. V negativnem pogledu najbolj izstopa Himki, ki se v povprečju doseženih točk uvršča na 9. mesto med vsemi ekipami, po sami učinkovitosti pa na predzadnje mesto. Skratka, igrajo hitro in neučinkovito košarko.

Obrnjeno situacijo pa imamo pri Zenitu, ki v povprečju dosega 77,4 točk na tekmo kar ga uvršča na 15. mesto, a po sami učinkovitosti napada z vrednostjo 115,7 (115,7 doseženih točk na 100 posesti) sodi med najboljših 7 ekip.

Zaenkrat ima najbolj učinkovit napad v Evroligi ekipa CSKA-ja, sledi pa ji Valencia našega Klemna Prepeliča. Statistično najmanj učinkoviti napadalni ekipi v Evroligi pa sta Alba in Himki.